Közélet

Az alacsonyabb infláció ellenére Szlovákia még mindig régiónk legdrágább országa

Pozsony | Kitört a pánik az egyre gyorsabban növekvő árak miatt. E héten a magyar és a cseh jegybank is megemelte az alapkamatot, hogy enyhítsen a koronavírus-válság utáni gyors gazdasági fellendüléssel magyarázható inflációs nyomáson. Bármilyen gyorsan is nőnek azonban az árak a szomszédos országokban, továbbra is Szlovákia a legdrágább.
Molnár Iván

2021. június 26. 08:30

üzlet
A szlovákiai kereskedők a járványügyi lezárások után is látványos árkedvezményekkel próbálják meg visszacsalogatni a vevőket, a szomszédos országokban azonban még mindig olcsóbban vásárolhatunk. - TASR-felvétel

A koronavírus-járvány enyhülésének köszönhetően szinte az összes európai országban látványosan lazítottak a szigorú járványügyi szabályokon: nyitottak az üzletek, éttermek, szállodák, szórakozóhelyek, a lakosság pedig igyekszik pótolni azt, amitől a tavaszi hónapokban megfosztották. A növekvő kereslettel párhuzamosan azonban a kereskedők és a szolgáltatók is egyre bátrabban növelik az áraikat, ami rég nem látott inflációhoz vezetett, és ami régiónk országait sújtja a legnagyobb mértékben.

Régiós árvágta

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat felmérése szerint az árak az elmúlt hónapban Magyarországon és Lengyelországban nőttek a leggyorsabb ütemben az egész Európai Unióban: az előbbiben 5,3, az utóbbiban 4,6 százalékkal, míg Csehország a 8. helyen található, csaknem 3 százalékos drágulással. Ekkora inflációt már az említett országok jegybankjai sem nézhetnek tétlenül, a héten így előbb a magyar, majd a cseh jegybank is a kamatemelés mellett döntött, így próbálva meg visszafogni az árak még nagyobb elszállását. Hasonló lépésen törik a fejüket a lengyelek is. Szlovákiában ezzel szemben májusban alig 2 százalékos drágulást mértek az egy évvel korábbihoz képest, ami a 9. legalacsonyabb adat a 27 tagú Európai Unióban.

Drága élelmiszer

A szlovákiai családoknak azonban így sincs túl sok okuk az örömre, épp ellenkezőleg, az Eurostat legutóbbi felmérései is bebizonyították, hogy bármilyen gyorsan is nőnek az árak a szomszédos országokban, a szlovák árszintet képtelenek utolérni. „Ha az összes terméket vesszük alapul, a cseh, a lengyel és a magyarországi árak nagyjából 14 százalékkal maradnak el a Szlovákiaitól, az árkülönbségek azonban az élelmiszerek esetében a legnagyobbak. Csehországban ez utóbbiakhoz 16, Magyarországon csaknem 20, Lengyelországban pedig több mint 30 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá, mint Szlovákiában” – mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője. Szerinte, mindezt figyelembe véve, az sem csoda, hogy a szlovákiai háztartások kiadásaiból az egyik legnagyobb szeletet az élelmiszerek viszik el. Egy átlagos, négyfős (két felnőtt és két gyerek) család Buchláková szerint havonta több mint 330 eurót költ az élelmiszerekre.

Magas rezsiköltségek

Szlovákia azonban toronymagasan vezet a többi szomszédos országhoz képest a rezsiköltségek (víz-, gáz-, áramszolgáltatás, lakbér) szempontjából is. Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint a szlovákiai rezsiköltségek az uniós átlag 95 százalékét teszik ki, míg Csehországban ez 72, Magyarországon 47,5, Lengyelországban pedig 38 százalék. A rezsiköltségek szempontjából Szlovákia azonban Portugáliát, Görögországot, Ciprust és Máltát is lekörözi, és nagyjából egy szinten van Spanyolországgal és Olaszországgal.

A járvány miatt az elmúlt időszakban a korábbinál is nagyobb szerep jutott az internetes és postai szolgáltatásoknak, e tekintetben sem szolgálhatunk jó hírekkel. A posta, a telefon- és internetszolgáltatók árai Szlovákiában az uniós átlag 105 százalékát teszik ki. Csak összehasonlításképpen: Magyarországon ez 89, Lengyelországban pedig 48 százalék. Az igazán megdöbbentő azonban, hogy többek között az osztrák, a dán, a finn, a francia és az olasz szolgáltatók is olcsóbbak a szlovákoknál, miközben az említett országok átlagos bérszínvonala jóval magasabb, mint a szlovákiai.

Nagyobb adóterhek

Szlovákia – legalábbis ami az árakat illeti – nem a legvonzóbb hely a turisták számára sem. Az itteni szállodák és éttermek árai az uniós átlag 85 százalékán mozognak, míg Horvátországban ez 77, Lengyelországban 75, Csehországban 64, Magyarországon 56, Bulgáriában pedig 46 százalék, Szlovákia azonban ebben a kategóriában már Portugáliát is lekörözi. „Mindez részben azzal magyarázható, hogy a járvány ellenére továbbra is jóval nagyobb adóterheket rónak a szálloda- és vendéglátóipari szolgáltatásokra, mint a szomszédos országokban” – tette hozzá Buchláková.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kalinák

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

A Szövetség tegnap tárgyalt a kulturális tárcával a közmédiára (RTVS) vonatkozó törvény módosításáról⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Napirendre kerül a Csemadok-törvény, a Szövetség több nemzetiségi adást szeretne

koronavírus-vakcina
Frissítve

Az 55 éven felüliek már jelentkezhetnek a harmadik oltásra

Sorento

GALÉRIA: Miért ez a legdrágább Sorento?

Felgyorsítaná az értékelési folyamatot a megyei önkormányzat (A Nagyszombat Megyei Önkormányzat felvétele)

Félmillió euró a régiófejlesztésre Nagyszombat megyében

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.