Közélet

Čižnár: a legfelsőbb körökben is van korrupció

Pozsony | Új jogszabályt akar Robert Fico kormányfő a korrupciót bejelentő állampolgárok védelmére. Jaromír Čižnár főügyész szerint a legbefolyásosabb politikai körökben is van korrupció, Robert Kaliňák belügyminiszter ennek éppen az ellentettjét állítja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. március 15. 11:31

Az állami hivatalnokok számára szervezett tegnap a kormányhivatal szemináriumot a korrupcióellenes harcról. „Ne viselkedjünk úgy, mintha a legfelső körökben nem létezne korrupció. Ott is létezik. Van, volt és még nagyon sokáig lesz is. Remélem, nemcsak beszélni fogunk róla, hanem harcolunk is ellene. A korrupció a társadalom rákja” – mondta előadásában Čižnár. Ha nem lesz hatékonyabb a korrupcióellenes harc, akkor a főügyész szerint „vidáman terjed majd tovább az országban”.

Robert Kaliňák belügyminiszter minden jel szerint teljesen ellentétes véleményen van. „Ahhoz, hogy a legfelső körökben megjelenő korrupciót üldözni tudjuk, az érintetteknek el kellene követniük. Mondjanak egyetlen példát, amikor a legfelső körökben valaki korrupciót követett el. Kérem, legalább egyet. Nem tudnak? Nem volt. Önöknek sincs ilyen információjuk és nekem sincs” – mondta idén februárban a belügyminiszter.

Kiálltak Kováčik mellett

A főügyész szerint a korrupció ellenes harc 2004 után élénkült fel, addig az eredményessége egyenlő volt a nullával. „Segített a büntetőjogi törvénykönyv módosítása 2005-ben” – állítja Čižnár, aki szerint ezen bűncselekmények kivizsgálását elsősorban az gátolja, hogy a bejelentő később rájön, ellene is eljárás indulhat, és ezért módosítja eredeti vallomását. „Nemegyszer ráadásul több éve történt eseteket jelentenek, ám ilyenkor már nehéz bizonyítani is a lefizetést. Számunkra a legfontosabb, hogy olyankor értesüljünk ilyen bűncselekményről, amikor még úgymond folyamatban van” – mondta a főügyész. Szerinte a jelenlegi jogszabályok nem védik megfelelően a korrupció bejelentőit.

A korrupció ellenes harc irányítása közvetlen Dušan Kováčik speciális ügyész jogkörébe tartozik. A kormányhivatal szervezte szemináriumon tegnap nem vett részt. A parlament alkotmányjogi bizottságának koalíciós képviselői ráadásul tegnap elutasították beidézni Kováčikot, hogy elmagyarázza, miért nem nyújtott be egyetlen vádemelési javaslatot sem az általa felügyelt 61 ügyben. A meghallgatást Peter Kresáknak (Híd) köszönhetően sikerült elkerülnie, holott múlt héten még megszavazta ezt a programpontot. Akkor viszont Rastislav Schlosár (ĽSNS) hiányzott a testület ellenzéki képviselői közül, így Kresák szavazata sem volt elég a speciális ügyész beidézéséhez. Tegnap már Schlosár ott volt az ülésen, ám Kresák tartózkodott a szavazáson. „Engem csak úgy nem akaszthatnak le a szögről, miért kellene mindig úgy szavaznom, ahogy azt az ellenzéki képviselők gondolják? Senki nem tájékoztatott arról, mit fognak javasolni. Ma 26 programpont volt, s nekem nem volt kedvem még egy következőt megnyitni” – magyarázta döntését Kresák.

Fico ismételte magát

A szemináriumon Fico is felszólalt, beszédében hangsúlyozta, hogy a konkrét korrupciós ügyek kivizsgálásához gyakran az alapvető információk is hiányoznak, ezért van nehéz dolga a hatóságoknak. Nehezményezte, hogy az ellenzéki politikusok egyetlen témája a korrupció, s ismét felhozta a Cserpataki (Osrblie) korrupciós ügyet, amely még Iveta Radičová kormányzása alatt történt – a tanácsadóját ítélték el, amiért egy közvetítőtől 30 ezer eurót vett fel, hogy elintézzen egy 300 ezres támogatást a kormányhivataltól a Cserpatakon leállított biatlonpálya építésének befejezéséhez. „Meggyőződésem, hogy a kormányfőnek ezen buknia kellett volna. Ha ez velem történne meg, élve elégetnek” – mondta tegnap Fico.

Kevés feljelentőt védenek

A kormányfő szerint hamarosan elkészül egy új törvényjavaslat a korrupciót jelentők védelmére. Ennek részleteiről viszont többet nem árult el, így nem tudni, milyen védelmet kínálnak majd azoknak, akik figyelmeztetik a hatóságokat a lefizetésekre. Čižnár elutasítja, hogy pénzjutalmat kapjanak a feljelentők. „Voltak olyan elképzelések is, hogy a feljelentők ellen ne lehessen bűnvádi eljárást kezdeményezni. Ezt sem javasolnám” – jegyezte meg a főügyész.

Jelenleg is létezik jogszabály, amely védi a korrupciót jelentő személyeket, a Transparency International (TIS) viszont többször figyelmeztetett, hogy csak az érintettek nagyon szűk csoportját védik, azokat, akik saját cégük vezetésének jelentik a cégben történt esetleges korrupciót. A TIS jogásza szerint az egyik alapvető probléma, hogy az emberek nem hisznek a korrupciót vizsgáló hatóságoknak. Nagy-Britanniában például a bejelentő a médiához fordulhat, ha a korrupciót vizsgáló intézményekben nem hisz, vagy ha csak egyszerűen tart az ellene folytatott eljárástól. Hollandiában egy külön intézményt, az úgynevezett House of Whistblowingot hoztak létre a bejelentők védelmére.

Kaliňák zavarja

Fico nem volt hajlandó a sajtótájékoztatón válaszolni a belügyminiszterrel kapcsolatos kérdésekre, amint meghallotta Kaliňák nevét, felállt és távozott. A speciális ügyészség az elmúlt napokban tette közzé, nem fogja vizsgálni, milyen feltételekkel vásárolt Kaliňák részesedést a kétes múltú vállalkozó, Ladislav Bašternák cégében. Egyes információk szerint áron alul vásárolta meg, az ellenzék állítja, Bašternák így fizette le Kaliňákot. Az ügy aktáját még kikérte a főügyész, aki ellenőrzi a nyomozás leállításáról szóló határozatot.

Egyébként nem sokkal Fico sajtótájékoztatója előtt akasztott ki a KDH elnöke, Alojz Hlina egy transzparenst arra a darura, amely Bašternák egyik épületének, a Vila Stonline nevű ház építésénél használnak. „Miniszterelnök úr, korrupció? Minden reggel nézheti. Ez a ház tiszta csalás” – olvasható a transzparensen Hlina üzenete Ficónak. A felirat jól látható Fico állandó lakhelyéről, a Bašternák tulajdonában levő Bonaparte lakótömbből is. (dem, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
útlevél k

Továbbra is hatályban marad az állampolgársági ellentörvény

Igor Matovič
Frissítve

Matovič továbbra sem árulja el, miben állapodtak meg a szakértőkkel

Németh Krisztián

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Németh Krisztián válaszol

cukor

Kevesebb hazai cukor, felfelé araszoló árak

kajak

Nagy fába vágta a fejszéjét a somorjai kajakvilágbajnok

Komárom

Stagnál a járványhelyzet a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.