Autó-motor

Nem fog ráismeri a Škoda leendő autóira! Mutatjuk, milyen gyökeres változáson esik a márka és az autói!

Prága | Nem olyan régen, az elektromos Enyaq modellek érkezésével ismertették a Škoda új formavilágát, és most újabb, tán minden eddiginél nagyobb változás elébe néz az egész márka. Ezt követeli meg a digitális és elektromos éra. A modellekről eltűnik a kakasra, vagy szárnyas nyílra emlékeztető logó, a Škoda márkanév dizájnja is változik, s ami tán még ennél fontosabb, minden eddiginél nagyobb modell érkezik a piacra.
author
Demecs Péter

2022. szeptember 5. 18:20

Vision 7S
A Vision 7S tanulmány több mint 600 kilométer hatótávval és akár 200 kW csúcs-töltőteljesítménnyel rendelkezik - Felvétel: Skoda

Hol vannak azok az idők, amikor a Škoda modelljei népautónak számítottak, s a márka olyan járgányokról volt ismert, amelyeket bárki megengedhetett magának? Manapság már a kínálat legolcsóbb modelljének számító Fabiáról sem állíthatjuk, hogy olcsó, a legdrágább autóinak az ára pedig könnyedén eléri a hatvanezer eurót. Erről persze nem a márka tehet, hanem elsősorban a kor és a fejlődés. Az elektromobilitás, az új technológiák drágák, s bár a márkák világszerte próbálják minimalizálni a gyártási költségeket, csodákra nem képesek.

A Škoda sem lóg ki a sorból és készül a jövőre. Múlt héten az Új Szó is jelen volt az Explore More elnevezésű rendezvényen a prágai O2 Universum kiállítóközpontban, ahol a márka képviselői sorra bemutatták a következő években tervezett változásokat.

Új modell

Az este legnagyobb újdonsága kétségkívül az új hétszemélyes elektromos SUV koncepciómodell, a Vision 7S bemutatása volt. A modell markáns elülső részén a zárt és immár jóval szélesebb, illetve alacsonyabb Škoda hűtőrács dominál. Az egészen a karosszéria széléig oldalra kihelyezett fényszórók két sorban helyezkednek el, a nappali menetfény felettük húzódó, éles rajzolatú sávja pedig az erőteljesen domborodó sárvédőkig nyúlik T alakzattá bővítve a fénygrafikát.

A határozott kontúrokkal kiformált motorházfedél a jól ismert Škoda-vonalat idézi. A teljes egészében új kialakítású lökhárítót hét függőleges állású légbeömlő nyílás határozza meg, amelyek közül a középső feltűnő narancssárga betétet kapott. A lökhárító alsó traktusa alumínium védőlemezzel egészül ki. Nagy méretű, aerodinamikailag optimalizált kerekek hangsúlyozzák a Vision 7S erőteljes fellépését, miközben letisztult felületek és hátrafelé enyhén ereszkedő tetővonal jellemzik oldalnézetét.

Galéria
Vision 7S
Vision 7S
Vision 7S
Vision 7S
+14

Mi marad meg?

A koncepciómodellek általában modern, eddig nem látott megoldásokkal rendelkeznek, amelyek többsége aztán a szériagyártásban sajnos nem jelenik meg. S bár valószínűleg ez lesz a Vision 7S sorsa is, találtam néhány dolgot, amelynek a szériagyártású modellekben is hasznát vehetnénk.

A klasszikus vezérlőgomboknál jobbat eddig még nem igazán talált ki senki, az elfordítható vezérlőgombokkal sokkal egyszerűbben kezelhető a klíma intenzitása vagy a hőmérséklet. A Vision 7S reményt ad arra, hogy ez a megoldás talán a jövőben is megmarad, a koncepció műszerfalán ugyanis három nagyobb vezérlőgomb van. A két szélső a klíma kezelésére szolgál, a középsővel pedig a térképet tudjuk nagyítani vagy csökkenteni. Remélem, a készülő hétszemélyes SUV-ben ez a megoldás megjelenik.

A Vision 7S két érdekes kivitelezést tartalmaz. Az első, Vezetés elnevezésű a klasszikus vezetési élményt helyezi előtérben. A volán a helyén van, az érintőképernyő pedig vertikális állapotban található a műszerfal közepén. Sokkal érdekesebb már a Relax kivitelezés. Egyetlen gombnyomással tudják aktiválni, például míg várnak egy gyorstöltő állomáson. A volán és a műszerfal előbbre tolódik, távolabb a sofőrtől és az utastárstól, minek köszönhetően tágasabb tér jön létre. Az elülső ülések befelé fordulnak el, a háttámlák pedig hátrébb dőlnek, így kényelmesebb lesz az üldögélés. Ráadásul a médiarendszer érintőképernyője vertikálisból vízszintes pozícióba fordul el, hogy nyugodtan megnézhessünk egy filmet vagy kedvenc sorozatunk következő részét.

Nem tartom annyira reálisnak, hogy ez a megoldás a sorozatgyártásban is megjelenne, pedig ennek aztán igazán sokan hasznát vennék, különösen az autó töltésekor.

Sok szülő értékelné, ha a Vision 7S-ben megjelenő integrált gyerekülés is kapható lenne. A gyerekülést a második üléssorig meghosszabbított középkonzolra rögzítették úgy, hogy a gyermek a menetiránnyal háttal ül benne. Az utastér tervezője, a szlovák Peter Oláh szerint azért helyezték ilyen helyre a gyerekülést, mert statisztikailag is ez az autó legbiztonságosabb pontja.

A gyereket ráadásul egy hátul elhelyezett kamera is figyeli, melynek felvételét az érintőképernyőn is megjeleníthetik, így a sofőrnek nem kell állandóan hátrafordulnia, hogy ellenőrizze gyermekét, ha egyedül utazik vele. A szülők szempontjából tán ez az egyik legpraktikusabb megoldás, mégis úgy érzem, még jó néhány évig vagy évtizedig eltart, míg a sorozatgyártásban is megjelenik, holott őszintén szólva nem értem, ez eddig miért nem jutott az eszébe más autógyártónak.

Vision 7S

Új márkaembléma

A Škoda új formai nyelvezetet is kidolgozott az elektromos és digitális korszakra, amelyet a jövő évtől fokozatosan vezet be. Meghatározó elemei közé tartozik az úgynevezett Tech-Deck Face megoldással kiformált, új orrkialakítás, valamint a beltér hosszú távon fenntartható előállítású anyagai.

Az új márkaembléma plasztikus hatású, háromdimenziós grafika nélkül jelenik meg, amivel a Škoda a marketing- és a kommunikációs tevékenységek a nyomtatottról mindinkább az online felé változó formáihoz kíván alkalmazkodni. Az új modellekben többé nem találkozunk klasszikus kakas emblémával, az autó elején, hátulján és a volánon is már csak az új dizájnú Škoda felirat lesz látható.

Ugyancsak jelentősen átdolgozták a vállalati arculatot, a Škoda immár a zöld két árnyalatát – a smaragdot és az úgynevezett elektromos zöldet – használja, amelyek a környezetvédelemre, a hosszú távú fenntarthatóságra és az elektromos mobilitásra utalnak.

A Škoda számára ez az elmúlt harminc év legjelentősebb változása. Martin Jahn, a vállalat igazgatótanácsának tagja, aki egyben a marketingért és eladásokért is felelős, állítja, három oka van annak, hogy a márka ilyen módosítás mellett döntött. Az első értelemszerűen az elektromos modellek érkezése és a digitalizáció, a második, hogy még jobban elkülönüljön a Škoda a Volkswagentől, a harmadik pedig az, hogy a kliensek ízlése és igényei is változnak, a márka pedig ehhez kíván igazodni. Mindezt egy példával is alátámasztotta. Az első modell, amelyet a Škoda a Volkswagen konszern irányítása alatt készített, a Felicia volt, mert akkor a vásárlók elsősorban egy olcsó autóra vágytak. Ezt követték az újjászületett Octavia és Superb modellek, amelyeknél a vásárlók az ideális ár/érték arányt keresték. A Kodiaq és az Enyiaq iV aztán elsősorban markáns megjelenésükkel hívják fel magukra a figyelmet. Ugyanakkor olyan korszakban érkeztek, amikor megugrott a nagy SUV modellek iránti kereset. Manapság pedig a kliensek Jahn szerint a dolgok lényegét, értelmét keresik, ezért nevezi őket a Škoda hétköznapi felfedezőknek, olyan embereknek, akik szeretik az életet. Mivel a cseh márka képviselői úgy látják, hogy ezen utóbbi csoportba tartozó kliensek igényeit a konszern nem elégíti ki kellőképpen, a Škoda magára vállalta ezt a feladatot.

Galéria
Márkaembléma
Márkaembléma
Márkaembléma
Márkaembléma

A fenntarthatóság

A Škoda a gyártás során is a hosszú távú fenntarthatóságra törekszik, ennek megfelelően megújuló forrásokból származó villamosenergiát kíván alkalmazni. Mivel az akkumulátorokat közvetlenül Mladá Boleslavban, a gyárban állítják elő, rövidül a szállítási idő. 2030-tól a tervek szerint a csehországi és az indiai üzemek egyaránt nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás mentén gyártják majd járműveiket. A márka Vrchlabíben található üzeme már 2020 óta szén-dioxid-semlegesen működik.

A Škoda egyébként az egyes modellek gyártásánál is a hosszú távú fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt: az Enyaq iV egy-egy példányának előállításához több mint 13 kilogramm újrahasznosított műanyagot használnak fel, amelyet régi akkumulátorházakból és lökhárítókból nyernek. A karosszériában felhasznált acél újrahasznosítási aránya 40 százalék, az alumínium esetében pedig akár a 60 százalékot is elérheti. Az oldalablakok 20 százalékban újrahasznosított üvegből készülnek, míg belterében az Enyaq iV 40 százalékban természetes gyapjúból és 60 százalékban újrahasznosított PET-palackból készült üléskárpitokat is kínál.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csehország ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain

Foglaljunk egyszer használatos kártyákkal.

5 dolog, amit tudnia kell, ha utazást foglal

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

Marco Rossi k

Rossi: jó lett volna még egy csodát tenni

Szalai Ádám

Szalai reméli, folytatni tudja útját a válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.