Gazdaság

Évek óta nem drágult ilyen ütemben az élelmiszer Szlovákiában

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 14. 10:26

Öt éve nem látott ütemben nőttek az árak Szlovákiában az elmúlt hónapban. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak.

A Statisztikai Hivatal szerint márciusban 2,4 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerekhez csaknem 6 százalékkal drágábban juthatunk hozzá, mint tavaly ilyenkor, 3 százalékkal drágultak azonban a szállodai és éttermi szolgáltatások, többet kell fizetnünk a közlekedésért, és nőttek a rezsiköltségek is.

Az infláció a kevésbé tehetős háztartásokat, a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat érinti a leginkább, hiszen a bevételeik legnagyobb részét ők költik élelmiszerekre 

– nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség elemzője, aki szerint a szlovákiai háztartások kiadásaik nagyjából ötödét fordítják élelmiszer-vásárlásra, míg az uniós átlag 12 százalék körül mozog. Az élelmiszerek drágulása ráadásul az elkövetkező időszakban sem áll le.
 

„Becsléseink szerint az elkövetkező hónapokban is nagyjából 5–6 százalékkal drágábban juthatunk hozzá ezekhez, mint tavaly” – mondta Sadovská.

Az elemzők szerint Szlovákia viszonylag stabil gazdasági növekedésének, a javuló foglalkoztatottságnak és a béremelkedéseknek köszönhetően a lakosságnak egyre több elkölthető pénze lesz, a kereskedők így bátrabban növelhetik az árakat. Mindez az infláción is meglátszik. Míg 2014-ben 0,1, 2015-ben 0,3, 2016-ban pedig 0,5 százalékos áresést mértek, tavaly már 1,3 százalékkal nőttek az árak, Jozef Makúch jegybankelnök szerint idén pedig éves szinten 2,3 százalékos drágulásra számíthatunk. (mi)

Önnek ajánljuk