Közélet

Beneš-dekrétumok: törvénymódosítást és munkacsoportot készítenek a magyar pártok

Pozsony | A Híd, az MKP és az Összefogás egy munkacsoportot állít fel, amelynek az lesz a feladata, hogy a Beneš-dekrétumok máig tartó hatásaira találjon megoldást. A Híd óvatos, az MKP vagyoni kártérítést is szeretne, az Összefogás pedig kész törvénymódosítási javaslattal állt elő. Egy civil szervezet pedig tüntetést szervez az ügyben.
Czímer Gábor

2020. augusztus 27. 16:00

A három magyar párt képviselői minden jel szerint a Beneš-dekrétumok miatt is egy asztalhoz ülnek⋌(Somogyi Tibor felvtelei)
A három magyar párt képviselői minden jel szerint a Beneš-dekrétumok miatt is egy asztalhoz ülnek (Somogyi Tibor felvétele)

A közelmúltban egyesülési szándékát kinyilvánító Híd, MKP és Összefogás zászlajára tűzte a Beneš-dekrétumok jelentette probléma megoldását. 

Az Összefogás tegnap bejelentette, egy törvénymódosítási javaslatot készítettek elő, amelynek célja, hogy az állami szervek ma már ne kobozhassák el a polgárok tulajdonát a 75 évvel ezelőtti dekrétumokra hivatkozva. Közleményükben azt írják, a dekrétumok végrehajtásáról szóló 104/1945 számú parlamenti rendelet a mai napig hatályos és a szlovák jogrend része. Ezt a pártnak az igazságügyi tárca is megerősítette. Ezért az általuk most bemutatott jogi megoldás az említett végrehajtási rendeletet iktatná ki. „A törvény nem a Beneš-dekrétumok eltörlését tartalmazza, hanem az egyértelműen diszkriminatív 1945-es rendeletet helyezi végre hatályon kívül. Ezen felül eltörli az 1945-ben kreált testületek elkobzó határozatait. A tervezet nem retroaktív, célja, hogy hatályba lépése után ne lehessen a dekrétumokra vagy a konfiskációs végzésekre hivatkozva földeket elkobozni” – véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke. 

A párt elismeri, hogy törvénymódosítási javaslatuk az egykori konfiskációs határozatok jelenkori bevégzését állítaná le, de elfogadása esetén nem rendeződnének az 1945–1949 közötti időszak elkobzásai. A javaslatot a Hídnak és az MKP-nak is elküldték, de kormánypártoknak is be akarják mutatni.

Munkacsoportot akarnak
A Híd elnöke, Sólymos László néhány napja azt javasolta, hogy a Beneš-dekrétumok jelentette probléma megoldásának kidolgozására a három, egyesülni szándékozó párt hozzon létre egy közös munkacsoportot. Rigó Konrád, a párt elnökségi tagja lapunknak elmondta, a munkacsoport egy törvénytervezeten és annak szakmai, indoklási keretrendszerén, illetve egy megvalósítási terven dolgozik majd, amelyek így együtt a dekrétumok kérdésének rendezését jelenthetik. A munkacsoportban politikusok, de független szakemberek is helyet kapnak, illetve a szélesebb nyilvánosságot is bevonnák a folyamatba. Rigó hangsúlyozta, hogy egy megoldáscsomag kidolgozásáról van szó, amelynek az egyik része a törvénytervezet. 

Arról azonban, hogy konkrétan milyen megoldásokat kellene egy ilyen jövendőbeli jogszabálynak tartalmaznia, szerinte még korai beszélni, meg kell várni, míg feláll a szakmai bizottság. Úgy nyilatkozott, ez szeptember elejére várható. Rigó elmondta, ki kell deríteni, hogy van-e valós politikai akarat a probléma rendezésére. „Én úgy gondolom, a jelenlegi kormányban ez a tényleges politikai akarat nincs meg” – tette hozzá azzal, hogy ennek ellenére meg kell próbálni ezt a mostani kabinet felé közvetíteni. „Amennyiben ez nem sikerült, akkor ez az ügy az egyik sarokköve lesz annak a közös programnak, amivel a három párt együtt indul a következő választáson” – fűzte hozzá. Rigó szerint nem lehet elvárni, hogy az elmúlt évtizedekben a probléma megoldására tett óvatos próbálkozások után, néhány hónap alatt pontot tegyenek az ügy végére. „Arra számítok, hogy a mostani kormány ebben a választási ciklusban nem fog oda jutni, hogy elutasítsa vagy befogadja a megoldási javaslatot” – mondta, és hozzátette, a következő kabinetben pedig már ők is jelen akarnak lenni, az ügyet ott akarják képviselni.

MKP: Bocsánatkérés és anyagi kárpótlás kell
Az MKP elnöke, Forró Krisztián a Beneš-dekrétumok jelentette probléma megoldására felállított munkacsoportról elmondta, ők olyan jogászokat küldenek, akik már dolgoztak a témával. „Ez a munkacsoport is egy olyan eszköz, amivel a múlt kísértéseit kezelhetjük a jövőben” – mondta. A kidolgozandó megoldásnak szerinte tartalmaznia kell egy szimbolikus bocsánatkérést, a probléma kezelésére szánt jogszabálytervezetben pedig benne kell lennie annak, hogy a dekrétumokra hivatkozva a jövőben ne lehessen tulajdonjogra vonatkozó döntést hozni, például földeket elkobozni. Forró szerint azonban ennél tovább is kell menni: „A magyar közösség vagyoni kártérítésének valamilyen formában meg kell valósulnia” – mondta azzal, hogy a jóvátételnek nagyon sok formáját tudják elképzelni. „Először fel kell mérni, mekkora vagyonról van szó” – tette hozzá. Forró szerint keresni kell a lehetőségeket, hogy a parlamenti pártok közül melyek azok, amelyek fel tudják velük együtt vállalni ezt az ügyet. „Tárgyalni fogunk a témában, de mindenképpen több vonalon, akár a közösségünket bevonva kell történnie ennek az érdekérvényesítésnek” – mondta arra utalva, hogy akár figyelemfelkeltő megmozdulásokat is elképzelhetőnek tart.

Tüntetés is lesz
Szeptember elsejére, a szlovák alkotmány ünnepének napjára demonstrációt szervezett a legfelsőbb bíróság épülete elé Pozsonyba az Új Egység Mozgalom, amely a napokban a magyarországi szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalommal egyeztetett. „A tüntetés célja, hogy felhívja a figyelmet a Beneš-dekrétumok a jelenben is kárt okozó hatásaira, amelyet a közelmúltban a Szlovák Földalap földelkobzási kísérlete nyomán néhányan a saját bőrükön is megtapasztalhattak” – írják a megmozdulás Facebook-eseményénél azon elkobzási ügyekre utalva, amelyeket lapunk tárt fel. 

A demonstráció céljai között szerepel még, hogy felhívják a figyelmet a magyar közösség államalkotó voltára, de a kettős állampolgárságot tiltó törvény eltörlését is említik. Samun István, az Új Egység elnöke lapunknak elmondta, a többségi társadalomnak, a szlovák államnak, de a szlovákiai magyaroknak saját maguk irányában is vannak 30 éves adósságai. „A himnusztörvény elleni megmozdulás volt az utolsó, amikor kiléptünk a nyelvi gettóinkból és Pozsonyban, a többségi társadalom kulturális terében tüntettünk. Most is erre készülünk” – fogalmazott Samu.

Az MKP elnöke, Forró Krisztián a megmozdulással kapcsolatban elmondta, bár pártja nem társszervező, támogatják a kezdeményezést. „Az MKP-nak eddig is szerepelt a retorikájában, hogy a Beneš-dekrétumok által okozott károkat orvosolni kell” – mondta Forró, és hozzátette, egyik alelnökük, Czip-rusz Zoltán részt vesz az eseményen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Juhász György

A minőségi oktatás vonzza a hallgatót

dac

GALÉRIA: A kerületi rangadón is győzött és élre állt a DAC

Komárom

Visszanyerte régi fényét a Jókai-filagória

Igor Matovič

Több százan tüntettek Matovič háza előtt Nagyszombatban

advent

Rendhagyó lesz az adventi időszak

Peter Pellegrini hlas
Frissítve

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.