Közélet

Évről évre kevesebb az egyetemista

Pozsony | Csökken az egyetemi hallgatók száma – derül ki a felsőoktatás helyzetéről szóló éves jelentésből, melyet a hetekben fog megvitatni a kormány. Az adatok szerint ennek egyik oka, hogy egyre kevesebb azok száma, akik évekkel az érettségi után iratkoznak csak be az egyetemre.
Mózes Szabolcs

2013. augusztus 24. 10:34

2007-ben például az összes beiratkozott hallgató 50,8 százaléka volt frissen érettségizett diák, tavaly arányuk már elérte az 59,1 százalékot. Arányuk nemcsak a nappali, hanem a levelező tagozaton is nő. Egy másik adat: a nyáron lezárult akadémiai évben a beiratkozott diákok 97,6 százaléka volt 25 év alatti, három éve ez az arány 95,4 százalék volt.
 
Másrészt egyre kevésbé népes korosztályok fejezik be a középiskolát. Idén az 1992/93-ban születettek érettségiztek – ezekben az években már lényegesen kevesebben születtek, mint fél-egy évtizeddel korábban. A születési szám a 90-es években még tovább csökkent, így a következő esztendőkben még nagyobb harc várható az egyetemre jelentkezőkért.
 
A diákokért vívott küzdelemben, úgy tűnik, a nagyobb és színvonalasabb egyetemek a sikeresek. Az összes egyetemista 13,74%-a pl. a pozsonyi Komenský Egyetemre jár (három éve 12,15% volt ez az arány), ezen a téren erősödött a szintén fővárosi Szlovák Műszaki Egyetem is. Ezzel szemben például az utóbbi években több botrányt is megért trencséni egyetem szinte „elnéptelenedett”. Három éve még 8119 diákjuk volt, a tavalyi akadémiai évben már csak 3803. Csökkent a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem diákjainak száma is, de például kevesebben járnak a komáromi egyetemre is. A Selyén a levelező tagozatos hallgatók száma esett meredeken (három év alatt a felére).
 
A diákok között továbbra is a társadalomtudományok a népszerűek – 58 százalékuk ilyet hallgat. A kormányzat által is preferált műszaki tudományokat csak az egyetemisták ötöde tanulja.
 
 
Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?