Közélet

2017 a koalíciós konfliktusok éve lehet

Pozsony | Politikai szempontból turbulens, konfliktusoktól terhes év ígérkezik. Mire számíthatunk európai, szlovákiai és szlovákiai magyar szinten?
Finta Márk

2017. január 2. 08:12

Az Európai Unió jövőjét alapvetően befolyásolhatja három fontos szavazás: a francia elnökválasztás, a német és a holland parlamenti választás. Mindhárom annak a tesztje lesz, megerősödött-e annyira Európában a szélsőjobboldali-populista politikai trend. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front nagyasszonya, Marine Le Pen, valamint a jobboldali-konzervatív oldal meglepetésembere, Francois Fillon mérkőzik az elnöki székért. A jóslatok szerint Le Pen megnyerheti a választások első, áprilisi fordulóját, ám a másodikban a mérsékelt szavazók összefoghatnak ellene, és Fillon győzhet a második körben. 
 
Az októberi németországi választások után Angela Merkel valószínűsíthetően negyedik kormányzati ciklusát kezdheti meg. Fontos momentum lesz, hogyan szerepel a feltörekvő populista, bevándorlásellenes AfD, ugyanis folyamatosan erősödik, a felmérések szerint most a harmadik legnépszerűbb.
Hollandiában márciusban Geert Wilders Szabadságpártjára érdemes figyelni: a párt 2016 nyarán már a legnépszerűbb volt a holland politikai színpadon: a 150 parlamenti helyből akkor akár 35-öt is szerezhetett volna. Programja a bevándorlókkal és muszlimokkal szembeni kirohanásokra épül, emellett a brexit mintájára Wildersék is elhagynák az EU-t. A párttal azonban valószínűleg senki sem lesz hajlandó koalíciót kötni.
 
Szlovákiára nézve ezek az eredmények nemcsak az EU jövőjével kapcsolatos dilemmák miatt fontosak, hanem amiatt is, hogy „nemzetközi létjogosultságot” kap-e a szélsőjobboldal és a populizmus. Jelenleg idehaza a legnagyobb politikai kihívás a rendszer- és elitellenes pártok előretörése, és az, hogyan határozza meg a populista retorika a mérsékelt pártok kommunikációját és a kormányzati intézkedéseket.
 
A Smer számára döntő fontosságú lehet a 2017-es év. Kérdés, meg tudja-e állítani a párt és Robert Fico kormányfő népszerűségének zuhanását. A szlovákiai magyar politikában az az elsődleges kérdés, képes-e együttműködni a Híd és az MKP.
 
A Smer gyengülése több mint egy éve egyre nyilvánvalóbb, és Fico népszerűsége is gyorsan kopik, a Focus legújabb felmérése szerint már csak az ötödik legnépszerűbb pártelnök. Ficóék számára most az a fontos, hogy újra pályára tudják-e állítani a botrányokkal teli kormányzás után megtépázott pártot. Ez személycserék nélkül nehéz lesz, ám egyelőre nem körvonalazódik, kik lehetnek azok az emberek, akik a párt botrányoktól terhelt arcait, például a legélesebben bírált Robert Kaliňákot válthatnák.
Decemberben, a Smer közgyűlésén már látszott, hogy a választói bázisát stabilizáló baloldali, népjóléti témák mellett a populista és tekintélyelvű politikai irány mellett teszi le a garast. Várhatóan Fico sem finomít kijelentésein: minden bizonnyal folytatódik az EU bírálása, nagy hangsúlyt kaphat a romakérdés, valamint a botrányokat feszegető sajtó, az emberi jogok védelmét hangsúlyozó civilszervezetek kritikája is.
 
Koalíciós konfliktusok
 
A Smer harca a túlélésért a koalícióban is komoly feszültséget okozhat, elsősorban Ficóék és az Andrej Danko vezette SNS között. Dankóék stratégiája ugyanis láthatóan azon alapul, hogy kormánypozíciójukból minél gyorsabban átvehessék a kezdeményezést a gyengülni látszó Smertől és Ficótól. A nemzeti párt elnöke jelenleg a legnépszerűbb politikus, az európai politikai trendek is neki kedveznek. A két párt közt az egyik legkomolyabb csata a közszolgálati médiáért folyhat, Dankóék nem titkolt célja, hogy saját befolyás alá helyezzék az RTVS-t. Erre pedig idén jó lehetőség kínálkozik, nyáron lejár Václav Mikának, az RTVS vezérigazgatójának a mandátuma.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260986","attributes":{"alt":"","author":"Jozef Jakubčo felvétele","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A Híd és a Smer
 
A harmadik koalíciós partner, a Híd eddig kerülte a nyílt konfrontációt a Smerrel és az SNS-szel, és több fontos témát, például a kettős állampolgárság kérdését is jegelte. Az első törésvonalak azonban idén már megjelenhetnek, főleg kisebbségi és emberi jogi témákban. Ha a Smer a romakérdést erővel és represszív intézkedésekkel akarja megoldani, az feloldhatatlan ellentétben áll Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos és Híd-alelnök elképzeléseivel. Tavaly jelezte, addig marad a posztján, míg valós munkát tud végezni. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszternek pedig a szaporodó korrupciós botrányok és emberi jogi problémák miatt válhat gyorsan kényelmetlenné a miniszteri poszt. 
 
Új ellenzéki párt jöhet
 
Az ellenzék munkáját nehezíti, hogy nem egységes. A kezdeményezést egy új, kormányzási potenciállal rendelkező ellenzéki párt veheti át – s ez lehet akár az Igor Štefunko-féle baloldali-liberális pártkezdemény is, mely közvetlen konkurenciája lehet egyszerre a Smernek és az ellenzéknek. Az a kérdés viszont, hogy Andrej Kiska államfő beszáll-e a pártpolitikába, idén minden bizonnyal eldöntetlen marad. Kiskának még bőven van ideje eldönteni, felvállalja-e a szlovák ellenzék megmentőjének szerepét, vagy inkább a biztosabb államfői poszton akarja-e folytatni, ha két év múlva lejár a mandátuma. 
 
Megyei választások
 
Az egykörössé váló – eddig vajmi kevés embert érdeklő – megyei választásokon eldőlhet, hogy a mérsékelt, standard politikai pártok össze tudnak-e fogni a rendszerellenes, szélsőséges, Kotleba-féle pártok ellen. Az egykörös választások esetében a magas támogatottsággal, de alacsonyabb erősödési potenciállal rendelkező jelöltek esélyei alaposan megnőnek. Ez a Smer jelöltjeinek kedvezhet, mivel a párt régóta kormánytényező, és sosem volt hálátlan az őt támogató régióknak. Kedvezhet ugyanakkor azoknak a jelölteknek is, akik a protestszavazatokat akarják begyűjteni, és Kotleba épp ilyen. Nem kizárt tehát, hogy Besztercebánya megyében akár ismételhet is, ha nem zárnak össze a standard politikai pártok, és nem állítanak egy közös jelöltet. 
 
Magyar ügyek
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260987","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"272","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A Híd és az MKP szempontjából is fontos lehet az egykörös megyei választás. A magyarlakta megyékben ugyanis – ha összefognak – nagyon erős jelölteket állíthatnak, és erősödhet a megyei képviseletük is. A két párt között – egyelőre szakmai szinten – már megindult a közeledés, ám az 2017 nagy kérdése, lesz-e ennek bármilyen jövője. Bugár Béla, a Híd, és Menyhárt József, az MKP elnöke is a magyar-magyar szakmai párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta, és utaltak arra is, hogy akár politikai közeledés is elképzelhető. Ez egyébként mindkét párt érdeke lehet. 
A Híd ugyan a parlamentben és kormánypozícióban van, ám a tavalyi parlamenti választások óta nem sikerült erősödnie, és az aktuálpolitika turbulenciái könnyen bajba keverhetik Bugárékat, így szövetségest kell keresniük, akár a politikai ellenfélnek számító MKP-ban is. Menyhárték pedig a felméréseken továbbra is a parlamenti küszöb alatt állnak, és a legfontosabb számukra az, hogy régiós erősségeiket maradéktalanul ki tudják használni a megyei választásokon.
 
Másrészt azonban rengeteg akadálya is van a megyei együttműködésnek. Menyhárték számára nagyon nehéz lenne pozíciókat feladni a Híd javára egy választási együttműködés esetében. A Híd részéről az MKP-val való szövetség a szlovák szárny háttérbe szorítását hozná magával, ami támogatottságuknak nem tenne jót – Bugár pedig valószínűleg két tűz közé szorulna.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
oltás

A 450 ezer beadott oltásból 1600 esetben jelentkeztek mellékhatások

Igor Matovič

Szlovákia nem küldi vissza a Szputnyikot Oroszországba

Zuzana Čaputová

A járvány áldozatainak emléke előtt tisztelgett a köztársasági elnök

magyar nóták

KVÍZ: Mennyire vagy nótafa?

II. Erzsébet

Ismét van corgija Erzsébet királynőnek

gorilla

Majmokat oltottak be koronavírus ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.