Egykori ŠtB-ügynök a főtanfelügyelő

Pozsony |

<p>Tavaly júliusban nevezte ki Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter a tárca tanfelügyeleti részlegének élére Jozef Javoreket, akiről az elmúlt napokban kiderült, a kommunista Állambiztonsági Hivatal (ŠtB) ügynöke volt.&nbsp;</p>

Javorek állítja, hogy az újságíróktól értesült arról, hogy az ŠtB titkos ügynökként tartotta nyilván. A nyolcvanas években egy puhói szakközépiskolában volt nevelő. Állítja, az iskolába gyakran jártak „civilek”, akikről azt hitte, hogy a rendőrségtől vannak. „Az egyik törvény szerint ha egy diák ellen eljárást indítottak, akkor kihallgatását csak szülő vagy pedagógiai alkalmazott jelenlétében lehetett elvégezni, ez utóbbi rendszerint én voltam” – mondta. Az állítja, hogy tudatosan sohasem írt alá együttműködési szerződést az ŠtB-vel. „Voltak jegyzőkönyvek, amiket aláírtam, de már pontosan nem emlékszem, mit és mikor. Harminc évvel ezelőtt történt” – mondta. Azt állítja, hogy a titkosszolgálattal való együttműködést etikai problémának tartja, s ígéretet tett, év végéig lemond tisztségéről. Čaplovič azt mondta, nem tudott Javorek múltjáról, további lépéseiről szóvivője nem akart tájékoztatni. Az egyetlen, ŠtB-s múlttal rendelkező kormánytag a miniszter államtitkára, Štefan Chudoba, aki mindig is tagadta a kommunista titkosszolgálattal való együttműködést. Čaplovič kijelentette, Chudoba múltja nem zavarja, mert az ŠtB-s múltját olyan dokumentumok bizonyítják, amelyek hitelessége szerinte megkérdőjelezhető. (dem, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?