Újabb nagy autómárkáért szállhat versenybe Szlovákia

A hét elején felröppent hírek szerint a Nissan irányítása alatt álló Mitsubishi új motorgyárat épít régiónkban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 9. 16:36

A 200 millió euróból megvalósuló beruházásért Románia, Szlovákia és Magyarország versenyezhet. Milyen esélyekkel indul Szlovákia a beruházásért folytatott versenyben? 
 
Felpörögtek az események a Mitsubishinél azóta, hogy a Nissan tavaly májusban 2,2 milliárd dollárért 34 százalékos részesedést vásárolt a japán autógyártóban, amelynek köszönhetően nemcsak a legnagyobb tulajdonosa lett a vállalatnak, hanem megszerezte az irányítást is felette. A Nissan vezére, Carlos Ghosn ugyanis megígérte: érdemi lépeseket tesznek azért, hogy a Mitsubishi növekedjen és nyereségesebben működjön a jövőben. 
 
Mindezeket figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy a legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a Mitsubishi gyártókapacitásának növelése érdekében egy új gyárat akar nyitni Közép-Kelet-Európában. A román Digi24 értesülései szerint a román kormánnyal már múlt hét elején tárgyaltak a tervezett beruházásról, de döntés még nem született. Amennyiben sikerül megegyeznie a feleknek az új gyárat Temes vagy Prahova megyében építhetik fel, ahol az autópálya közelsége fontos szempont, ez ugyanis megkönnyítheti a legyártott termékek exportját Közép- és Nyugat-Európába. A tervezett beruházás 200 millió euróból valósulhat meg, és sok új munkahelyet teremthet.
 
A Carscoops azt is tudni véli, hogy a román kormány mellett a szlovák és a magyar illetékesekkel is tárgyal a Mitsubishi vezetése. A lap szerint az egyeztetéseken többek között szóba került, hogy az autómotorgyár megépítése esetén mekkora adókedvezményt és pénzbeli támogatást kaphatnának a beruházáshoz a japánok. Szlovákia előnye, hogy az elmúlt 15 évben autóipari nagyhatalommá nőtte ki magát. A Volkswagen, a PSA Peugeot Citroën és a Kia után hamarosan a Jaguar Land Rover is átadja szlovákiai üzemét, miközben ezekre rengeteg itteni beszállító cég kötődik, vagyis a szakmai háttér adott. „Az autóipari szegmensben Szlovákiának kiváló hírneve van, ami előnyt jelent az ország számára” – nyilatkozta Jana Mesárová, a Wincott People munkaközvetítő ügynökség regionális menedzsere. 
 
Szlovákia hátránya azonban az, hogy az autóipari cégek már most is kénytelenek megküzdeni a szakképzett munkaerőért, miközben egyre több külföldi vendégmunkást alkalmaznak, akik között épp a románok és a szerbek dominálnak. „Szlovákia ráadásul már korántsem számít olcsónak a munkaerő szempontjából. A bérek az elmúlt időszakban a legtöbb ágazatban gyorsan nőttek, a beruházók így inkább az olcsóbb balkáni országok felé kacsintgatnak” – mondta Tomáš Púchly, a Hayek Alapítvány elemzője. Szlovákia így csak akkor rúghat labdába, ha adókedvezményeket kínál fel a motorgyártónak. A gazdasági tárca erről azonban egyelőre nem is tárgyal a Mitsubishi vezetőivel. Ján Pribula, a szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) főtitkára szerint, ha a beruházást mégis Szlovákia nyerné el, mindent meg kellene tenni azért, hogy az új gyárat Szlovákia keleti járásaiban építsék fel, ahol még mindig rendkívül nagy a munkanélküliek aránya. (mi)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.