Fico: Az alacsony munkanélküliség és a minimálbér emelése a prioritás

robert fico kp

Az egyéb politikai események miatt a munka-, szociális és családügyi minisztérium közelmúltban hozott intézkedései nem kaptak akkora figyelmet, amekkorát érdemeltek volna – jelentette ki pénteken Robert Fico (Smer) kormányfő, miután Erik Tomášsal (Hlas), a tárca vezetőjével tárgyalt.

Fico kiemelte a szociális intézkedések dinamikáját és a minisztérium igyekezetét a szociális párbeszéd fenntartására. A következő időszak prioritásai közé sorolta a 13. nyugdíj jóváhagyását, a munkanélküliség alacsony szinten tartását és a minimálbér megemelését az átlagbér 60%-ára.

„Nagyon jó, hogy átlagosan 4% alatt van a munkanélküliség, és alighanem mindenki elismeri, hogy a munkanélküliek nagy része már tartósan munkanélküli, vagy olyan emberek, akik nincsenek hozzászokva a munkához, nem ismerik a munkafegyelmet” – mondta Fico. Mivel a munkaadók munkaerőhiánnyal küzdenek, helyesnek tartja, hogy a minisztérium ezekre a csoportokra is összpontosít.

A 13. nyugdíj kifizetését a szociáldemokrácia „zászlóshajójának” nevezte, még abból az időből, amikor a jelenlegi kormánypártok ellenzékben voltak. Az idősek az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget kapnák 13. nyugdíjként, a javaslat már második olvasatban van a parlamentben, és Fico támogatást ígért Tomášnak az elfogadásához. A törvényt már a következő ülésén megszavazhatja a parlament.

Fico további prioritásnak nevezte a minimálbér megemelését a nemzetgazdasági átlagbér 60%-ára. Hozzátette, tisztában vannak vele, hogy ez növeli a munkaadók által nyújtott bérpótlékok költségeit is, ugyanakkor rámutatott, hogy az unióban Szlovákia az élbolyba tartozik abban a tekintetnek, hogy mennyi ember jár éjszakai műszakra. Szavai szerint csak a koalíciós partnerek megállapodásán múlik, hogy milyen gyorsan lesz bevezetve az ilyen szintű minimálbér.

Erik Tomáš hozzátette, a tárca a minimálbéremelésnél a korábbi automatikus emeléshez tér vissza. „Ha tartani tudjuk a bevezetés ütemtervét, akkor 2025-től lenne érvényes az új szabályozás, ami az jelenti, hogy 2026. január 1-től emelkedne automatikusan ilyen mértékben a minimálbér” – részletezte a miniszter. 2026-ban így 920 euró lenne a minimálbér, 2027-ben pedig 970 euró.

A tárca kerekasztalt hív össze a kormányprogramban szereplő további szociális célkitűzés megvalósítása, a családi kártya bevezetése érdekében. Ezek kedvezményeket biztosítanának például a gyerekneveléssel kapcsolatos egyes árucikkekre és szolgáltatásokra. „Természetesen ennek bevezetését szakmai vita fogja megelőzni” – tette hozzá Erik Tomáš.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?