Közélet

Egy év alatt 5200 magáncsőd

Pozsony | Szlovákiában a magáncsődök száma tavaly elérte az 5200-at, ami csaknem duplája a 2006 és 2016 között meghirdetett magáncsődöknek – derül ki a CRIF – Slovak Credit Bureau társaság legfrissebb elemzéséből. Eszerint 2006 és 2016 között összesen 2919 ilyen csődöt hirdettek meg.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. január 8. 12:09

Žitňanská
A Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter által javasolt módosításnak köszönhetően könynyebben szabadulhatnak meg terheiktől azok a magánszemélyek, akik olyan mértékben adósodtak el, hogy már nem tudják kezelni az adósságukat. - Németi Róbert felvétele

„A látványos növekedés a magáncsőddel kapcsolatos szabályok tavaly márciusban életbe lépett liberalizációjának köszönhető” – nyilatkozta Jana Marková, a CRIF elemzője. A Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter által javasolt módosításnak köszönhetően könynyebben szabadulhatnak meg terheiktől azok a magánszemélyek, akik olyan mértékben adósodtak el, hogy már nem tudják kezelni az adósságukat.

Magáncsődöt jelenthet bárki, lehet munkanélküli, egészségkárosodott, nyugdíjas vagy vállalkozó. Feltétel, hogy az illetővel szemben végrehajtási vagy hasonló más eljárást folytassanak (például elárverezik a lakását), miközben legalább az egyik kötelezettségének már 180 napja nem tett eleget, valamint ha olyan követelésről van szó, melyet végrehajtási eljárással nem lehet behajtani. Ilyen esetekben az adós magáncsőd alkalmazását kérheti.

Két lehetőség

A tavaly tavasztól hatályos törvénymódosítás értelmében a magáncsőd intézményét igénybe vevő adósok kétféleképpen próbálhatnak megszabadulni a tartozásaiktól: magáncsődeljárást kezdeményezhetnek saját magukkal szemben, vagy törlesztési naptárat kérnek.

Magáncsődöt 10 évente egyszer lehet jelenteni, vagyis 10 év alatt csak egyszer kérheti a bíróságtól, hogy szabadítsa meg az adósságaitól. Csődeljárás lefolytatását csak olyan személy indítványozhat, aki ellen már folyik végrehajtási eljárás, egyébként csak a törlesztési naptár jöhet szóba. Az új szabályok szerint már nincs 3 éves próbaidő, és az adósságoktól gyakorlatilag 2 hét alatt meg lehet szabadulni, nem kell 3 évet várni.

A magáncsőd alkalmazását kezdeményező beadvány kézhezvételétől számított 15 napon belül a bíróság határozatban rendeli el a magáncsőd alkalmazását, vagyis a magáncsődeljárás lefolytatását vagy a fizetési naptár alkalmazását, és már ebben a határozatban megszabadítja az adóst azoktól a tartozásoktól, melyeket sem végrehajtási eljárással, sem törlesztési naptár segítségével nem lehet behajtani.

Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, s ebből kielégítik a hitelezőket. Törlesztési naptár esetében az adós megtarthatja a vagyona egy részét, de időben fizetnie kell a bíróság által meghatározott törlesztőrészleteket.

2017-es ugrás

Hogy az új szabályok valóban vonzóbbá tették a magáncsőd intézményét, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jogszabály tavaly márciusi életbe lépését megelőzően, 2017 első negyedévében még csak 154-en éltek ezzel a lehetőséggel, ami a második negyedévben 680-ra, a harmadikban 1940-re, a negyedikben pedig 2457-re nőtt. Tavaly a legtöbb magáncsődöt, csaknem 1400-at, Besztercebánya megyéből jelentették, a sor végén Pozsony (424) és Nagyszombat megye (291) található. (mi, SITA)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

manfred weber

Manfred Weber: Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk az uniós olajembargó ügyében

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

euró pénz

Öt éven belül háromszor is 100 ezer eurót nyert kaparós sorsjegyen egy nő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.