Gazdaság

Javul a cégalapítási kedv Szlovákiában

Pozsony | A veszteséges cégek által is fizetett minimáladó tavaly év eleji kivezetésének köszönhetően az elmúlt időszakban újra megugrott a cégalapítási kedv – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzéséből.
Molnár Iván

2019. június 12. 07:00

A második Fico-kabinet 2014-től vezette be a társasági minimáladót az összes cég, vagyis a veszteséges társaságok számára is, ez utóbbi miatt ezt az adónemet az akkori ellenzék veszteségadónak nevezte el. A társaságok az évi 480 és 2880 euró közötti minimáladót először 2015-ben fizették be, amikor a 2014-es bevételeik után nyújtották be az adóbevallásukat. Emiatt rengeteg inaktív vagy rendkívül alacsony bevételekkel rendelkező céget számolták fel. Az adónem tavalyi kivezetése óta azonban látványosan megugrott a cégek száma. „Míg 2017 végén 259 ezer részvénytársaságot és kft.-t regisztráltunk az országban, az idei első negyedévben a számuk csaknem elérte a 278 ezret” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője, aki szerint csak az idei első három hónapban több mint 3 ezres növekedést tapasztaltak. Az elmúlt években azonban nőtt az egyéni vállalkozók száma is. Míg 2016 végén 433 ezer volt belőlük az országban, az elmúlt év végére a számuk már meghaladta a 450 ezret. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?