Eddig 3527 magyar elsőst írattak be a 2020/2021-es tanévre

A 2020/2021-es tanévre 2020 április végéig 3527 elsőst írattak be az alapiskola első évfolyamába, ami a tavalyi évhez képest 28 potenciális tanulóval több.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége minden évben tájékoztatja a közvéleményt, hogyan alakult a magyar tanítási nyelvű alapiskolákban a beiratkozás. A friss adatokat az intézményvezetők bocsájtották a szövetség rendelkezésére. 

A szlovákiai magyar iskolák ezen beíratási időszakában a tavalyi évben 3499 elsőst iskoláztak be. A 2020/2021-es tanévre 2020 április végéig 3527 elsőst írattak be az alapiskola első évfolyamába, ami a tavalyi évhez képest 28 potenciális tanulóval több.

A számadatok csak irányadóak, a szeptemberi tanévkezdetig bizonyosan változnak, hiszen a nem iskolaérett tanulók pszichológiai kivizsgálása csak ezután következik. Ráadásul most a járványügyi helyzet következtében az iskolákban elmaradtak a figyelemfelhívó beiratkozási programok, és módosult a beiratkozás eddig megszokott módja is. Az önkormányzatok felszólítják azokat a törvényes képviselőket, akik elmulasztották iskolaköteles gyermekük beíratását, hogy ezt mielőbb tegyék meg.

A fenti okok miatt a tényleges elsősök száma csak szeptemberben lesz ismert, és megnövekszik az idei tanév 0. évfolyamos tanulóinak számával.

Összességében elmondható, hogy a nagy számok tekintetében változás nem, vagy alig észlelhető, a magyar iskolát választó elsősök száma beállt erre a szintre.

A szlovákiai magyar alapiskolák száma összesen: 245, ebből 26 két tannyelvű alapiskola.

Egy új intézménnyel bővül a hálózat, megkezdi működését Rimaszombatban a Református Alapiskola, de sajnos szeptemberben nem nyitja ki kapuit Óváron (Nagykürtösi járás) a magyar iskola. Az ok a tanulók létszámának vészes csökkenése, ide az utóbbi két évben nem jelentkezett egy tanuló sem.

Az adatokból kiolvasható, hogy a 2020/21-es tanévre további 8 községben Óvár (Nagykürtösi járás) Réte (Szenci járás), Zonctorony (Szenci járás), Felsővámos (Dunaszerdahelyi járás), Királyrév (Galántai járás), Naprágy (Rimaszombati járás) Kecső (Rozsnyói járás) Lelesz (Tőketerebesi járás) nem írattak be elsőst. Emiatt félő, hogy néhány intézmény veszélyhelyzetbe kerülhet. A helyzet elemzését és az intézmények jövőjéről való felelős döntést a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak kell meghozniuk, melyhez segítséget nyújthat a kistérségi egyeztetés.
 

Fekete Irén

elnök, SZMPSZ

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?