Gazdaság

A szlovák gazdaságnak 2019-ben leginkább az új autógyár segíthet

Pozsony | A szlovák gazdaság az elemzők szerint várhatóan 2019-ben is gyarapodni fog, a növekedést leginkább az új autógyár fogja elősegíteni. A szakemberek a jövőre nézve a legsúlyosabb kockázatnak a kemény brexitet, illetve a globális protekcionizmus erősödését tartják.
TASR

2019. január 1. 11:55

Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

„2019-ben a gazdasági növekedés üteme várhatóan mérsékelten csökkenni fog, azért is, mert 2018 valóban nagyon jó év volt. A növekedés azonban továbbra is stabil marad, és gyorsabb, mint a környező országokban” – állapította meg Tibor Lörincz, a Tatra banka elemzője.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank munkatársa szerint azután, hogy október végén beindul a termelés az ország negyedik autógyárában, kínálati sokk várható. Az elemzők úgy vélik, az új autógyár leginkább 2019-ben fog segíteni a szlovák gazdaságnak. 2020-ban a gazdasági növekedés üteme 2,5%-ra lassulhat. Koršňák szerint ebben az évben jelentős romlás várható a külső kereslet területén.

Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár munkatársa a legfőbb globális kockázatok között a külkereskedelmi protekcionizmust, a brexitről szóló tárgyalásokat és a geopolitikai kockázatokat említette. „Nagy-Britannia a legfontosabb üzleti partnereink egyike. Ha nem születik meg az egyezség az EU és Nagy-Britannia között, az a mi gazdaságunkra is hatással lesz, azon belül elsősorban az egyik legfontosabb ipari ágazatunkra, az autóiparra” – figyelmeztetett Lucia Dovalová, a Postabank elemzője. Muchová szerint ugyanakkor a beruházások vártnál gyorsabb növekedése, illetve a munkaerőpiac fejlődése pozitív kockázatot jelent a szlovák gazdaság növekedése szempontjából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Eltűnnek a macskaköves utak Királyhelmecről

Viharokra és jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok

VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?