Közélet

635 eurós minimálbért javasol a Szakszervezetek Szövetsége

Pozsony | Nagy felháborodást okozott tegnap a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) javaslata, mely szerint a minimálbért 2019-ben 635 euróra kellene emelni. Ezt az elképzelést a Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ), a Magánorvosok Szövetsége (ASL) és a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) is abszurdnak, irreálisnak és kivitelezhetetlennek nevezte.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. június 19. 12:16

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A KOZ szerint az ország pozitív gazdasági fejlődése lehetőséget ad a minimálbér jelentősebb emelésére. „Az általunk javasolt összeg a 2019-ben feltételezett átlagbér 60 százaléka” – indokolta javaslatát a Szakszervezetek Szövetsége, mely szerint a minimálbért nem lehet csak a munkáltatók szemszögéből figyelni, ugyanis ez nem csak olyan intézkedés, amely növeli a munkaadók kiadásait. „Sokkal fontosabb az, amit eredményez, jelesül: az emberek bevételeinek emelkedését, lehetőséget a háztartásoknak arra, hogy spóroljanak a rosszabb időkre” – állítják a szakszervezetek.

 

2018. április 23. 15:37

Pellegrini 500 euró fölötti minimálbért ígér 2019-re

„Az álláspontunk a minimálbér összegéről egyértelmű, szerintünk a sci-fi szintjén mozog. 32 százalékos emelést egyszerűen nem tudunk elképzelni. Ha a javaslat figyelembe venné az átlagbér várható növekedését, hogy fokozatosan, bizonyos százalékok alapján elérjünk egy szintet, akkor hajlandók lennénk tárgyalni. A jelenlegi 480-ról 635 euróra való emelésről viszont nem vagyunk hajlandók tárgyalni. Abszolút irreálisnak tartjuk” – mondta az AZZZ elnöke, Tomáš Malatinský. Emlékeztetett, egy ilyen jelentős emelésre az állami költségvetés sem ad lehetőséget, hiszen a minimálbér jelentős hatással van a közszférában fizetett bérek alakulására. „Emlékeztetnék, hogy a minimálbér 2018-as, 10,34 százalékos emelkedése is az elmúlt évek legjelentősebb emelkedésének számított. A 2010 és 2018 közötti időszakban már 56 százalékos emelésről beszélhetünk” – mondta Malatinský. Az AZZZ alelnöke, Rastislav Machunka szerint reálisabb lenne, ha a minimálbér összege jövőre 505 euró lenne, ám még ez sem jelent rendszerszintű megoldást. „Régóta követeljük, hogy alakítsunk ki egy rendszert, melynek köszönhetően reálisan meg lehet ítélni a minimálbér alakulását, hogy a minimálbér gazdasági és ne politikai kérdés legyen” – vélekedik Machunka.

A jövő évi minimálbér nagyságáról július 15-ig kell megállapodniuk a feleknek, ha ez nem sikerül, akkor a munkaügyi minisztérium rukkol elő a tervezetével. Ha ekkor sem járnak sikerrel, akkor a Pellegrini-kormány októberben lép az ügyben. (dem, SITA)

2018. április 24. 16:15

Az állam sem járna rosszul a minimálbér-emeléssel
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Egyetlen sertés regisztrálása lépésről lépésre

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?