146 ezren váltanak egészségbiztosítót az év elején

Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union

146 ezren váltanak egészségbiztosítót az év elején, a Dôvera és az Union magán egészségbiztosítók ügyfeleinek száma emelkedik. Az állami Általános Egészségbiztosítónak (VšZP) kevesebb ügyfele lesz – jelentette be az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS). 

„Idén 173 531 átlépési kérvény érkezett az ÚDZS-hez, egyelőre 146 401 van jóváhagyva, 27 130-at visszautasítottunk – az ilyen kérvények száma csökkent a tavalyi évhez képest. A leggyakrabban maga a biztosított vonta vissza az átlépési kérvényét, erre idén október végéig volt lehetőség. A további ok a duplicitás, vagyis hogy egyesek két biztosítóba is átjelentkeztek” – tette hozzá Monika Hudecová, a hivatal szóvivője.

A Dôverának 40 876-tal több ügyfele lesz, az Unionnak plusz 7873, a VšZP biztosítottjainak száma 48 749-cel csökken. A hivatal közlése szerint az átlépésnél az egyes biztosítók által nyújtott kedvezmények és kiegészítő szolgáltatások nyomtak a legtöbbet a latban.

Emellett az adatokból az is kiderül, hogy az ország legszegényebb régióiban a legnagyobb a biztosítók közti ügyfélvándorlás, sok esetben olyan településen, ahol jelentős roma kisebbség él. „Szásza (Sása) településen (Nagyrőcei járás) a lakosok közel 48%-a váltott biztosítót, Gömörlipócon (Lipovec – Rimaszombati járás) a 42%-uk” – folytatta a szóvivő.

Az ÚDZS ennek kapcsán a biztosítók tisztességtelen ügyféltoborzó módszereire figyelmeztetett, jelenleg is több bejelentést vizsgál. Az elszigetelt közösségekben élők közül sokan állítják, hogy pénzt kaptak az átlépési nyilatkozat aláírásáért az egészségbiztosító ügynökétől. „A hivatal több közigazgatási eljárást is folytat az átlépések kapcsán mindhárom egészségbiztosítóval szemben, és ezek miatt szankciókra számíthatnak” – mondta Marián Béreš, a hivatal egészségbiztosítási ellenőrző osztályának igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?