2004 a nyugdíjreform éve lesz

Jövőre az alakuló magán-nyugdíjpénztárak mellett az egyes biztosítókban továbbra is lehetőség lesz kiegészítő nyugdíjbiztosítást kötni. Emellett több más biztosítási termék is rendelkezésünkre áll a nyugdíjas kor anyagi biztosítására. Tatiana Harsová, a Kontinuita-Szlovák Biztosító Rt. gazdasági igazgatóját kérdeztük.

Valószínűsíthető, hogy a tényleges kamat jóval meghaladja az általunk garantált kamat értékét Milyen előnyei vannak az önkéntes nyugdíjbiztosításnak?

A Kontinuita kereskedelmi biztosítóként a Penzia biztosítást nyújtja, ez a termék az idősebb korban nyújt anyagi biztonságot. Az ügyfél ezzel a termékkel takarékoskodik és a megtakarított pénzét egyben kamatoztatja is. Egyben természetesen védve van a kellemetlen, tragikus események ellen is. A biztosítás célösszegét a nyugdíjkorhatár elérésekor kaphatja meg. Ezt felveheti egy összegben vagy havi járadék formájában is. A kötelező nyugdíjbiztosítás mellett ez egy további lehetőség, mellyel biztosítani lehet idős korban az anyagi jólétet.

Átlagosan mekkora havi megtakarítást igényel ez a forma, és mekkora kamatot tudnak biztosítani?

A legalacsonyabb havi befizetés összege 350 korona. Ez egy alapbiztosítás, melyhez köthető balesetbiztosítás is.

Bárki köthet ilyen biztosítást, vagy létezik egy korhatár, ami fölött ez már nem lehetséges?

A legmagasabb korhatár 65 év. A spórolás minimális ideje azonban 5 év, a felső határ 50 év. Az optimális idő 10 év, ennyi szükséges ahhoz, hogy a megtakarítás megfelelő hozamot érjen el.

Mekkora az átlagos hozam?

A garantált hozam jelenleg 3,5 százalék, ezt mindenképpen megkapja az ügyfél. A társaság gazdasági eredményétől függően azonban magasabb hozam is elérhető, tavaly például 8,2 százalékos kamatot tudtunk biztosítani. Valószínűsíthető tehát, hogy a tényleges kamat jóval meghaladja a garantált kamat értékét.

A nyugdíjbiztosítás mellett a fiatal családokra is gondolnak.

A Family nevű biztosítási termékünket kifejezetten fiatal családoknak szánjuk. Ez tulajdonképpen a két szülő biztosítása egy gyermekkel. A fiatal, egygyermekes családok 50 százalékos kedvezményt kapnak a biztosítás első három évében. A család ezáltal védett, és abban az időszakban, amikor az egyik szülő nem dolgozik, vagyis amikor a család a legszűkösebb anyagi korszakát éli, csökkentett összegű biztosítási díjat fizet.

Milyen családra vonatkozik ez a kedvezmény?

Minden családra, amelyben még csak egy gyermek született. Azok a családok, ahol már több gyermek van, a Junior biztosítást választhatják. Egy négytagú család esetében két biztosítás szükséges, az egyik szülőt az egyik, a másikat a másik gyermekkel közösen lehet biztosítani.

Miért előnyös a családok számára a Family biztosítás?

A már említett 50 százalékos kedvezmény mellett előny az is, hogy az esetleges tragikus események megtörténtével akár a biztosítási célösszeg háromszorosát is meg lehet kapni. Az egyik szülő halála esetén jár a teljes összeg, emellet felére csökken a biztosítási díj. A másik szülő halála esetén újra a teljes összeget kapja az árván maradt gyermek, és a továbbiakban már nem kell fizetnie a biztosítási díjat, ám a biztosítás továbbra is megmarad. A gyermek a biztosítás idejének lejártával harmadszor is megkapja a biztosítás teljes összegét. A gyermeknek tehát anyagilag biztosított az életkezdése abban a tragikus esetben is, ha mindkét szülőjét elveszíti.

Mekkora a havi biztosítási díj?

A minimális havi összeg 250 korona, ami a két szülő és a gyermek biztosítását fedezi. Lehetséges természetesen kiegészítő balesetbiztosítást kötni.

Milyen hosszú a biztosítási időszak a gyermekek esetében?

Ezek a termékek a gyermek 18-25 éves korában járnak le, ha tehát a családban nem történt tragédia, a biztosítási díj a nagykorúság elérésével fizethető ki a biztosítottnak. Valamennyi típusú családi biztosításunk a gyermek 18-25 éves koráig szól.

Családi biztosítás mellett más termékeik is vannak.

A Kapitál biztosítás az egyik legsikeresebb termékünknek számít. A kockázati rész mellett a megtakarítás magasabb hozamot biztosít.

Tehát befektetésnek sem rossz?

Ez egy előnyös befektetési forma, mivel a garantált kamat mellett, mely a biztosítás ideje alatt már nem változhat, a tragikus események esetén anyagi biztonságot nyújt. Ha például tartós egészségkárosodással járó balesetet szenved vagy betegség következtében válik munkaképtelenné a biztosított, akkor felmentést kap a biztosítási díj fizetése alól. Ez esetben a társaságunk fizeti a biztosítási díjat, mely változatlanul kamatozik. Ilyen lehetőség a bankoknál nem létezik.

A vállalatuk 2003-ban nagy változásokon ment át. Mit jelent ez a biztosítottak számára?

Júniusban a Wiener Städtische vált a Kontinuita- Szlovák Életbiztosító Rt. többségi tulajdonosává, mely az európai élet és nyugdíjbiztosító piac egyik éljátékosa. Az ausztriai nyugdíjreform egyik domináns szereplője volt. Mint többségi tulajdonos biztosítja az európai biztosítási piacon való érvényesüléshez szükséges tudásanyagot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?