2017-ig kell rendőr a radar mögé

Pozsony |

<p>Újra elhalasztotta a belügyminisztérium az automata radarrendszer üzembe helyezését. A 2016 végére tervezett rendszer csak egy évvel később lesz üzemképes.</p>

A tervek szerint ez az automata rendszer észlelné a közúti szabálysértést, lefényképezné a szabálysértőt, a rendszám alapján kikeresné a gépjármű tulajdonosának a címét, és kiküldené neki a bírságot. Erre elvileg már néhány éve lehetőség van, az objektív felelősség elve alapján viszont tavaly csak hétezer bírságot küldtek ki, nagyrészt gyorshajtásért. A rendőröknek jelenleg manuálisan kell kikeresni a rendszám szerint a gépkocsi tulajdonosát, s mivel ez időigényes, nem nagyon használják ki az objektív felelősség elvét.

Január elején a belügyminisztérium azt állította, 2016 szeptemberében már működőképes lehet az automata rendszer, tegnap Denisa Balogh-ová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hospodárske noviny napilapnak kijelentette: feltételezések szerint csak 2017 végén fog százszázalékosan működni. Arra, hogy miért ez az újabb halasztás, az illetékesek nem adtak választ. A 168 millió eurós tendert hétfőn hirdette ki a belügyminisztérium, az ajánlatokat március 8-ig lehet beküldeni, tehát a határidő három nappal a parlamenti választások után fog lejárni. Ez azt jelenti, hogy a 20 évre szóló megrendelést még a jelenlegi miniszter, Robert Kaliňák írhatja alá. Gabriel Šípoš, a Transparency International Slovensko képviselője szerint megkérdőjelezhető, miért hirdetett meg a miniszter közvetlenül a választások előtt ilyen hatalmas megrendelésre vonatkozó tendert.

A tárca 1300 radart és kamerát akar megrendelni, ezekből 739 lesz állandó, fix helyen. Azt, hogy hol, a rendőrség a héten már nyilvánosságra hozta. A radarok GPS-koordinátái szerint mindenki megnézheti, hol fogják mérni a sebességet vagy figyelni, megáll-e a gépkocsi a Stop táblánál. A mérési pontok elhelyezkedését lapunk honlapján is megtalálják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?