Gazdaság

Szlovákia újra önellátó lesz az áramtermelésben

Pozony | Ha sikerül átadni a Mohi Atomerőmű egyelőre súlyos botrányokkal övezett harmadik és negyedik blokkját, Szlovákia hosszú idő után nemcsak újra önellátó lehet az áramtermelésben, hanem még kivitelre is telik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 31. 19:16

A szlovák áramtermelés 60 százalékát még mindig az atomerőművek biztosítják. - Képarchívum

Peter Pellegrini kormányfő legutóbbi nyilatkozata szerint a Mohi Atomerőmű harmadik blokkjának az átadására 2019 második negyedévében kerülhet sor. A negyedik blokkon a munkálatok 85 százalékát végezték el, és az átadását egy évvel későbbre, nagyjából 2020 második negyedévére tervezik. Az eredeti tervek szerint a két blokkot 2013-ig szerették volna üzembe helyezni, azonban az átadás időpontját az elmúlt években többször is későbbre halasztották. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nőttek a költségek is: míg 2008-ban azzal számoltak, hogy 2,8 milliárd euróból megépülhetnek az új blokkok, az aktuális költségvetés 5,4 milliárd euróval számol. „Jelenleg nincs olyan információnk, amely alapján arra következtethetnénk, hogy az aktuális ütemtervet nem sikerül betartani” – mondta el a múlt csütörtöki pozsonyi energiabiztonsági szakkonferencián Ferencz Béla gazdasági államtitkár, aki szerint nagyjából három hét múlva mérik fel a munkálatok aktuális állását. „A Szlovák Villamos Művek vezetése azt állítja, hogy minden a tervek szerint halad” – tette hozzá Ferencz.

2018. szeptember 6. 13:38

Van elég pénz a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésére

„Szlovákia már húsz évvel ezelőtt önellátóvá vált az áramtermelésben, ezt azonban elveszítettük, amikor teljesen indokolatlanul leállítottuk a Jaslovské Bohunice-i V1-es atomerőművet” – nyilatkozta Tibor Mikuš, a Szlovák Atomenergia Fórum (SJF) elnöke. A V1-es erőmű a szlovákiai energiatermelés egyötödét biztosította. A leállításra a Mikuláš Dzurinda vezette jobbközép reformkormány kötelezte magát 1999-ben, az uniós előcsatlakozási tárgyalások során. Brüsszel ugyanis a tagfelvétel egyik feltételéül szabta a szovjet típusú erőmű fokozatos, 2008 decemberéig elhúzódó leállítását. „Emiatt most kénytelenek vagyunk behozni azt az energiát, amit itthon is előállíthatnánk” – tette hozzá Mikuš. „Az ország energiaszükségletének jelenleg nagyjából a 7 százalékát fedezzük behozatalból” – nyilatkozta Ferencz Béla, aki szerint azonban a Mohi Atomerőmű új blokkjainak az átadásával látványos változásra számíthatunk. Szlovákia nem csupán újra önellátóvá válik, hanem a megtermelt energiának nagyjából a 7 százalékát még exportálhatjuk is.

A szlovák áramtermelésnek a 60 százalékát még mindig az atomerőművek biztosítják. „Jelenleg ugyan az Európai Unióban problémásnak számít az atomenergia védelmezése, a tagállamok fele ugyanis vagy soha nem használta ki az energiatermelésnek ezt a formáját vagy épp most adja fel. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a tanulmánya szerint azonban a világ áramellátása manapság elképzelhetetlen atomenergia nélkül, és ez Európára is vonatkozik” – mondta Tomáš Malatinský, a Munkaadók Országos Szövetségének (AZZZ) az elnöke. Szerinte így bármennyire is növeljük majd az alternatív energiaforrások arányát, atomenergiára mindig szüksége lesz Szlovákiának. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?