Közélet

2016: a váratlan koalíció éve

Pozsony | Az év legmeglepőbb politikai eseménye a választások eredménye és a felálló kormány összetétele volt.
Lajos P. János

2016. december 31. 11:19

A kezdetben négy, majd három pártra redukálódott koalícióra szinte senki sem számított a választások előtt. A választások után rögtön látszott, hogy nem lesz egyszerű a kormányalakítás. A KDH kiesése a parlamentből és a Sieťnek az előrejelzésekhez képest felére-harmadára csökkent eredménye lehetetlenné tette egy viszonylag standard jobboldali kormány létrehozását. A jobboldalon nem segített az sem, hogy az SaS és az OĽaNO az előrejelzésekhez képest jobban szerepelt. Emellett megjelent a parlamentben Marian Kotleba neonáci pártja, valamint Boris Kollár „családi” szövetsége.
 
 
Ilyen helyzetben a Smer, az SNS, a Híd és a Sieť vezetése a közvélemény – és sok esetben az egyes pártok tagjai – számára meglepő módon a koalíciókötés mellett döntött. Ezzel a számokat tekintve stabil koalíciót hoztak létre – a négy pártnak összesen 85 képviselője volt a parlamentben. A másik oldalon csak egy instabil, 76 képviselő által támogatott SaS–OĽaNO–Nova– SNS–Híd koalíció jöhetett volna létre, amely bizonyos esetekben esetleg számíthatott volna Boris Kollár 11 tagú frakciójának támogatására. A harmadik lehetőség az ideiglenes úgynevezett szakértői vagy hivatalnokkormány, majd az előrehozott választások lettek volna, amelyet elsősorban az SaS és az OĽaNO támogatott. 
 
A koalíció több szempontból is meglepetést jelentett: két olyan párt – a Híd és a Sieť – vállalta a kormányzást a Smerrel, amely korábban a jobboldal stabil tagjának számított. A Smerrel való kormányzást a választások előtt mindkét párt kizártnak tartotta. A második meglepetést a Híd és az SNS kiegyezése jelentette, a nemzeti párt még sohasem kormányzott magyar párttal.
 
Négyesből hármas
 
A 85-ös többség azonban már a koalíció bejelentése után olvadni kezdett. A Hídból kilépett Simon Zsolt alelnök és képviselő, a Sieťet pedig elhagyta Miroslav Beblavý alelnök-pártalapító. A koalíciókötésnek a jelenlegi helyzet szerint a Sieť látta a legnagyobb kárát, amely mára gyakorlatilag megszűnt, a közvélemény-kutatások 2 százalék alatti támogatást mérnek neki. Radoslav Procházka alapító-pártelnök azóta távozott a politikából. A Sieť már nem tagja a koalíciónak, viszont a kormányt támogató képviselői a Híd parlamenti frakciójában dolgoznak. Ennek köszönhetően a Híd frakciója a kezdeti 11 tagról 15-re bővült. Nőtt a befolyásuk is a kormányban, megkapták az eredetileg sieťes közlekedési tárcát, valamint a sieťes államtitkári posztokat a kulturális és a védelmi minisztériumban. Kilenc hónappal a választások után a Smer–SNS–Híd koalíció három parlamenti frakciójának összesen 79 képviselője van, emellett számíthatnak Alena Bašistová sieťes, valamint Boris Kollár Sme rodina pártjából távozott három képviselő támogatására is. 
 
 
A közvélemény-kutatások alapján a választások óta eltelt időszak a Smert viselte meg leginkább, az SNS erősödni tudott, a Híd pedig tartja a választási eredménye körüli támogatottságot.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
oltás

A 450 ezer beadott oltásból 1600 esetben jelentkeztek mellékhatások

Igor Matovič

Szlovákia nem küldi vissza a Szputnyikot Oroszországba

Zuzana Čaputová

A járvány áldozatainak emléke előtt tisztelgett a köztársasági elnök

magyar nóták

KVÍZ: Mennyire vagy nótafa?

II. Erzsébet

Ismét van corgija Erzsébet királynőnek

gorilla

Majmokat oltottak be koronavírus ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.