Nem elég hatékony az állástalanok átképzése

Pozsony | Nincs látszata az elköltött millióknak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 29. 18:22

munka
(Képarchívum)

A munkanélküliek átképzésére fordított több millió euró nem hozta meg a várt eredményt, az átképzésen részt vevők kevesebb mint fele tudott elhelyezkedni – derül ki az Állami Számvevőszék fel-méréséből. A munkaügyi központ szerint azonban korántsem ilyen rossz a helyzet.

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) nyolc munkaügyi hivatalnál mérte fel az állástalanok újbóli elhelyezkedését segítő Repas-projekt hatékonyságát. A munkaügyi hivatalok ezen a projekten keresztül finanszírozzák a munkanélküliek átképzését. A cél, hogy olyan szakmát adjanak az állástalanok kezébe, amelynek köszönhetően ezek könnyebben elhelyezkedhetnek a munkapiacon. Erre a célra 2014 óta összesen több mint 17 millió eurót fordított az állam. A számvevőszék ellenőrei így elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az eurómilliókba kerülő átképzés mennyire volt hatékony, vagyis hogy ennek során valóban olyan képzést kaptak-e az állástalanok, amelynek köszönhetően munkába állhattak, és azt is felmérték, hogy ennek köszönhetően mennyivel csökkent az állástalanok száma.

Az eredmény lehangoló. A számvevőszék napokban közzétett jelentése szerint a projektben részt vevő 38 ezer állástalannak az átképzést követő hat hónapban kevesebb mint a fele, összesen 18 ezer helyezkedett el a munkapiacon. A munkaügyi hivatalok adataiból ráadásul az nem derül ki, hogy az említett 18 ezer munkába álló közül hánynak sikerült hosszabb távon megtartania az állását. A számvevőszék arra is felhívta a figyelmet, hogy az így munkába állóknak csupán a 42 százaléka talált olyan állást, amire a munkaügyi hivatalnak köszönhetően átképezték őt.
„A Repas-projekt által kínált tanfolyamok szinte egyáltalán nem vették figyelembe az adott régió munkapiacának a szükségleteit” – áll a számvevőszék jelentésében. A munkaügyi hivataloknak ezért azt ajánlják, hogy a jövőben ennek nagyobb figyelmet szenteljenek.
A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezetése nem ért egyet a számvevőszék felmérésével, a saját, tegnap közzétett elemzésük, amely során mind a 46 munkaügyi hivatalt megvizsgálták, ugyanis ennél pozitívabb képet mutat. Eszerint hat hónapon belül a projektben részt vevők 52,23 százaléka talált munkát. „Pozitív eredménynek tartom, hogy a projektben részt vevők több mint felének sikerült munkába állnia” – nyilatkozta Marián Valentovič, az ÚPSVR vezérigazgatója. Csehországban az ehhez hasonló projektek sikeressége ugyan a 60 százalékot is elérheti, Valentovič szerint azonban Lengyelországban nagyjából ugyanaz a helyzet, mint Szlovákiában, Magyarországon pedig az ilyen projektekben részt vevőknek csupán a 40 százaléka talált munkát hat hónapon belül. „Azt sem szabadna figyelmen kívül hagynunk, hogy a projektben részt vevők háromnegyede a hátrányos helyzetben levő állástalanok közül került ki, vagyis többségben voltak a frissen végzett diákok, az 50 év felettiek vagy a hosszabb ideje munkanélküliek. Ennek fényében a projekt eredményei egyáltalán nem rosszak” – tette hozzá Valentovič. (mi, TASR, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

Az elzártságban még fontosabb a segítség

Az elzártságban még fontosabb a segítség

A lakóingatlanok négyzetméteréért 2020-ban 1762 eurót kértek.

A járvány alatt is drágulnak az ingatlanok

Zuzana Čaputová

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon

szegénység

Szégyenpír az arcon – már a magzatot is sújtja a szegénység

NB I

Véget ért a Puskás Akadémia győzelmi sorozata

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.