Közélet

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

Pozsonypüsöki | A Szlovák Földalap úgy akar állami tulajdonba venni a D4-es autópálya alatt lévő értékes telkeket, hogy azt állítja, azok egykori birtokosát a második világháború után deportálták. A hivatal annak ellenére ragaszkodik ehhez, hogy az örökösök szerint sosem telepítették ki a családjukat.
author
Czímer Gábor

2020. augusztus 13. 18:00

https://mult-kor.hu/
Fotó: mult-kor.hu

Lapunk egy újabb furcsa esetet tárt fel, amely a Pozsonyt elkerülő körgyűrű, a D4-es autópálya alatti és a Pozsonypüspöki városrészben lévő rendkívül értékes telkekkel kapcsolatos. A földalap tavaly decemberben leállította azt az örökösödési eljárást, amely során Kanávor Matild, egykori pozsonypüspöki lakos leszármazottai szeretnének hozzájutni azokhoz a több százezer eurót érő földterületekhez, amelyeket felmenőjük hagyott rájuk. Az állami szerv az eljárás leállítását azzal indokolta, hogy a vágsellyei levéltárból előkerítettek egy 1946 szeptemberében készült listát, amelyen a magyarországi kitelepítésre kijelölt személyek névsora található, köztük Kanávor Matilddal és teljes családjával. „Azon magyar nemzetiségű személyek listája, akiket kitelepítésre jelöltek ki” – olvasható a névsor címében. A földalap szerint tehát a családot egykor ki kellett hogy telepítsék, így Kanávor Matild nem is hagyhatott örökül semmit. A deportált családok ugyanis az itt feladott ingatlanjaikért cserébe Magyarországon elvben megkapták az azok ellenértékének megfelelő földeket, telkeket. 

A második világháború után a csehszlovák–magyar lakosságcsere-egyezmény a Beneš-dekrétumokkal együtt a magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján, pusztán nemzetiségi hovatartozásuk szerint sújtotta szankciókkal, így deportálással, illetve vagyonelkobzással.

A valóságban azonban Kanávor Matildot és családját sosem telepítették ki. Az 1972-ben bekövetkezett haláláig Pozsonypüspökin élt, és a település szunyogdi temetőjében helyezték örök nyugalomra. A leszármazottai, az örökösök is itt élnek. „Kanávor Matildot és férjét, Kanávor Istvánt sosem telepítették ki Magyarországra, illetve soha semmi vagyonukat nem kobozták el, egész életüket Pozsonypüspökin élték le” – fogalmaznak a leszármazottak az örökösödési eljárás leállítása ellen beadott fellebbezésben.

A második világháború utáni kényszerű kitelepítésekre kijelölt személyek listáján ugyan szerepel a Kanávor család, de ezek a névsorok sokat változtak addig az időpontig, míg valójában megindult a deportálás. Volt, aki a végső névsorba bekerült, volt, aki lekerült róla. Így például a szóban forgó Pozsonypüsöki lakosságának jelentős része először felkerült egy ilyen listára, de később mégsem telepítették ki őket. A földalap által bemutatott dokumentum feltételezhetően inkább a településen élő magyarok, így a potenciálisan kitelepíthető személyek névsora volt. Azt, hogy sosem deportálták a családot, az állami szervek Kanávor többi telke esetében gyakorlatilag már elismerték azzal, hogy azok ügyében már rendben lefolyt az örökösödési eljárás, a leszármazottak birtokba vették az ingatlanokat. 

Paradox módon pont a kitelepítési lista védett meg egyes magyar és német nemzetiségű földtulajdonosokat, így a Kanávor családot is attól, hogy konfiskálják a vagyonukat. Akiket ugyanis kitelepítésre jelöltek ki, azoknak a nevére már nem lehetett vagyonelkobzási végzést is kiadni, hiszen a földjeikért a lakosságcsere-egyezmény értelmében a magyarországi oldalon elvben csereingatlant kellett kapniuk. 

Az örökösök a törvényszék előtt szeretnének érvényt szerezni az igazuknak. Egy olyan indítványt is benyújtottak, amelyben azt kérték, hogy a per idején a földalap ne értékesíthesse az ingatlanokat. Ezt azonban a bíróság nem hagyta jóvá. A kérdéses ingatlanok egy része az épülő autópálya alatt, a nagyobb része viszont a ma már a fővároshoz tartozó Pozsonypüspöki területén található. Egyes információk szerint az utóbbi helyen kertvárosi lakóparkot terveznek építeni, így ezen telkek még értékesebbek is lehetnek, mint az autópálya alatti ingatlanok.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.