Közélet

A Híd a kisiskolák bezárása ellen az Európai Parlamentben

Pozsony | “A nemzetiségi kisiskolákat ki kell vonni a puszta gazdasági racionalitás alól az egész Európai Unióban. Sok helyen rossz irányba haladnak a tagországok, és habár otthon sikerült egyéves halasztást kieszközölni, a következő tanév rohamosan közeledik és szeretnék további érveket az asztalra tenni ahhoz, hogy megőrizzük a kisiskoláinkat” - nyilatkozta Nagy József hidas képviselő, aki csütörtökön az Európai Parlamentben egy szakmai prezentációra tett javaslatot a Kisebbségi Munkacsoport jövő évi programjába a Híd szervezésben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. november 26. 15:30

A szeminárium célja, hogy bemutassa a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált gyakorlatait az EU-s tagországokban. 
 
Az Európai Tanács határozata értelmében az őshonos kisebbségek védelmének alappillérei az anyanyelvi oktatás és a kisebbség lakta régiók etnikai összetételének megőrzése. Fontos alapelv, hogy nem szabad ösztönözni az elköltözést, ezért az anyanyelvi oktatást a kisebbség lakhelyén vagy annak közelében kell az államnak bebiztosítania. Ezzel megelőzhető a fiatal családok elköltözése, a régió elnéptelenedése. Az ottmaradók így hozzájárulnak a kisebbségvédelem másik alappilléréhez, a régió gazdasági fellendüléséhez is.
 
Mindezt tartalmazza az Európa Tanács 1985 /2014-es határozata: A nemzeti kisebbségek  helyzete és jogai Európában. 
 
“Már a jelentés készítésénél is fontosnak tartottam, hogy minél több pozitív példát és gyakorlati hivatkozást tartalmazzon, amelyek kimutathatóan működnek. Remélem, hogy ezzel a prezentációval nyomatékot adunk az olyan hazai megoldási javaslatoknak, amelyek lehet költségesebbek, de kisebbségvédelmi és régiófejlesztési szempontból igenis hatékonyak.”- zárta Nagy József (HÍD) strasbourgi nyilatkozatát, aki júniusban 52 uniós képviselőtársával közös levélben kérte a szlovák iskolaügyi nminisztert a magyar anyanyelvi órák megtartására.
 
A Kisebbségi Munkacsoporton jelenlevő Csáky Pál (MKP) a gyűlésen bejelentette, hogy a hidas képviselő javaslatát támogatja és szeretne szakmai kerekasztalt szervezni ugyanitt és ugyanebben a témában.
 
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?