Közélet
- SITA-felvétel

Pellegrini 500 euró fölötti minimálbért ígér 2019-re

TASR

2018. április 23. 15:37

Pozsony | A kormány prioritásai közé tartozik, hogy a közigazgatásban és az állami szektorban jelentősen emelkedjenek a bérek. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) mondta a Szakszervezetek Szövetségével (KOZ) folytatott hétfői tárgyalás után a Kormányhivatalban. Ezenkívül azt is elmondta, hogy a nyugdíjkorhatár kérdését még nem zárták le, és erről további tárgyalások lesznek.

A kormányfő tovább akarja folytatni a háromoldalú tárgyalásokat a kormány, az iparágak és a munkaadói szövetségek között. „Megerősítettem, hogy a kormány érdeke, hogy a minimálbér továbbra is olyan tempóban nőjön, mint az előző években. Ez azt jelenti, hogy egyértelmű nyomást fogunk gyakorolni, hogy a minimálbér 2019-ben jelentős mértékben lépje át az 500 eurós szintet” – állapította meg azzal, hogy szerinte ez az alsó határa annak, hogy mennyit kellene az embereknek Szlovákiában keresnie.        

Mint azt a kormányfő megállapította, a kormány érdekében áll, hogy tárgyalásokat folytasson a közigazgatási és állami szektorban dolgozó alkalmazottak fizetésemeléséről, mert ettől függ, hogy az állami alkalmazottak - de ugyanígy a megyei és önkormányzati szinten dolgozók is – milyen minőségű szolgáltatást fognak nyújtani. Jozef Kollár, a KOZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kormánnyal folytatott párbeszéd erről folytatódni fog. „Eljött már az idő, hogy a GDP-ből szerzett hasznot igazságosabban osszuk el.” – közölte a fizetésemelések kapcsán. 

2018. március 28. 07:56

A koalíció nagyszabású szociális csomagot készít elő, emelnék a minimálbért is

„Egy fontos dolog, amely még előttünk áll és máig nincs lezárva, illetve amely egy szélesebb párbeszéd tárgyát fogja képezni, az annak eldöntése, hogy szükséges-e meghatározni a nyugdíjkorhatárt vagy sem” – magyarázta a kormányfő. Szerinte át kell gondolni, hogy meghagyjuk-e a jelenlegi rendszert, amely a várható élettartam alapján határozza meg a nyugdíjba vonulás idejét, vagy meg kellene-e határozni a nyugdíjkorhatárt, hogy a nyugdíjazás idejét garantálni lehessen. A változtatást a kormányfő szerint alkotmánytörvénybe is lehetne foglalni.  

A Munkaügyi Minisztérium nem állja az útját a nyugdíjkorhatár megszabásának, de 65 éves korhatárt javasolnak” – közölte a KOZ elnöke. A KOZ ezzel szemben 64 éves korhatárt javasol, miközben orvosi véleményeket is figyelembe vesz. A kormányfő szerint ez év június 30-ig kellene megszületnie az erről való egyezségnek. 

Önnek ajánljuk