Közélet

Változik az előírt sebesség! Hol vezethetünk gyorsabban?

Pozsony | Megemelik a sebességet a városon áthaladó autópályán és többé nem lesz kötelező, hogy közlekedési baleset után márkaszervizbe vigyük gépkocsinkat – ezek a legfontosabb módosítások, amelyekről az elmúlt napokban döntött a parlament, jövő július 6-án lépnek hatályba.
Demecs Péter

2021. november 3. 13:00

közlekedés
A Pozsonyon áthaladó D1-es sztráda feljárataira már kikerültek a város végét és az autópálya kezdetét jelölő táblák  - TASR/AP-felvétel

A jelenleg hatályos előírások szerint községben 50 km/óra a legmagasabb megengedett sebesség, s ha a lakott területen keresztül autópálya is húzódik, ezen legtöbb 90 km/órával haladhatnak a gépkocsik. A módosított törvényből viszont kiesik a 90 km/óráról szóló szabályozás. Az új előírás szerint a községen áthaladó sztrádán a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépjárművek maximális megengedett sebessége 130 km/óra. A gyorsaságot természetesen ideiglenesen közlekedési táblákkal csökkenthetik. 

A közlekedési minisztérium szerint azért szükséges módosítani a törvényt, mert az újonnan hatályba lépő uniós rendelet szerint minden új gépkocsinak, amelynek gyártását 2022 július 6-a után hagyják jóvá a vonatkozó hivatalok, rendelkeznie kell sebességet korlátozó rendszerrel. Mint ahogy arról korábban írtunk, az ISA (Inteligent Speed Assistent) rendsze villogó kijelzővel vagy hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt az előírt sebesség túllépésére. A rendszer az út mentén található közlekedési táblák, a GPS-adatok, esetleg mindkettő kombinációja alapján szerez tudomást az aktuális sebességkorlátozásokról. 

sztrada

Már tesztelik

Bár a közlekedési tárca által kidolgozott törvénymódosítás hivatalosan csak jövő júniustól lép hatályba, a fővárosban már tesztelik. A városon áthaladó D1-es sztráda minden egyes feljáratára a sztrádát jelölő táblával együtt kihelyezték a lakott terület végét jelölő táblát (Pozsony felirat áthúzva), minek következtében automatikusan engedélyezték a 130 km/órás sebességet. A Pozsony táblák ismét minden, városba vezető lejáratnál vannak kihelyezve, 50 km/órára csökkentve a sebességet. 

A módosítás aránylag nagy felháborodást váltott ki a fővárosi önkormányzat részéről. Matúš Valló főpolgármester arra figyelmeztetett, hogy a gépjárművel, ha gyorsabban haladnak, automatikusan nagyobb zajt generálnak, ráadásul az autók károsanyag-kibocsátása is megemelkedik. Példaként hozta fel a nyugat-európai országokat, ahol épp ellenkezőleg, a községeken áthaladó sztrádákon próbálják a lehető leginkább csökkenteni a gépkocsik sebességét. Ausztriában ráadásul a vonatkozó büntetés dupláját kapja az a gépjárművezető, aki ilyen területen túllépi az előírt sebességet. A változást ennek ellenére Pozsonyban bevezették. Az esetek többségében 120 km/órás sebességet engedélyeznek, ha sűrűbb a forgalom, akkor a sztrádán kihelyezett digitális kijelzőkön 90 km/órára csökkenti a gyorsaságot. A módosítás negatív vagy pozitív hozadékait néhány hónapos tesztelés után fogják kiértékelni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a sebesség megemelése a D1-es pozsonyi szakaszán csak minimális, 1-2 perces időmegtakarítást jelent. 

sztrada

Nem mindig kell márkaszerviz

A törvénytervezet másik fontos módosítása, hogy eltörlik az úgynevezett tanúsítvánnyal rendelkező szervizek (certifikované miesto opravy) fogalmát. Eddig ugyanis kötelezően márkaszervizekben lehetett csak elvégezni a komolyabb javításokat, a gépkocsi tulajdonosa nem vihette el az autót egy úgymond független szervizbe, ha például nem akarta elveszíteni a garanciát. 

Újonnan minden balesetnél, mely során a gépjármű biztonsági elemei károsultak, mint például a kerékfelfüggesztés, a légzsákok vagy a fékek, az autót bármilyen szervizbe elvihetik, ha a munkát a gyártó által meghatározott módon és az előírt technológiai berendezéssel végzik el. Ilyen esetekben nem kell majd kötelezően márkaszervizhez fordulni.

Galéria
sztrada-1
sztrada-2
sztrada-3
sztrada-4
+4
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gy

Enyhültek az óvintézkedések az iskolákban

A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)
Frissítve

Népszámlálás: 422 + 34 ezer magyar él az országban

tasr

Heger örül, hogy Čaputová támogatja az USA-val kötött védelmi megállapodást

Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová támogatja az Egyesült Államokkal való védelmi szerződés megkötését

dac

Schäfer és Jedlička nélkül is meggyőző volt a DAC a Ferencváros ellen

asztma allergia

Mi köze a gyerekkori asztmának a nitrogén-dioxidhoz?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.