Közélet

A Híd a kisiskolák bezárása ellen az Európai Parlamentben

Pozsony | “A nemzetiségi kisiskolákat ki kell vonni a puszta gazdasági racionalitás alól az egész Európai Unióban. Sok helyen rossz irányba haladnak a tagországok, és habár otthon sikerült egyéves halasztást kieszközölni, a következő tanév rohamosan közeledik és szeretnék további érveket az asztalra tenni ahhoz, hogy megőrizzük a kisiskoláinkat” - nyilatkozta Nagy József hidas képviselő, aki csütörtökön az Európai Parlamentben egy szakmai prezentációra tett javaslatot a Kisebbségi Munkacsoport jövő évi programjába a Híd szervezésben.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. november 26. 15:30

A szeminárium célja, hogy bemutassa a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált gyakorlatait az EU-s tagországokban. 
 
Az Európai Tanács határozata értelmében az őshonos kisebbségek védelmének alappillérei az anyanyelvi oktatás és a kisebbség lakta régiók etnikai összetételének megőrzése. Fontos alapelv, hogy nem szabad ösztönözni az elköltözést, ezért az anyanyelvi oktatást a kisebbség lakhelyén vagy annak közelében kell az államnak bebiztosítania. Ezzel megelőzhető a fiatal családok elköltözése, a régió elnéptelenedése. Az ottmaradók így hozzájárulnak a kisebbségvédelem másik alappilléréhez, a régió gazdasági fellendüléséhez is.
 
Mindezt tartalmazza az Európa Tanács 1985 /2014-es határozata: A nemzeti kisebbségek  helyzete és jogai Európában. 
 
“Már a jelentés készítésénél is fontosnak tartottam, hogy minél több pozitív példát és gyakorlati hivatkozást tartalmazzon, amelyek kimutathatóan működnek. Remélem, hogy ezzel a prezentációval nyomatékot adunk az olyan hazai megoldási javaslatoknak, amelyek lehet költségesebbek, de kisebbségvédelmi és régiófejlesztési szempontból igenis hatékonyak.”- zárta Nagy József (HÍD) strasbourgi nyilatkozatát, aki júniusban 52 uniós képviselőtársával közös levélben kérte a szlovák iskolaügyi nminisztert a magyar anyanyelvi órák megtartására.
 
A Kisebbségi Munkacsoporton jelenlevő Csáky Pál (MKP) a gyűlésen bejelentette, hogy a hidas képviselő javaslatát támogatja és szeretne szakmai kerekasztalt szervezni ugyanitt és ugyanebben a témában.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Már dolgozik az EU a földgáz árának korlátozására vonatkozó javaslaton

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

zelenszkij k

Zelenszkij: Egy héten belül újra ukrán zászló fog lobogni a megszállt területeken

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.