2016: a váratlan koalíció éve

Pozsony |

<p>Az év legmeglepőbb politikai eseménye a választások eredménye és a felálló kormány összetétele volt.&nbsp;</p>

A kezdetben négy, majd három pártra redukálódott koalícióra szinte senki sem számított a választások előtt. A választások után rögtön látszott, hogy nem lesz egyszerű a kormányalakítás. A KDH kiesése a parlamentből és a Sieťnek az előrejelzésekhez képest felére-harmadára csökkent eredménye lehetetlenné tette egy viszonylag standard jobboldali kormány létrehozását. A jobboldalon nem segített az sem, hogy az SaS és az OĽaNO az előrejelzésekhez képest jobban szerepelt. Emellett megjelent a parlamentben Marian Kotleba neonáci pártja, valamint Boris Kollár „családi” szövetsége. KRONOLÓGIA - AZ ÉV LEGFONTOSABB BELPOLITIKAI ESEMÉNYEI Ilyen helyzetben a Smer, az SNS, a Híd és a Sieť vezetése a közvélemény – és sok esetben az egyes pártok tagjai – számára meglepő módon a koalíciókötés mellett döntött. Ezzel a számokat tekintve stabil koalíciót hoztak létre – a négy pártnak összesen 85 képviselője volt a parlamentben. A másik oldalon csak egy instabil, 76 képviselő által támogatott SaS–OĽaNO–Nova– SNS–Híd koalíció jöhetett volna létre, amely bizonyos esetekben esetleg számíthatott volna Boris Kollár 11 tagú frakciójának támogatására. A harmadik lehetőség az ideiglenes úgynevezett szakértői vagy hivatalnokkormány, majd az előrehozott választások lettek volna, amelyet elsősorban az SaS és az OĽaNO támogatott.  A koalíció több szempontból is meglepetést jelentett: két olyan párt – a Híd és a Sieť – vállalta a kormányzást a Smerrel, amely korábban a jobboldal stabil tagjának számított. A Smerrel való kormányzást a választások előtt mindkét párt kizártnak tartotta. A második meglepetést a Híd és az SNS kiegyezése jelentette, a nemzeti párt még sohasem kormányzott magyar párttal. Négyesből hármas A 85-ös többség azonban már a koalíció bejelentése után olvadni kezdett. A Hídból kilépett Simon Zsolt alelnök és képviselő, a Sieťet pedig elhagyta Miroslav Beblavý alelnök-pártalapító. A koalíciókötésnek a jelenlegi helyzet szerint a Sieť látta a legnagyobb kárát, amely mára gyakorlatilag megszűnt, a közvélemény-kutatások 2 százalék alatti támogatást mérnek neki. Radoslav Procházka alapító-pártelnök azóta távozott a politikából. A Sieť már nem tagja a koalíciónak, viszont a kormányt támogató képviselői a Híd parlamenti frakciójában dolgoznak. Ennek köszönhetően a Híd frakciója a kezdeti 11 tagról 15-re bővült. Nőtt a befolyásuk is a kormányban, megkapták az eredetileg sieťes közlekedési tárcát, valamint a sieťes államtitkári posztokat a kulturális és a védelmi minisztériumban. Kilenc hónappal a választások után a Smer–SNS–Híd koalíció három parlamenti frakciójának összesen 79 képviselője van, emellett számíthatnak Alena Bašistová sieťes, valamint Boris Kollár Sme rodina pártjából távozott három képviselő támogatására is.  AZ ÉV BOTRÁNYAI BAŠTERNÁKTÓL EVKÁIG A közvélemény-kutatások alapján a választások óta eltelt időszak a Smert viselte meg leginkább, az SNS erősödni tudott, a Híd pedig tartja a választási eredménye körüli támogatottságot.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?