Közélet

A komrány felmondja az Enellel kötött szerződését

Pozsony | A kormány azonnali hatállyal felmondja a bősi vízierőmű üzemeltetéséről az olasz Enellel kötött szerződést - jelentette be Robert Fico csütörtökön.
author
MTI

2014. december 4. 14:54

A még 2006-ban kötött üzemeltetési szerződés felmondását azzal indokolta, hogy az Enel súlyosan megsértette a szerződést. Robert Fico közlése szerint az Enel nem tette hozzáférhetővé a szlovák kormány számára azokat az információkat, amelyek alapján Pozsony megítélhette volna, hogy a bősi vízierőmű által termelt haszon megosztása - a többségi tulajdonos Enel és a kisebb részvénycsomagot birtokló szlovák állam között "mennyire igazságos."

A szerződés megkötését - annak állítólagos előnytelensége miatt - már korábban nehezményezte Robert Fico kormánya, amely 2007-ben bírósági úton is megtámadta azt, eddig sikertelenül.

Az Enel 2006-ban, 839 millió euróért privatizálta a piacvezető szlovák energetikai cég, a Szlovák Villamosművek (SE) 66 százalékos részvénycsomagját, és így lett a bősi vízierőmű üzemeltetője. Mivel a korábban a Szlovák Villamosművek tulajdonába tartozó bősi vízierőműnek - a hatályos nemzetközi szerződések értelmében - az SE privatizációja után is állami kézben kellett maradnia, ezért tulajdonjogát a magánosítás előtt egy másik állami vállalatra, a Vízgazdálkodási Építési Vállalatra (VHV) ruházták át. A VHV az SE magánosítása után 30 évre szóló szerződést írt alá a bősi erőmű üzemeltetéséről az akkor már az Enel kezében lévő Szlovák Villamosművekkel. E szerződés felmondását jelentette most be a szlovák kormányfő.

Robert Fico emlékeztetett arra, hogy az SE és a bősi erőmű irányítását ma ellátó VHV közötti szerződés alapján a Szlovák Villamosműveknek évi 5 millió eurót kell fizetnie a Vízgazdálkodási Építési Vállalatnak az erőmű karbantartásáért. Megjegyezte, hogy ennek a juttatásnak a jogszerűségét az Enel megkérdőjelezi, és az eddig kifizetett 43 milliót kitevő összeg visszatérítését kéri.

A szerződés felmondásának előzményeihez a 2007-ben indított érvénytelenítési peren kívül az is hozzátartozik, hogy annak ügyében a szlovák rendőrség is vizsgálatot indított hanyag és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja, valamint vállalati adatok meghamisítása miatt. A vizsgálat részeként a rendőrség idén júliusban házkutatásokat tartott és dokumentumokat is foglalt  le a Szlovák Villamosművek központjában és vidéki kirendeltségein.

Az Enel idén tavasszal megerősítette, hogy adósságcsökkentő tervei részeként eladná a Wall Street Journal által kétmilliárd euróra becsült SE-ben birtokolt tulajdonrészét. A tulajdonrész megvásárlására MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft a.s. november 19-én közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett. A részvénycsomag iránt a cseh energetikai művek (CEZ) is érdeklődik, ezt a szándékát a napokban hivatalosan is megerősítette.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.