Közélet

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

Pozsonypüsöki | A Szlovák Földalap úgy akar állami tulajdonba venni a D4-es autópálya alatt lévő értékes telkeket, hogy azt állítja, azok egykori birtokosát a második világháború után deportálták. A hivatal annak ellenére ragaszkodik ehhez, hogy az örökösök szerint sosem telepítették ki a családjukat.
author
Czímer Gábor

2020. augusztus 13. 18:00

https://mult-kor.hu/
Fotó: mult-kor.hu

Lapunk egy újabb furcsa esetet tárt fel, amely a Pozsonyt elkerülő körgyűrű, a D4-es autópálya alatti és a Pozsonypüspöki városrészben lévő rendkívül értékes telkekkel kapcsolatos. A földalap tavaly decemberben leállította azt az örökösödési eljárást, amely során Kanávor Matild, egykori pozsonypüspöki lakos leszármazottai szeretnének hozzájutni azokhoz a több százezer eurót érő földterületekhez, amelyeket felmenőjük hagyott rájuk. Az állami szerv az eljárás leállítását azzal indokolta, hogy a vágsellyei levéltárból előkerítettek egy 1946 szeptemberében készült listát, amelyen a magyarországi kitelepítésre kijelölt személyek névsora található, köztük Kanávor Matilddal és teljes családjával. „Azon magyar nemzetiségű személyek listája, akiket kitelepítésre jelöltek ki” – olvasható a névsor címében. A földalap szerint tehát a családot egykor ki kellett hogy telepítsék, így Kanávor Matild nem is hagyhatott örökül semmit. A deportált családok ugyanis az itt feladott ingatlanjaikért cserébe Magyarországon elvben megkapták az azok ellenértékének megfelelő földeket, telkeket. 

A második világháború után a csehszlovák–magyar lakosságcsere-egyezmény a Beneš-dekrétumokkal együtt a magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján, pusztán nemzetiségi hovatartozásuk szerint sújtotta szankciókkal, így deportálással, illetve vagyonelkobzással.

A valóságban azonban Kanávor Matildot és családját sosem telepítették ki. Az 1972-ben bekövetkezett haláláig Pozsonypüspökin élt, és a település szunyogdi temetőjében helyezték örök nyugalomra. A leszármazottai, az örökösök is itt élnek. „Kanávor Matildot és férjét, Kanávor Istvánt sosem telepítették ki Magyarországra, illetve soha semmi vagyonukat nem kobozták el, egész életüket Pozsonypüspökin élték le” – fogalmaznak a leszármazottak az örökösödési eljárás leállítása ellen beadott fellebbezésben.

A második világháború utáni kényszerű kitelepítésekre kijelölt személyek listáján ugyan szerepel a Kanávor család, de ezek a névsorok sokat változtak addig az időpontig, míg valójában megindult a deportálás. Volt, aki a végső névsorba bekerült, volt, aki lekerült róla. Így például a szóban forgó Pozsonypüsöki lakosságának jelentős része először felkerült egy ilyen listára, de később mégsem telepítették ki őket. A földalap által bemutatott dokumentum feltételezhetően inkább a településen élő magyarok, így a potenciálisan kitelepíthető személyek névsora volt. Azt, hogy sosem deportálták a családot, az állami szervek Kanávor többi telke esetében gyakorlatilag már elismerték azzal, hogy azok ügyében már rendben lefolyt az örökösödési eljárás, a leszármazottak birtokba vették az ingatlanokat. 

Paradox módon pont a kitelepítési lista védett meg egyes magyar és német nemzetiségű földtulajdonosokat, így a Kanávor családot is attól, hogy konfiskálják a vagyonukat. Akiket ugyanis kitelepítésre jelöltek ki, azoknak a nevére már nem lehetett vagyonelkobzási végzést is kiadni, hiszen a földjeikért a lakosságcsere-egyezmény értelmében a magyarországi oldalon elvben csereingatlant kellett kapniuk. 

Az örökösök a törvényszék előtt szeretnének érvényt szerezni az igazuknak. Egy olyan indítványt is benyújtottak, amelyben azt kérték, hogy a per idején a földalap ne értékesíthesse az ingatlanokat. Ezt azonban a bíróság nem hagyta jóvá. A kérdéses ingatlanok egy része az épülő autópálya alatt, a nagyobb része viszont a ma már a fővároshoz tartozó Pozsonypüspöki területén található. Egyes információk szerint az utóbbi helyen kertvárosi lakóparkot terveznek építeni, így ezen telkek még értékesebbek is lehetnek, mint az autópálya alatti ingatlanok.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

Az SaS néhány napon belül dönt arról, hogyan tovább

Jaroslav Naď

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

jh

Mit gondolnak a szakértők az állami alkalmazottaknak felajánlott 500 eurós juttatásról?

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.