Közélet

Évről évre kevesebb az egyetemista

Pozsony | Csökken az egyetemi hallgatók száma – derül ki a felsőoktatás helyzetéről szóló éves jelentésből, melyet a hetekben fog megvitatni a kormány. Az adatok szerint ennek egyik oka, hogy egyre kevesebb azok száma, akik évekkel az érettségi után iratkoznak csak be az egyetemre.
Mózes Szabolcs

2013. augusztus 24. 10:34

2007-ben például az összes beiratkozott hallgató 50,8 százaléka volt frissen érettségizett diák, tavaly arányuk már elérte az 59,1 százalékot. Arányuk nemcsak a nappali, hanem a levelező tagozaton is nő. Egy másik adat: a nyáron lezárult akadémiai évben a beiratkozott diákok 97,6 százaléka volt 25 év alatti, három éve ez az arány 95,4 százalék volt.
 
Másrészt egyre kevésbé népes korosztályok fejezik be a középiskolát. Idén az 1992/93-ban születettek érettségiztek – ezekben az években már lényegesen kevesebben születtek, mint fél-egy évtizeddel korábban. A születési szám a 90-es években még tovább csökkent, így a következő esztendőkben még nagyobb harc várható az egyetemre jelentkezőkért.
 
A diákokért vívott küzdelemben, úgy tűnik, a nagyobb és színvonalasabb egyetemek a sikeresek. Az összes egyetemista 13,74%-a pl. a pozsonyi Komenský Egyetemre jár (három éve 12,15% volt ez az arány), ezen a téren erősödött a szintén fővárosi Szlovák Műszaki Egyetem is. Ezzel szemben például az utóbbi években több botrányt is megért trencséni egyetem szinte „elnéptelenedett”. Három éve még 8119 diákjuk volt, a tavalyi akadémiai évben már csak 3803. Csökkent a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem diákjainak száma is, de például kevesebben járnak a komáromi egyetemre is. A Selyén a levelező tagozatos hallgatók száma esett meredeken (három év alatt a felére).
 
A diákok között továbbra is a társadalomtudományok a népszerűek – 58 százalékuk ilyet hallgat. A kormányzat által is preferált műszaki tudományokat csak az egyetemisták ötöde tanulja.
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

kína koronavírus

Koronavírus - A világban mintegy 11,6 millió a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,2 milliót

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.