Gazdaság

Csúcson a cégalapítási kedv Szlovákiában

Pozsony | A szlovákiai vállalkozók a legutóbbi felmérések szerint ugyan továbbra is elégedetlenek az ország vállalkozói környezetével, a Bisnode Slovensko tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint azonban ez a cégalapítási kedven egyáltalán nem látszik meg.
Molnár Iván

2019. augusztus 7. 12:00

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) épp a napokban tette közzé, hogy az idei első félévben tovább romlott a vállalkozó környezet Szlovákiában. A vállalkozói környezet PAS által kidolgozott indexe a 2006-ban elért 126,5 pontos csúcshoz képest mára 43 pont alá süllyedt. Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója szerint a vállalkozóknak a legtöbb gondot a katasztrofális jogérvényesítés, az évekig elhúzódó bírósági tárgyalások és a túlbürokratizált jogi környezet jelenti.

A problémák ellenére a vállalkozói kedv nem csökken. „A tavalyi év második felében több jel is arra utalt, hogy a cégalapítási kedv Szlovákiában egyre visszafogottabb lesz. Az idei adatok azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. A tanácsadó társaság felmérése szerint az idei első félévben 11 401 új társaságot – 11 298 kft.-t és 103 részvénytársaságot – hoztak létre Szlovákiában. „Ez az elmúlt négy év legjobb eredménye” – tette hozzá Štěpánová. Csak összehasonlításképpen: 2016 első felében az újonnan alapított cégek száma még alig haladta meg a 10 300-at, és a tavalyi év első feléhez képest is több mint 300-zal több új társaság jött létre idén.

„Kétségtelen tény, hogy a szlovák gazdaságnak egyelőre jól megy a szekere, a kérdés csak az, hogy meddig. Pontos előrejelzéssel csak az idei év végén szolgálhatunk, az elmúlt év második felében tapasztalt enyhe visszaesés, amire 2016 óta nem volt példa, azonban óvatosságra int”

– figyelmeztet a Bisnode elemzője.

Az idei első félév végén 282 640 céget regisztráltak Szlovákiában, amiből több mint 275 ezer a kft., nagyjából 7,5 ezer pedig részvénytársaság. A legtöbb új cég az idei első félévben is Pozsony megyében jött létre, csaknem 3 ezer, míg a lista végén található Trencsén megyében csupán 637.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A magyar Szent Korona története

Gyilkosságok sorát tervezték

Délután 34 fok is lehet, elsőfokú hőségriasztást adtak ki

Segítsen megtalálni: eltűnt egy 15 éves rimaszombati lány

Két személy súlyosan megsérült egy nagydaróci autóbalesetben

Továbbra sem vonzó a Híd házi pálinkafőzése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?