Közélet

Atomerőművészkedés a parlamentben

Pozsony. A parlament tegnap hallgatta és vitatta meg Mikuláš Dzurinda miniszterelnök tájékoztatását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és Szlovákia közti atomerőmű-szerződés előkészületeiről.
ÚJ SZÓ ONLINE

2001. október 24. 08:00

Pozsony. A parlament tegnap hallgatta és vitatta meg Mikuláš Dzurinda miniszterelnök tájékoztatását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és Szlovákia közti atomerőmű-szerződés előkészületeiről. Az EBRD 150 millió eurós (körülbelül 6,5 milliárd koronás) támogatást nyújtana a Jaslovské Bohunice-i Atomerőmű V1-es és V2-es blokkjának leállításához a 2006-2008 közti időszakban.

Dzurinda hangsúlyozta, a szerződés csak a pénzátutalásról rendelkezne, s a leállítás további részleteit részszerződésekkel rendeznék. A szerződéstervezet angol, illetve szlovák nyelvű változata közti eltérésekre utalva elmondta, a (nemzetközi) jogilag mérvadó angol verzióban a leállítás mellett az „és azt követő felszámolás” is szerepel. Kitért arra is, hogy a kilátásba helyezett 150 millió euró csak a leállítás össztámogatásának első részlete; a továbbiról csak az EU 2006 utáni időszakra érvényes pénzügyi terve alapján dönthetnek. Ha a szerződést az év végéig nem kötik meg, Pozsony elesik a 150 millió eurótól. A kormányfő kifejtette azt is, hogy a kormány és az EBRD közti szerződésről van szó, tehát nem olyan dokumentumról, amit az államfőnek kellene aláírnia.

Bár egyszerű tájékoztatásról volt szó, Robert Fico független képviselő, a Smer elnöke, a HZDS-ĽS és az SNS vitát csikart ki. Fico határozati javaslatban követelte a szerződés módosítását, hogy a blokkok mindaddig – szerinte 2015-ig – működhessenek, amíg megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. A leállítással szerinte a kormány az ország energetikai függetlenségét és szociális biztonságát is veszélyezteti, és felelnie kell az ebből adódó esetleges energiaár-emelésekért. Szerinte nem az erőművet, hanem a Dzurinda-kormányt kell leállítnai. Ján Benčat (HZDS) kijelentette, a koalíciónak a politikain kívül semmi oka sincs a blokkok üzemen kívül helyezésére. Jozef Prokeš (SNS) úgy látja, a kormány azért köt szerződést, hogy legyen pénze jövőre. Szerinte az atomfizikus Duka Zólyomi Árpád (MKP) képviselő is a további üzemeltetés híve, s csak azért nem szólal fel, mert véleménye nem illene a koalíciós koncepcióba.

A működtetést leginkább szorgalmazó HZDS-t Ľubomír Harach gazdasági miniszter emlékeztette, hogy 1994-ben éppen a legutóbbi Mečiar-kormány határozta el: 2000-ben leállítják a két blokkot. Viliam Oberhauser (SNS) és a kormányfői tájékoztatót kezdeményező Peter Bohunický (SDĽ) azonosult a leállítást ellenző petícióval. Mikuláš Dzurinda szerint a három párt már a megyei választások kampányának jegyében húzta elő a témát. (kor)

PARLAMENTI ADOK-KAPOK

Anton Juriš (zöldek pártja): „Remélem, senki sem akar Csernobilt szlovák módra, mert nekünk nincs hová kitelepítenünk két-három kerületünk lakosságát”. Úgy gondolom, a képviselők is emberek, változnak és fejlődnek, vagyis az evolúciós elmélet érvényes”. (kor)

Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Magyarország–Ausztrália negyeddöntő a tévében

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?