Közélet

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Pozsony | A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának vezetése csütörtökön Pozsonyban emlékezett meg a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról. Ez utóbbi véglegesítette az Osztrák-Magyar Monarchia széthullását követően az utódállamok határait. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke és az alelnökök, Peter Pellegrini (Smer), Milan Laurenčík (SaS), Grendel Gábor (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí) ebből az alkalomból megkoszorúzták a békeszerződések emlékművét a Tyrš rakparton.
TASR

2020. június 4. 11:58

Trianon
- TASR-felvétel

„100 év telt el egy számunkra jelentős szerződés aláírása óta, amellyel rendezték a határokat az első világháborút követően, és megszabták, hogyan fog működni az új, háború utáni Európa. Ez volt az alapja a mi államunknak, a már megalakult Csehszlovákiának is” – mondta Kollár.

Hangsúlyozta, hogy bár Trianonnal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, nem a múltba, hanem a jövőbe kell tekinteni, és figyelembe kell venni, milyen a mostani szlovák-magyar viszony. „Az elmúlt tíz évben a kapcsolatok rendeződtek, ma pedig kiemelkedően jók. Ha így folytatjuk, minden sérelem és igazságtalanság a feledés homályába merülhet” – tette hozzá.

Pellegrini szerint Szlovákiának és Magyarországnak Franciaországról és Németországról kellene példát vennie. „Képesek voltak túllépni a múltbéli sérelmeken és igazságtalanságokon, amelyeket egymással szemben elkövettek, és inkább létrehozták a közös európai projektet, amelyből Szlovákia is profitál” – mutatott rá. A parlament alelnöke kiemelte továbbá a jószomszédi kapcsolatok és a kisebbségekről való gondoskodás jelentőségét. Szerinte az is fontos, hogy ne nyissunk meg olyan témákat, amelyeket jobb nem megnyitni.

Grendel az évforduló alkalmából köszönetet mondott minden olyan szlovákiai és magyarországi politikusnak, közjogi méltóságnak és közéleti személyiségnek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a két ország kapcsolata most olyan kiváló, mint eddig még soha. Šeliga felszólított mindenkit, hogy a különféle nyilatkozatokkal, memorandumokkal és más kezdeményezésekkel ne szítsanak feszültséget és konfliktusokat. Laurenčík hiszi, hogy száz év múlva is minden változatlan lesz, és Szlovákiának megmaradnak a mai határai.

A trianoni békeszerződést, amely megszabta Magyarország és Csehszlovákia új határait is az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően, az antant (Nagy-Britannia, Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország) és Magyarország képviselői 1920. június 4-én írták alá a Párizs melletti Nagy-Trianon kastélyban. Trianon után a Magyar Királyság lakóinak száma 20,8 millióról 7,6 millióra esett vissza.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Volkswagen

Még több autót gyárthat nálunk a Volkswagen

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.