Közélet

Folytatódik a harc a jövő évi minimálbérért

Pozsony | Az elmúlt napok tárgyalásait követően sem sikerült egyezségre jutni a jövő évi minimálbérről. A minimálbér emelését ellenzők táborához a szlovák jegybank is csatlakozott, amely már a szaktárca által javasolt 620 eurót is eltúlzottnak tartja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. augusztus 3. 12:30

Peter Kažimír
Peter Kažimír - TASR-felvétel

A törvényjavaslat véleményezése során a jegybank eljuttatta az állásfoglalását Milan Krajniak munkaügyi miniszternek is. „A jelenlegi helyzetben a bérköltségek bármilyen növelése negatív hatással lenne a foglalkoztatottságra, megnehezítené a cégek helyzetét, ráadásul a minimálbérhez kötött járulékok kifizetése is többletterhet jelentene” – figyelmeztet a központi bank. Javaslatuk szerint a minimálbér emelésénél elsősorban a fogyasztói árak emelkedését kellene figyelembe venni, ami biztosítaná a minimálbérért dolgozók vásárlóerejét is.

Van, aki kevesli

A szakszervezetek sem támogatják a szaktárca javaslatát, amely szerint a minimálbér az idei 580 euróról jövőre 620 euróra nőne. Ők keveslik ezt az összeget, és azt javasolják, hogy a jelenleg még érvényben levő törvényt kellene alkalmazni, aminek köszönhetően a jövő év elejétől 656 euróra nőne a minimálbér. „A jelenlegi helyzetben, amikor a járvány negatív hatásai a szlovák gazdaságra még mindig nem teljesen ismertek, leszögezhetjük, hogy a gazdaság zuhanása csak átmeneti lehet, a mélysége pedig különböző tényezőktől és a kormány kompenzációs intézkedéseitől függ” – érvelnek a szakszervezetek. A minimálbér összegének emelése szerintük nem a járvány által okozott károk korrekciójára szolgál, hanem jelentős szociális hatása is van, és ezeket a kormánynak gazdasági ösztönzőkkel kellene megoldania.

Elemzői vélemények

Többszlovákiaipénzügyiés munkaerőpiaci elemző cég is készített tanulmányokat a minimálbér emelésének pozitív és negatív hatásairól a nemzetgazdaság és az egyén szempontjából is. A pozsonyi Trexima elemző és tanácsadó cég is részletesen foglalkozott és természetesen továbbra is foglalkozik a problematikával. Nézzünk meg most néhány pontot az elemzésükből, arra keresve a választ, hogy szerintük milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a minimálbéremelése,kitérvearrais, hogy mit javasolnak elfogadható megoldásként, már ha egyáltalán létezik ilyen.

Az emelés előnyei

Az emelés előnyei között szerepel a dolgozók és nem dolgozók közötti bevételi különbség növekedése, ami növeli a motivációt a munkakeresésnél. A hazai kereslet és a fogyasztás növekedése – az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartások hajlamosabbak a nagyobb kiadásokra.

Emelheti a munka produktivitását – erősebb motiváció a munkahelyeken.

Csökkenti a munkáltatók lehetőségét arra, hogy a piaci érték alatt szabják meg a béreket. Csökkenti a bérek közötti differenciálódást, és egyben növeli a munkavállalók bizalmát, azt az érzést keltve, hogy az állam az ő oldalukon áll.

Az állam magasabb bevételekre tesz szert a járulékokból és az adókból.

Motiválhatja a munkáltatókat a termelés korszerűsítésére.

Az emelés hátrányai

A emelés egyik hátránya a vállalatok költségeinek, kiadásainak a növekedése, a bevételek csökkenése, ami visszavetheti a beruházási kedvet.

Inflációt okozhat.

A kevésbé fejlett régiók versenyképességét gyengítheti – több vállalat vagy ágazat nem lesz képes magasabb béreket fizetni.

Csökkenti a nem szakképzett munkaerő (idősek, pályakezdők, fogyatékkal élők, huzamosabb ideje munkanélküliek) foglalkoztatottságát.

Motiválhatja a munkáltatókat a feketemunka kihasználására. Kapcsolódás az emeléssel járó további kiadásokhoz (túlórák, éjszakai munka, hétvégék, ünnepnapok), ami jelentősen növeli a munkáltatók másodlagos kiadásait.

Van megoldás?

A Trexima elemzőinek a javaslata szerint változtatni kellene a máig érvényben levő képleten, ami a minimálbér kiszámítására szolgál (csak emlékeztetőül: az adott évhez viszonyítva a két évvel azelőtti havi átlagbér 60 százaléka), a belépő adatoknak aktuálisnak kellene lennie minden esetben, és fontos, hogy összhangban legyenek a gazdasági mutatókkal (különös tekintettel a mostani évre). A két évvel korábbi átlagbérek adataiból kiindulni gazdasági szempontból egyáltalán nem célszerű. A további javaslataik között szerepel a minimálbér emelésével járó többletkiadások megosztása a munkáltatók és az állam között, ami azt jelentené, hogy a munkáltatók nem fizetnék az államnak a minimálbér emelésével járó pluszkiadásokat.

Fő az óvatosság

Az elmondottak alapján, akármennyire is szükséges lenne a minimálbért a még érvényben levő törvény szerint 2021 januárjától 656 euróra emelni, óvatosan kell kezelni a kérdést. A világjárvány miatt nem várt helyzetbe került a szlovák gazdaság, és még nem látjuk a következményeket. A túlzott növelés még jobban elmélyítheti a gazdasági recessziót, lassíthatja a gazdaság regenerálódását és a munkájukat elvesztett alkalmazottak ismételt foglalkoztatását. Emelni viszont mindenképpen szükséges!

Ha a jelenlegi 580 eurós minimálbér a munkaügyi tárca szerint jövő év januárjától 620 euró lesz, ez az összeg „tisztán” 506 eurót jelentene, ami 30 euróval több, mint idén. Éves számításban pedig 360 euróval lenne több, aminek a jelenlegi statisztikai adatok szerint 121 600 minimálbérért dolgozó alkalmazott venné hasznát (és ez még mindig fényévnyire van a gazdaságilag fejlett nyugat-európai országoktól). A viták, az uborkaszezon ellenére, még mindig nem zárultak le. Kíváncsian várjuk és természetesen továbbra is nagy figyelemmel kísérjük a folytatást, remélve, hogy mindenki számára elfogadható döntés születik.

Széplaki Dénes

A szerző a pozsonyi Trexima piackutató és tanácsadó társaság munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

Rekordot döntött a hazai turisták száma

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Zuzana Čaputová

Čaputovát is aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

koronavírus

Rekorsszámú fertőzött volt kedden, mutatjuk, hol

komáromi kórház

Megelőző óvintézkedéseket vezet be a komáromi kórház vezetése

koronavírus iskola

Gröhling: 18 iskolát zártak be eddig a koronavírus-járvány miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.