Hasznos tanács

Ügynökséggel vagy egyedül?

Lassan elkezdődnek az idénymunkák, és a nagyobb fizetés reményében sokan külföldön próbálnak szerencsét, ugyanakkor nem árt az óvatosság, nehogy valaki csalók hálójába kerüljön.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 10. 19:00

Lassan elkezdődnek az idénymunkák, és a nagyobb fizetés reményében sokan külföldön próbálnak szerencsét, ugyanakkor nem árt az óvatosság, nehogy valaki csalók hálójába kerüljön. Tanácsos előre tájékozódni a célország szociális és egészségbiztosítási rendszeréről, illetve az igénybe vehető ellátásokról.

A nyári hónapokban a legtöbb alkalmimunka-lehetőség a vendéglátóiparban (pincérek, szakácsok, pizzafutárok, szobalányok, kisegítő konyhai személyzet stb.), a mezőgazdaságban (gyümölcsök és zöldségek betakarítása), valamint az idegenforgalomban van. Mivel ezen a területen sok csaló is dolgozik, a megfelelő munka keresésekor és kiválasztásakor nem árt az óvatosság. Az Európai Unió próbál segíteni a tájékozódásban: az EURES portálhálózaton (www.eures.europa.eu) rengeteg leellenőrzött, hiteles munkaajánlat böngészhető, melyek mellett ott szerepel a munkaadó vagy cég közvetlen elérhetősége is. Az egyik leggyakrabban használt idénymunka-kereső portál Európában a https://europa.eu/youth/sk oldal, mely elsősorban a diákoknak kínál brigádokat.

420 villanyszerelő

Az EURES szlovákiai oldalán, a www.eures.sk portálon jelenleg 627 munkaajánlat van, összesen 4031 pozíció közül lehet válogatni. Nemcsak a fiataloknak kínálnak munkát, hanem olyan cégek is hirdetnek, amelyek hajlandóak szlovákiai munkaerőt alkalmazni. Keresnek például kőműveseket, lakatosokat, különféle szerelőket, kamionsofőröket, asztalosokat, pékeket, hegesztőket, szakácsokat, konyhai segédmunkásokat, szállodai recepciósokat stb. Az ajánlatok több országból származnak, például Írországból, Németországból, Franciaországból, Csehországból stb. A weboldal segítségével Európa-szerte pillanatnyilag legalább 298 sofőr, 79 pincér, 363 raktáros vagy 420 villanyszerelő helyezkedhetne el.

Akinek a kiválasztott országban nem él rokona, ismerőse, nehezebb dolga van, sokan közvetítő ügynökséghez fordulnak. Ez esetben azonban nem árt az óvatosság. Még mielőtt személyesen tárgyal a kiválasztott ügynökséggel, érdemes megnézni, rendelkezik-e megfelelő engedéllyel – ezt a szociális, munka- és családügyi hivatalban vagy a www.upsvar.sk honlapon lehet megtenni. Ezenkívül kérjen referenciákat olyan emberektől, akik már igénybe vették az ügynökség szolgáltatásait!

Mi van az árban?

Az ügynökség sok mindent elvégez ügyfelei helyett – de nem ingyen. A szociális ügyi minisztérium rendelete szerint a közvetítésért a természetes személy és a külföldi munkáltató közötti szerződésbe foglalt havi fizetés legfeljebb 20%-át számlázhatják, ha a kiközvetített tevékenység 6 hónapnál rövidebb ideig tart. Ha a munkaszerződés 6 hónapnál hoszszabb időre szól, a közvetítési díj az első havi bér 30%-a is lehet. Az ügynökségek nem követelhetnek adminisztratív vagy regisztrációs illetéket. Ugyanakkor gyakran biztosítanak ügyfeleiknek szállást vagy elszállítják őket a munkavégzés helyére, kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtanak, például segítenek felvenni a kapcsolatot a külföldi szakhatóságokkal, tolmácsként segítenek a hivatalos ügyintézés, bankszámla nyitása során stb., amiért már kérhetnek bizonyos díjat. A félreértéseket elkerülendő előre kell érdeklődni a kiegészítő szolgáltatásokról és azok áráról! Nem árt tisztázni, ki állja az útiköltséget, a külföldi szállásért és az étkeztetésért kell-e külön fizetni, vagy az árát levonják-e a fizetésből, lehetnek-e szabadnapjai, az esetleges ünnepnapokon kell-e dolgozni, szükség esetén ki biztosít munkaruhát stb.

Két szerződés

Noha az ügynökségek hivatalosan a regisztrációért nem kérhetnek illetéket, egyfajta kezelési költség címén kicsalhatnak pénzt az ügyféltől, de az adatbázisba való felvétel még nem jelent garanciát arra, hogy találnak számára munkát. Sikeres munkavállalás esetén két szerződés lesz az ügyfél kezében: a közvetítő ügynökséggel kötött megállapodás és a külföldi munkaadóval aláírt munkaszerződés.

Akár néhány hétre, akár hosszabb időre megy valaki külföldre dolgozni, joga van ahhoz, hogy az adott ország állampolgáraival azonos bánásmódban részesüljön. Kiutazás előtt azonban érdemes tájékozódni az adott ország társadalombiztosítási rendszeréről, a járulékfizetésről. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen juttatásokat (például táppénzt, anyasági támogatást, munkanélküli-segélyt) kaphatnak. Érvényes, hogy az ellátást és anyagi támogatást ott kell igényelni, ahol az utolsó biztosításuk volt. A Szociális Biztosító ezért azt javasolja főleg az alkalmazottaknak és a vállalkozóknak, hogy az adott ország társadalombiztosítási intézményében tájékozódjanak a jogaikról és a kötelességeikről. (sza)

Önnek ajánljuk

Államfőválasztás
 a déli városokban

Három évig harcolt a kórral Baló György

Ha a közönség neveletlen

Az Iszlám Állam bosszúval fenyeget a mecsetek elleni támadásért

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Zidane nélkül nincs győztes Real Madrid

Legfrissebb galériák
Olvasta már?