Törvény a Beneš-dekrétumok utóhatásainak leállításáról

Az Összefogás mozgalom törvénytervezetet dolgozott ki, melynek célja, hogy a 21. században az állami szervek ne kobozhassák el a polgárok tulajdonát a 75 évvel ezelőtti Beneš-dekrétumokra hivatkozva.
Pártsajtó

2020. augusztus 27. 11:06

összefogás
Mózes Szabolcs és Orosz Örs - Nagy Roland

Míg oligarchák és egyes politikusok százezreket nyertek a sztrádák alatti telkek kisajátításán, addig sok egyszerű polgárt ki akar semmizni az állam. Amint az elmúlt három hónapban medializált esetek mutatják (Bosits kontra Szlovákia, a D4/R7 alatti parcellák elkobzása), a Beneš-dekrétumok nem csak történelmi igazságtalanság, az állami hivatalok a mai napig jogforrásnak tekintik és különböző módokon, a dekrétumokra visszavezetve próbálják elkobozni az ártatlan állampolgárok magántulajdonát.

A szlovák politikai elit húsz éven keresztül azt állította, hogy a Beneš-dekrétumok jogilag nem hatályosak, ezért nem diszkriminatívak s nem jelentenek veszélyt a polgárok számára. Ez sajnos nem igaz, ugyanis a dekrétumok végrehajtásáról szóló 104/1945 számú parlamenti rendelet a mai napig hatályos és a szlovák jogrend része – amint ezt az igazságügyi tárca is megerősítette. A Bosits kontra Szlovákia ügyben hozott strasbourgi döntés után levelet írtunk az igazságügyi miniszternek, a tárcavezető válaszlevelében nem ígért változást e téren – hasonlóan a parlamenti interpellációra adott feleletében sem.

Az Összefogás szakértők bevonásával a megoldást keresve egy törvénytervezetet készített elő, és bocsát társadalmi vitára. A tervezetet elküldtük politikai partnereinknek is, valamint a közeljövőben be kívánjuk mutatni azoknak a kormánypárti politikusoknak, akik ebben az ügyben léphetnek.

„A törvény nem a Beneš-dekrétumok eltörlését tartalmazza, hanem az egyértelműen diszkriminatív 1945-es rendeletet helyezi végre hatályon kívül. Ezen felül eltörli az 1945-ben kreált testületek elkobzó határozatait. A tervezet nem retroaktív, célja, hogy hatályba lépése után ne lehessen a dekrétumokra vagy a konfiskációs végzésekre hivatkozva földeket elkobozni. Véleményünk szerint nem elég a politikai közbelépés, fentről leszólni a hivatalnokoknak, hogy engedjék el az ügyeket, mivel a kormányok és a hivatalnokok is cserélődnek. Egyértelmű törvényi garanciára van szükség, hogy senki se élhessen vissza velük, és ne alkalmazhassa a diszkriminatív normákat” – véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.
A kérdésben több szakemberrel egyeztettünk, a tervezetet Bugár Viktor független szakértő szerkesztette, aki a földjogi ügyek egyik legjobb hazai ismerője.
„Sokak számára meglepő lehet, de az 1945-ös rendelet, amiről sokan azt hitték, már hatályát vesztette, továbbra is hatályos, ez pedig sok bizonytalanságot okoz és visszaélésekre ad lehetőséget” – mutat rá Bugár Viktor.

Amint a legutóbbi strasbourgi per is mutatja, a szlovák kormányzat nem dughatja homokba a fejét, ha nem állítja le a hivatalok által vezérelt legújabb kori elkobzásokat, a nemzetközi fórumok döntései fogják erre kényszeríteni. „A mostani jogállás nagyfokú bizonytalanságot hoz a rendszerbe azzal, hogy több évtizeddel a dekrétumok születése után egyik napról a másikra vonható kétségbe polgárok százezreinek tulajdonjoga. Emellett a rendelet egyértelműen diszkriminatív, mivel a kollektív bűnösség elve alapján büntet etnikai csoportokat, ez pedig egy máig hatályos jogszabály esetében elfogadhatatlan” – véli Mózes Szabolcs.

Az Összefogás tervezete a jelenkori elkobzási határozatok bejegyzését állítaná le, elfogadása esetén nem rendeződnének az 1945-1949 közötti időszak kisajátításai. Ehhez más jellegű jogszabályra volna szükség. „Ezt viszont egy társadalmi vitának kell megelőznie, mert ebben az esetben a magyar közösségnek és politikai képviseletének egy közös célt kellene megfogalmaznia. Itt a bocsánatkéréstől a széleskörű anyagi kárpótlásokig sok minden elképzelhető, ám közben a szlovák társadalommal is párbeszédet kell folytatni a többség által eddig szőnyeg alá söpört múltról. Annak viszont, hogy a jelenkori elkobzásokat le kell állítani, nincs alternatívája, amíg ilyen esetek történnek, addig Szlovákia nem jogállam” – zárta az Összefogás elnöke. 


2020. 08. 27.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: Szigorítani fogunk!

FC DAC

ÉLŐ: FC DAC 1904 – AS Trenčín

Raffay Ernő

Szélsőségest hívott trianonozni a Csemadok

Zuzana Čaputová

Csökkent az emberek Matovičba vetett bizalma, továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus

pénz euró

Tudnivalók a főiskolai ösztöndíjról

Zs. Nagy Lajos

Feloldozás nélkül: Firkák Zsénagyhoz – a költő meg nem élt 85. születésnapján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.