Régió

Van elég pénz a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésére

Mohi | Van elég pénz arra, hogy befejezzék a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának (EMO34) az építési munkálatait.
TASR

2018. szeptember 6. 13:38

Frissítve
- TASR-felvétel

Augusztus 31-én sikerült megkötnie a Szlovák Villamos Műveknek (SE) a 2025-ig tartó hitelszerződéseket.

Ezt Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója közölte a parlament Gazdasági Bizottságának a tárgyalásán.

„Ami a projekt finanszírozását illeti, augusztus 31-én, azaz múlt hét pénteken, minden feltételül szabott körülmény teljesült a hitel visszafizetési futamidejének meghosszabbításához (2025-ig) - mind a kereskedelmi bankoknál, mind a Slovak Power Holding társaság 700 milliós részvényesi előlegével kapcsolatban, amely mögött az Enel és au EPH vállalatok állnak. Ezt a 700 milliós hitelt az Enel vállalat biztosította” – magyarázta.

2018. július 10. 18:45

Pellegrini: A mohi erőmű 3. blokkját 2019 második negyedévében helyezik üzembe

Strýček szerint tehát meg van oldva az EMO34 építési munkálatainak a teljes finanszírozása, egészen az EMO négyes blokkjának a befejezéséig. „Ami a harmadik blokk befejezésének a terminusát illeti – 2019 második negyedében üzembe helyezik, 12 hónappal később pedig a negyedik blokkot is” – pontosított az SE vezérigazgatója. A visszafizetési kötelezettség problémamentessége szerinte az elektromos áram árának az alakulásától fog függeni, ami jelenleg emelkedő tendenciát mutat.

Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter szerint - aki jelen volt a parlament Gazdasági Bizottságának a tárgyalásán – a képviselők kimerítő információkat kaptak az EMO34-ről. „Úgy gondolom, hogy az SE vezérigazgatója minden kérdésre megalapozott választ adott. Az első helyen a biztonság van, és természetesen az EMO projektjének az anyagi oldala is. A biztonságot a független atomenergia hivatal (ÚJD) garantálja” – tette hozzá Žiga.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?