A Híd a kisiskolák bezárása ellen az Európai Parlamentben

Pozsony |

<p>&ldquo;A nemzetiségi kisiskolákat ki kell vonni a puszta gazdasági racionalitás alól az egész Európai Unióban. Sok helyen rossz irányba haladnak a tagországok, és habár otthon sikerült egyéves halasztást kieszközölni, a következő tanév rohamosan közeledik és szeretnék további érveket az asztalra tenni ahhoz, hogy megőrizzük a kisiskoláinkat&rdquo; - nyilatkozta Nagy József hidas képviselő, aki csütörtökön az Európai Parlamentben egy szakmai prezentációra tett javaslatot a Kisebbségi Munkacsoport jövő évi programjába a Híd szervezésben.</p>

A szeminárium célja, hogy bemutassa a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált gyakorlatait az EU-s tagországokban.  Az Európai Tanács határozata értelmében az őshonos kisebbségek védelmének alappillérei az anyanyelvi oktatás és a kisebbség lakta régiók etnikai összetételének megőrzése. Fontos alapelv, hogy nem szabad ösztönözni az elköltözést, ezért az anyanyelvi oktatást a kisebbség lakhelyén vagy annak közelében kell az államnak bebiztosítania. Ezzel megelőzhető a fiatal családok elköltözése, a régió elnéptelenedése. Az ottmaradók így hozzájárulnak a kisebbségvédelem másik alappilléréhez, a régió gazdasági fellendüléséhez is. Mindezt tartalmazza az Európa Tanács 1985 /2014-es határozata: A nemzeti kisebbségek  helyzete és jogai Európában.  “Már a jelentés készítésénél is fontosnak tartottam, hogy minél több pozitív példát és gyakorlati hivatkozást tartalmazzon, amelyek kimutathatóan működnek. Remélem, hogy ezzel a prezentációval nyomatékot adunk az olyan hazai megoldási javaslatoknak, amelyek lehet költségesebbek, de kisebbségvédelmi és régiófejlesztési szempontból igenis hatékonyak.”- zárta Nagy József (HÍD) strasbourgi nyilatkozatát, aki júniusban 52 uniós képviselőtársával közös levélben kérte a szlovák iskolaügyi nminisztert a magyar anyanyelvi órák megtartására. A Kisebbségi Munkacsoporton jelenlevő Csáky Pál (MKP) a gyűlésen bejelentette, hogy a hidas képviselő javaslatát támogatja és szeretne szakmai kerekasztalt szervezni ugyanitt és ugyanebben a témában. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!