Közélet

A partvonalon toporognak a magyar törpepártok

Pozsony | Egyelőre három magyar párt nyilvánította ki együttműködési szándékát, de vannak még politikai formációk a partvonal mellett. Az utóbbiak közül az Új Egység Mozgalom a magyarországi szélsőjobbal egyeztet, míg a Magyar Fórum a területi autonómiától zárkózott el.
Czímer Gábor

2020. augusztus 25. 18:30

A Magyar Fórumnak jelenleg nincs más lehetősége, mint kivárni, míg megállapodik az együttműködésen a három legnagyobb magyar politikai szubjektum ⋌(TASR-felvétel)
A Magyar Fórumnak jelenleg nincs más lehetősége, mint kivárni, míg megállapodik az együttműködésen a három legnagyobb magyar politikai szubjektum  (TASR-felvétel)

A Híd, az MKP és az Összefogás először egymással szeretne megállapodni, a többi szubjektummal csak ez után ülnének le az együttműködésről tárgyalni. Így egyelőre nem egyeztetnek a jórészt korábbi MKP-sokból álló Új Egység Mozgalommal sem, amely önállóan próbál kapcsolatokat építeni. A kezdeményezés a közösségi oldalán azt írja, részt vettek a magyarországi Mi Hazánk Mozgalom tisztújító kongresszusán.

Kik ezek?
Hunyadi Bulcsú, a Political Capital radikalizmusra, szélsőjobboldalra és populizmusra fókuszáló programjának vezetője lapunknak elmondta, a Mi Hazánk Mozgalomról kijelenthető, hogy egy szélsőjobboldali párt. „Leggyakrabban romaellenes témákat hoznak fel, amelyeket persze mindig valahogyan becsomagolnak” – mondta. Az elemző szerint a párt képviselői rasszista narratívákat használnak, de igyekeznek azt mindig kódoltan megfogalmazni. Hunyadi elmondta, az ilyen kettős beszéd nagyon jellemző a szélsőségesekre. „A párt elnökétől, Toroczkai Lászlótól pedig gyakran hallani antiszemita összeesküvés-elméleteket is” – emlékeztetett a szakember, és hozzátette, a pártban nagyon erős az EU- és bevándorlásellenesség, illetve a homofóbia. A Mi Hazánk Mozgalom nagyon szorosan együttműködik más szélsőjobboldali szervezetekkel, mint amilyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, vagy a Betyársereg. Az utóbbiról Hunyadi elmondta, a szervezet gyakran fenyeget meg romákat. A szakember arra emlékeztetett, a mozgalom 2018-ban a Jobbikból vált ki, ami végső soron a kormányzó Fidesz malmára hajtotta a vizet. „Ami egyértelműen látszik, hogy a Mi Hazánk politikusait előszeretettel hívják meg a Fidesz-közeli médiumokba” – mondta. Szerinte látható, hogy a szélsőséges párt szerepeltetése a Fidesz érdekében áll.

Hogy kerültek oda?
Az ügyben megkerestük Samu Istvánt, az Új Egység elnökét, aki elmondta, azért fogadták el a Mi Hazánk Mozgalom meghívását, mert azt nemzetstratégiai kapcsolatépítésnek értelmezték. „Bármelyik szubjektum számára nyitottak vagyunk, amely a Kárpát-medencei magyarságban gondolkodik” – mondta. Nem lát problémát abban, hogy egy szélsőjobboldali párttal tárgyaltak. „Ahogy abban sem látnék problémát, ha a magyarság érdekében a szociáldemokratákkal tartanánk a kapcsolatot” – tette hozzá. A mozgalom vezetője azt állítja, azt sem tapasztalta, hogy a magyarországi mozgalom tagjai rasszista retorikát használnak. Ezzel kapcsolatban megemlítette, ők szeretnének mozgalmukon belül egy roma tagozatot is létrehozni. Samu saját bevallása szerint a magyar párt elnökének az antiszemita kijelentéseit sem ismeri. „Nem hallottam még tőle ilyet” – mondta. A mozgalom vezetője arról is beszélt, hogy korábban már találkoztak a magyar kormány és kormánypárt képviselőjével, a fideszes Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral is.

A Magyar Fórum 
A három párt által az együttműködési tárgyalások során egyelőre mellőzött másik politikai szubjektum a Magyar Fórum, amelynek alelnöke, Gál Zsolt többek közt lapunk hasábjain igyekezett elhatárolni pártját a területi autonómia koncepciójától. Szerinte ez nincs összefüggésben azzal, hogy nem hívták őket a tárgyalóasztalhoz. Kiemelte, nem az MKP autonómia-koncepciójával akartak szembehelyezkedni, hiszen az a területiség elvén túl nagyon sok mást is tartalmaz. Arra a kérdésre, hogy miért tematizálják a területi autonómia kérdését, mikor jelenleg ez nem tartozik a terítéken lévő ügyek közé, Gál így válaszolt: „Ez valóban nem tartozik a napi aktualitások közé, de rendszeresen visszatérő kérdésről van szó.” A párt alelnöke arról beszélt, nagyon sok mindent lehet autonómia alatt érteni, egyes formáival a Magyar Fórum is együtt tud érteni. „De nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan együttműködésbe lépjünk be, amelynek a programjában szerepel a területi autonómia” – tette hozzá. A párt alelnöke elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben a magyar politikai szereplőkkel nem tudnak az együttműködésben megállapodni, akkor az ideológiailag hozzájuk hasonló szlovák szubjektumokhoz közeledjenek. „Mondjuk úgy, hogy végül valamilyen formában együtt induljunk a választáson” – tette hozzá.

A februári parlamenti választáson a Magyar Fórum és az Új Egység Mozgalom is a Magyar Közösségi Összefogás listáján az MKP-val együtt mérettette meg magát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.