Közélet

STK: többhetes a várakozás

Pozsony | Futótűzként terjed a hír az országban, hogy szigorodtak a gépjárművek időszakos műszaki vizsgái (STK), a járműtulajdonosok ezért ellepték a vizsgaállomásokat. A közlekedési minisztérium állítja, csupán tévhírek terjednek, az egyetlen dolog, ami valóban változott, hogy szigorúbban ellenőrzik az STK-állomásokat.
Demecs Péter

2019. június 4. 14:06

Illusztrációs felvétel - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

A műszaki vizsgákról terjedő hírek nagyrészt arról szóltak, hogy a minisztérium olyannyira szigorította a feltételeket, hogy az öregebb gépkocsikkal szinte lehetetlen lesz abszolválni a vizsgát, s ha egy autóval második nekifutásra sem sikerül sikeresen teljesíteni az ellenőrzést, akkor azt kihúzzák a nyilvántartásból. Mindez azzal járt, hogy a gépjármű-tulajdonosok rohamosan kezdtek jelentkezni az STK-ra, gyakran már fél vagy egy évvel azelőtt, hogy az eredeti vizsgájuk hatályossága lejárt.

Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter szerint ezek álhírek, ugyanis semmilyen normát vagy szabályt nem szigorítottak. Az egyetlen dolog, ami tényleg változott, hogy az STK-állomásokat új kamerarendszer felszerelésére kötelezték, amely azon túl, hogy jobb felvételt készít az ellenőrzésről, még azt is méri, mennyi időt tölt a gépkocsi az állomáson. A tárca olyan esetekről is tud, amikor ugyan a környezetvédelmi vizsgán levő autó látható volt a kamerafelvételen, de azt már nem lehetett látni, hogy a rendszer egy, a kamera látószögén kívül parkoló autó károsanyag-kibocsátását mérte.

„Tudjuk, gyakran hogyan működtek ezek az ellenőrzések, a sofőr tíz perc alatt végzett, ha hagyott valamit az ülésen, de most már ezt nem lehet megtenni. Tudjuk, mennyi ideig tart egy autó ellenőrzése, s ezt figyelik a kamerák is. Semmilyen norma vagy előírás sem változott, csak épp tisztességesen kell végezni az ellenőrzéseket” – mondta Érsek.

Az STK-állomásoknak május 20tól kell használniuk az új kamerákat. Bohuš Chochlík, az Állami Közlekedési Hivatal igazgatója szerint a várakozási idő meghosszabbodását nemcsak az álhírek váltották ki, hanem az is, hogy az új kamerák miatt már úgy végzik el az ellenőrzéseket, ahogy kell, tehát az ellenőrzés a megszokottnál tovább tart. Május 20-a előtt, vagyis az új kamerák használatának bevezetése előtt az ellenőrző állomások leterheltsége 50 százalék körül mozgott, tehát nem volt gond időpontot kapni. „Jelenleg már egy hét és egy hónap között mozog a várakozási idő” – mondta Chochlík.

Ahhoz, hogy valaki megkapja az SMS-üzenetben vagy e-mailben érkező figyelmeztetést az STK lejártára, regisztrálni kell az egységes közlekedési információs rendszer honlapján, a www.jiscd.sk oldalon. Ennek köszönhetően a sofőr 30, illetve 60 nappal az STK lejárta előtt kap felhívást az új ellenőrzés elvégzésére.

Bohuslav Chochlík, az Állami Közlekedési Hivatal igazgatója szerint az új kamerarendszer bevezetése után körülbelül harmadával többet kell várni a műszaki vizsgára vagy környezetvédelmi felülvizsgálatra. „Ez is járásonként változik, az ellenőrzésre egy héttől egy hónapig tartó időszakot kell várni” – mondta Chochlík, aki szerint jelenleg a technikusnak már mindazon ellenőrzéseket el kell végeznie, amelyek elvégzésére már tulajdonképpen 2005-től kötelezte a törvény. „Az elmúlt tizennégy évben a technikusok kisebb-nagyobb megkerülhették az előírásokat” – állítja Chochlík.

Az országban jelenleg 143 STK-állomás van, a minisztérium a piac liberalizációját követően 48 engedélyt adott ki ilyen állomás megnyitására, ebből mindeddig csak egy állomás nyitotta meg kapuit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elfogadták a Lex Kiska törvényt

Čaputová üzent Lukasenkónak és helyretette Dankót

A Focus újabb felmérése méri vonal alatt a Hidat és az MKP-t is

Újabb ellentmondás a Kuciak-gyilkosságban

Danko úgy hívott meg egy diktátort, hogy előtte nem egyeztetett sem Čaputovával, sem a külüggyel

2,6 millió végrehajtás leállítva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?