Közélet

Holnaptól nőnek a bérpótlékok, amitől drágább lehet a kocsmázás

Pozsony | Már holnap magasabb fizetést kaphatnak azok, akiknek dolgozniuk kell a május 1-jei ünnepnapon. Készülni kell azonban arra is, hogy drágulnak a szolgáltatások, és az sem kizárt, hogy többet fizetünk az üzletekben is.
author
Lajos P. János

2018. április 30. 16:13

kocsmázás
Illusztrációs felvétel - pixabay

A munka törvénykönyv tavalyi módosítása alapján május elsejétől emelkedik a bérpótlék az éjszaka, a hétvégén és az ünnepnapon végzett munkáért. Holnaptól az éjszakai munka után járó bérpótlék az óránkénti minimálbér 20%-áról 30%-ára emelkedik. Ennél azonban jóval nagyobb az emelkedés a szombati, a vasárnapi és az ünnepnapi munkáért. A hétvégi munkára eddig törvényből eredően semmilyen pluszpénzt nem kellett fizetnie a munkaadónak (ha nem túlórában zajlott), holnaptól azonban szombatra legalább a minimálbér 25, vasárnapra pedig legalább 50 százalékát kell fizetni a rendes fizetés mellett. Ennél is többet kell fizetni azonban az ünnepnapon végzett munkáért: itt az alap ugyanis a dolgozó átlagbére, és ennek 100 százalékát kell kifizetni.

A februárban elfogadott módosítás ellen tiltakoztak a munkaadók, elsősorban azok, akik kénytelenek éjszaka és hétvégén is dolgozni, mint például a vendéglátóiparban dolgozók vagy a pékek. A törvény lehetővé teszi, hogy bizonyos foglalkozások esetében csökkentsék 5–10 százalékponttal a pótlék mértékét, de csak akkor, ha ezt a kollektív szerződés rögzíti. A 20 főnél kevesebb alkalmazottal dolgozó cégek ezt a munkaszerződésben is rögzíthetik, ha a munkát általában éjszaka vagy hétvégén végzik. A pékszövetség azonban már jelezte, hogy a legtöbb vállalat nem él ezzel a lehetőséggel. „Tudatosítjuk, hogy a pékipar helyzete rossz, a bérek a legalacsonyabbak az élelmiszeriparban, egyben kritikus a munkaerőhiány. Meg akarjuk fizetni a dolgozóinkat” – magyarázta álláspontjukat Vladislav Baričák, az Ipari Pékek Uniójának (ÚPP SR) elnöke.

Számításaik szerint azonban a bérpótlék emelkedése mintegy 24 millió euróba kerül a pékiparnak. Az átlagos órabér jelenleg 5 euró, a pótlékok emelkedése miatt egyes szélsőséges esetekben – éjszakai munka ünnepnapon – akár 15 eurót is kénytelenek lesznek fizetni. Azt szeretnék elérni, hogy az üzletláncok legalább a gyártási költségeknek megfelelő áron árusítsák a péktermékeket. Ez várhatóan a péktermékek árának emelkedését eredményezi.
 

élelmiszer

2018. április 14. 10:26

Évek óta nem drágult ilyen ütemben az élelmiszer Szlovákiában

Nem csak a pékek lesznek azonban kénytelenek árat emelni. „Több, elsősorban a szolgáltatások területén működő vállalkozás is jelezte, hogy az új és emelkedő bérköltségeket kénytelenek lesznek kivetíteni az árakba” – tájékoztatta lapunkat Martina Poliačiková, a Ružička– Csekes ügyvédi iroda munkatársa.

Drágulhatnak bizonyos szolgáltatások a holnaptól emelkedő bérpótlékok miatt, állítják egyes elemzők. „Nagy a valószínűsége annak, hogy a hotelekben vagy a vendéglőkben a hétvégén többet kell fizetnünk, mint eddig” – állítja Martina Poliačiková, a Ružička–Csekes ügyvédi iroda munkatársa. Holnaptól ugyanis nő a kötelező bérpótlék minimális összege a hétvégén, éjszaka és ünnepnapon végzett munkáért.

A jogszabályt előkészítő szociális ügyi minisztérium szerint azonban nem kell tartani az intézkedések negatív hatásától. „Maximális mértékben figyelembe vettük a munkáltatók javaslatait, és az intézkedéseket két évre osztottuk el – állítja Ján Richter szociális ügyi miniszter. – Nem fogadhatunk el olyan intézkedéseket, amelyek csak a felső tízezernek jók.” Az eredeti elképzelést valóban felosztották két részre, így a pótlékok emelkedése jövő májusban is folytatódik. A vasárnapi munkáért járó pótlék minimális összege jövő májustól például a minimálbér 100 százaléka lesz. Úgy véli, hogy a pótlékok emelése a munkaadóknak is érdeke, és lesznek olyanok is, akik az eddig „zsebbe” fizetett pótlékot legalizálhatják.

Egyes áruházláncok azonban már korábban jelezték, hogy korlátozni fogják a hétvégi nyitvatartást. A COOP Jednota nagyszombati szupermarketjei már januárban is zárva maradtak vasárnap. Más régiók nem jelezték a boltok nagyobb mértékű zárva tartását vasárnap, sok bolt – elsősorban a kisebb településeken – vasárnap már korábban sem nyitott ki. Más láncok nem jelezték, hogy tervezik a hétvégi boltzárat.

Az emelkedés vonatkozik az állami és a közszférára is, de az ott dolgozók ezt valójában nem fogják megérezni, mert a legtöbb állami munkaadó már ma is magasabb pótlékot fizet, mint amennyit a munka törvénykönyve előír.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.