A más anyanyelvű gyerekek egyelőre nem fogják új módszerrel tanulni a szlovákot

iskola
Pozsony |

A nem szlovák anyanyelvű gyerekek egyelőre nem fogják a jelenlegitől eltérő módon tanulni a szlovák nyelvet. A parlament keddi ülésén a képviselők nem fogadták el az oktatási törvény módosítását.

A módosítással Zuzana Zimenová független képviselő állt elő, és amely speciális oktatási programot vezetett volna be a szlovák nyelv oktatására.

Zimenová javaslata szerint az iskolák speciális módszertant alkalmazhatnának a szlovák nyelv oktatására a más anyanyelvű diákok esetében. A speciális oktatási program a kötelező állami oktatási program része lenne.

A javaslat célja a képviselő szerint az, hogy elhárítsák a diszkriminatív nyelvi akadályt, amellyel a nem szlovák anyanyelvű diákok találkoznak az iskolákban. A képviselő szerint az államnyelv tanításának hagyományosan gyakorolt, egységes elve, amely figyelmen kívül hagyja a gyermek anyanyelvét, nem hozza meg a kívánt eredményt, mivel a más anyanyelvű gyerekek nem tanulnak meg jól szlovákul. A probléma Zimenová szerint nem csak a magyar, hanem a többi kisebbséget, illetve a Szlovákia területén élő külföldiek gyerekeit is érinti.

Hozzátette: a külföldön élő szlovákok gyerekei is gondban vannak. Miután visszatértek Szlovákiába, a mi oktatási rendszerünkbe kell betagozódniuk, de az állami oktatási program által előírt kritériumoknak nem tudnak megfelelni.

 

A témával a Most-Híd is foglalkozik. A párt javaslata szerint a kisebbségekhez tartozó gyerekeknek a szlovákot mint második nyelvet kellene tanítani, és nem mint anyanyelvet. Kísérleti jelleggel az eddigitől eltérő oktatási módszerrel tanítják a szlovákot egy nagymegyeri, egy bátorkeszi és egy somorjai magyar tanítási nyelvű alapiskolában. A tesztelést további 15 alapiskolában is alkalmazni fogják – számolt be róla Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője.

A Most-Híd már évekkel ezelőtt felvetette, hogy a magyar alapiskolákban idegen nyelvként oktassák a szlovákot. Akkor a párt nem járt sikerrel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!