Közélet

A közlekedésügyi tárca tudomásul veszi a vasutasok követeléseit

Pozsony | A Közlekedésügyi Minisztérium tudomásul veszi a vasúti dolgozók igazságos bérezéssel és nagyobb anyagi támogatással kapcsolatos követeléseit – árulta el a TASR-nek Karolína Ducká, a tárca szóvivője. A nyilatkozattal a Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) szakszervezeteinek sztrájkkészültségére reagáltak.
TASR

2019. január 11. 14:30

Érsek Árpád - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a különböző szerződések keretén belül évente nagyjából 500 millió eurót fektetnek a vasúti közlekedésbe, amihez jönnek még az EU-s támogatások is.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy nagy hézag keletkezett a vasúti közlekedésben, ami azért történt, mert a kilencvenes években nagyon kevés anyagi eszközt fektettek ebbe a szférába. Ennek tudatában folyamatosan dolgozunk azon, hogy a lemaradást kiküszöböljük, a modernizációt pedig a szolgáltatások fejlesztése szempontjából kulcsfontosságúnak tartjuk" – mondta Ducká, hozzátéve, hogy a ŽSR az idei költségvetésből 20 millió euróval többet kap. A szóvivő szerint ez az összeg hozzájárulhat a vasúti dolgozók kedvezőbb bérezéséhez.

Azt is hozzátette, hogy az egyes társaságok vezetésének feladata, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket úgy használják fel, hogy ki tudják elégíteni az alkalmazottak igényeit a gazdasági lehetőségeken belül.

2019. január 11. 12:18

Sztrájkkészültségben vannak a ŽSR szakszervezetei

A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) elfogadhatatlannak tartja a ŽSR hozzáállását. „Az ország vezetőinek tudniuk kell, hogy egy ország jól működő vasúti közlekedés nélkül megbénul. A politikusok arról beszélnek, hogy a szlovák gazdaság jó irányba halad, és ezt a dolgozók fizetésének emelésével is bizonyítani akarják. Itt az ideje, hogy betartsák a szavukat" – mondta Marián Magdoško, a KOZ elnöke.

A Szlovák Állami Vasutak mellett tevékenykedő szakszervezetek pénteken sztrájkkészültséget jelentettek be, amelynek oka a munkáltató kollektív tárgyaláshoz való hozzáállása. A szakszervezetek ezzel a lépéssel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szociális béke veszélybe került, amikor a december 31-én lejárt, 2017-2018—as kollektív szerződések után a ŽSR vezérigazgatója egyoldalú belső rendeletet adott ki. A rendelet a szakszervezetek szerint autonóm döntés eredménye, a vezérigazgató ugyanis nem egyezett meg a szociális partnerekkel arról, hogy milyen előnyöket garantál a dolgozóinak.

A szakszervezetek egyúttal felszólították Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert (Most-Híd), hogy személyesen is foglalkozzon a kialakult helyzettel. „A sztrájkkészültség értelmében a szakszervezetek további tüntetéseket fognak szervezni, amelyek egyre intenzívebbek lesznek" – jelentették be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?