Budaj az ŠtB-s aktájának nyilvánosságra kerülése ellenére nem tervez lemondani

budaj k
Pozsony |

Ján Budaj (OĽaNO) ügyvezető környezetvédelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, ugyan 1979-ben aláírta, hogy együtt fog működni a pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatával (ŠtB), de valójában ezt soha nem tette meg. Ezért aztán nem tervezi, hogy távozik a környezetvédelmi tárca éléről.

A tárcavezető csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető miniszterelnök kormányának a tagja, így ő bármikor leválthatja őt, de a kormányfő kiállt mellette. „Ján Budajt, mint 89 novemberének egyik arcát, a demokratikus értékekért harcoló személyt ismerem. Az OĽaNO-ban és a kormányban való közös munkánk nem adott nekem okot arra, hogy megkérdőjelezzem az erkölcsi iránytűjét” – jelentette ki Heger. 

Ügyes-bajos ügynökök 

Budaj azt állítja, az együttműködési nyilatkozattal át akarta verni az állambiztonsági szolgálatot, azért hazudott a szervezetnek, mert útlevelet akart szerezni. Szerinte az ŠtB 1979-től 1981-ig alaptalanul tartotta őt számon ügynökként. „Be fogom bizonyítani, hogy jogellenesen tartottak nyilván ügynökként” – jelentette ki Budaj, és hozzátette, azok az ŠtB-s munkatársak, akik ezt megtették, a feletteseiket is megvezették ezzel. „Két éven át hazudtak” – mondta azokról a tartótisztekről, akikkel kapcsolatban volt. Az egyik ilyen tisztet szerinte ezért ki is rúgták a szervezettől, majd arról beszélt, az ügyben a szolgálat cseh munkatársainak kellett rendet tennie. Budaj hangsúlyozta, sosem működött együtt az ŠtB-vel, nem bizonyítható, hogy a megfigyelt személyekről információt adott volna a szervezetnek. Sőt, a rendszer ellen dolgozott.

Az akta értelmezése

A most előkerült akta szerint Budaj kilencszer jelentett az ŠtB-nek. A miniszter szerint azonban nem arról van szó, hogy önszántából megkereste volna a tartótisztet, hanem arról, hogy az állambiztonság előállította és kihallgatta őt. Arról beszélt, elképzelhető, hogy a tartótisztek ezen kihallgatások eredményét, mint „jelentéseket” adták tovább a szervezetnek. A totalitárius rendszerek biztonsági szerveinek levéltári anyagát őrző és feldolgozó Nemzeti Emlékezet Intézete (Ústav pamäti národa, ÚPN) által a napokban közölt dokumentumok pedig arról szólnak, a szervezet nem tartotta megbízhatónak a Budajtól szerzett információkat. Végső soron emiatt szüntették meg az ügynökként való nyilvántartását.

Budaj a Házmester

Ahogy arról beszámoltunk, a szlovák közmédia által felkért történészek az ŠtB-ről forgatott dokumentumfilm-sorozat előkészítése során egy csehországi levéltárban bukkantak rá Budaj aktájára. „Azon tényeket, amelyeket a kérdéses személyek társadalomellenes tevékenységéről megtudok, írásban vagy szóban jelentem az állambiztonsági szolgálatnak” – olvasható abban a kézzel írt együttműködési nyilatkozatban, amelyet minden valószínűség szerint Budaj vetett papírra és írt alá. A miniszter úgy véli, a dokumentum akár manipulált is lehet. Az egykori nyilatkozat szerint két barátjáról, Tomáš Petřivýről és Gabriel Levickýről kellett jelentenie. Budaj a „Házmester” fedőnevet választotta magának. Ez utóbbi azonban már évek óta ismert dolog volt, ahogy az is, hogy elvben a politikai jobboldalról kellett jelentenie.  Budaj most elmondta, a cseh levéltár, ahol az aktáját megtalálták, február folyamán a teljes anyagot a rendelkezésére bocsátja. Arra is emlékeztetett, hogy az állambiztonság a nyolcvanas években a rendszer ellenségeként tartotta őt nyilván. 

A fejét követelik 

Budaj egyébként az OĽaNO listáján szerzett parlamenti mandátumot, majd a mozgalom jelölte őt a környezetvédelmi tárca élére. Azonban a közelmúltban eltávolodott Igor Matovič pártjától és 10 parlamenti képviselővel együtt „polgári-demokratikus platform” megjelölés alatt léptek fel. Most az aktájának nyilvánosságra kerülése után az OĽaNO-ból is érkezett az irányába kritika, Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter például arról beszélt, Budaj valószínűleg belátja, a jövőben nem vállalhat politikai szerepet. A miniszter távozását követeli az ellenzéki Hlas, Smer, de a korábbi koalíció tagjai közül a Sme rodina is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?