Egészség

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

Ha helyesen viseljük a légzésvédő maszkot vagy reszpirátort, és jól illeszkedik az archoz, hatása eléri a 98 százalékot. Mi a különbség az FFP2 és a KN95 reszpirátor között? Többször is lehet használni ezeket az eszközöket? A közegészségügyi hivatal dokumentumai alapján összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.
Kovács Ilona

2021. március 1. 16:06

FFP2
- Somogyi Tibor felvétele

Tekintettel a koronavírus új mutációjának terjedésére az egészségügyi minisztérium azt ajánlja, hogy inkább légzésvédő maszkot, reszpirátort viseljünk. Néhány országban már kötelező. A fokozott védelem főleg ott ajánlott, ahol több ember tartózkodik, tehát az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön vagy az üzletekben. A maszk és a reszpirátor között az a különbség, hogy míg a maszk a környezetünket védi tőlünk, a kilélegző szelep nélküli reszpirátor minket is véd a környezettől. Figyelem: ha a reszpirátoron kilélegző szelep van, akkor még sebészeti maszkot is tenni kell rá. FFP2 és FFP3-as reszpirátort április végéig nálunk áfa nélkül lehet vásárolni.

Mi a különbség az FFP2 és a KN95 között?

A KN95 vagy az N95 reszpirátor az ázsiai/kínai piacra készült, és a kínai GB/T 32610-2016 norma szerint kell ellenőrizni. Ha személyi védőeszközként az Európai Unió országaiba szállítják, az ottani kritériumok szerint kell elbírálni, ami azt jelenti, hogy az EU 2016/425-ös szabály szerint.

Nálunk az érvényes EN 149 + A1 műszaki norma szerint a szűrési és az áteresztő képesség szerint a légzésvédő maszknak három osztálya ismert: FFP1, FFP2 és FFP3.

A KN95 reszpirátornak leginkább az FFP2 légzésvédő maszk szűrési képességéhez kellene hasonlítani. A formája viszont lehet más, hiszen az ázsiaiak arca más típusú, mint a miénk. Nem biztos, hogy nálunk megfelelően simul az archoz, emiatt csökkenhet a hatása. Ha a KN95-ös reszpirátort nem vizsgálták be az európai előírások szerint, használatuk nem ajánlott. Ha legalább az bebizonyosodik, hogy anyaga nem káros az egészségre, mindennapi használatra alkalmas, akárcsak a hagyományos textilmaszk.

Többször is használhatjuk a reszpirátort?

A használati utasításban és a biztonsági előírásokban áttanulmányozhatjuk, hogyan kell helyesen viselni. Mielőtt a termék forgalomba kerül, a gyártónak mellékelnie kell ezt a tájékoztatót. A használat módját a gyártó határozza meg, a felhasználó pedig köteles az utasításokat betartani. Az EN 149 + A1 szabály rögzíti: abban az esetben, ha a légzésvédő maszk használata egy műszakra korlátozódik, akkor ezt NR-el jelölik (például FFP2 NR). Ha többször is használható, akkor az R betű van rajta (például FFP2 R).

A többször használható reszpirátort, például az FFP2 R-t olyan anyagból kell készíteni, amely ellenáll a tisztító és fertőtlenítőszereknek. Ezért mindig a használati utasítás szerint kell fertőtleníteni és tisztítani. A gyártó köteles pontosan meghatározni, hogyan kell a reszpirátort fertőtleníteni és tisztítani, hogy minden tulajdonságának megőrzésével újra lehessen használni. A gyártó által ajánlott kezeléstől eltérő módszer kárt tehet benne. Tehát mindig a termék használati utasítása szerint tisztítsuk és fertőtlenítsük.

Még mindig van létjogosultsága a pamut vagy egyszer használatos maszknak? Meg tud védeni a SARS-CoV-2 legfertőzőbb variánsaitól?

A maszk (textilből készült vagy egyszer használható) továbbra is hatásos védelmet jelent, feltéve, ha helyesen használjuk. A szájat és az orrlyukakat is el kell takarni. Az nem helyes, ha az áll vagy az orr alatt van. Feltétlenül kell cserélni, ha benedvesedett vagy bepiszkolódott. Fontos, hogy a gumitartóval helyezzük fel vagy vegyük le, esetleg igazítsuk meg. A maszk ne lógjon szabadon az orron és szájon. Simuljon szorosan az archoz, hogy a levegő ne jusson ki és be a két oldalon.

Mi az előnye az FFP2 reszpirátornak?

Az FFP2 légzésvédő maszk megszűri a ki- és belélegzett levegőt, főleg azok használják, akik gyakran közvetlen, szoros kapcsolatba kerülnek a fertőzött személyekkel. A reszpirátor előnye, hogy odasimul az archoz. Feleslegesen ne érintsük meg, így csökkentsük a kéz és a reszpirátor fertőződését. Ha nem takarja el a szájat és az orrot, nem véd, és sem az egyén, sem a környezet szempontjából nem nyújt megfelelő védelmet.

A szokásos arcmaszkot mindenkinek FFP2 reszpirátorra kellene kicserélnie?

Minden arcvédő jó, de csak akkor, ha helyesen használjuk. A széles közvélemény továbbra is eredményesen tud védekezni a megfelelően felhelyezett szájmaszkkal, a mobilitás csökkentésére tett intézkedések betartásával, a távolságtartással, a következetes higiéniával és a kézfertőtlenítéssel. Azoknak, akik munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba, azt ajánlják, hogy gyakran cseréljék a maszkot, vagy olyan eszközzel takarják el az arcukat, amelyet hosszú ideig lehet csere nélkül használni (FFP2 és FFP3 reszpirátor).

Miért rendelte el néhány ország a reszpirátor viselését?

A SARS-CoV-2 néhány mutációjának gyorsabb terjedésére való tekintettel feltételezhető, hogy ha nem megfelelően viselik a textilmaszkot és az egyszer használatos maszkot, ha nem tartják be a járványügyi intézkedéseket, főleg a szociális távolságtartást, nagy a veszélye annak, hogy jelentősen megnő az új fertőzéses esetek száma. Az FFP2 reszpirátor viselésének elrendelése valószínűleg főleg azzal függ össze, hogy az emberek nem tartják be az intézkedéseket, főleg a közösségi kapcsolatok terén, nincs teljes lezárás, és még mindig találkoznak egymással emberek, akik nem helyesen viselik a maszkot: nem simul az arcukra, nem takarja el az orrukat és a szájukat, s ha piszkos vagy nedves, nem cserélik ki.

Viseljünk két maszkot, ha jobban szeretnénk védekezni és nincs reszpirátorunk?

A két maszk viseléséről megoszlanak a vélemények, s a tények egyelőre túlnyomórészt elméleti síkon mozognak. Az egyszer használatos vagy sűrűn szövött pamutból készült maszkok, amelyeket jól helyeztek fel, valószínűleg nagyobb védelmet nyújtanak a koronavírus ellen, mint az egyszerűek. A több réteg jobb szűrést jelent. A két maszk viselése hamis biztonságérzetet adhat az embereknek. A SARSCoV2 vírus a szem nyálkahártyáján keresztül is bejuthat a szervezetbe, tehát nem lehet csak a dupla maszkra hagyatkozni. Az is igaz, hogy ha a maszkot rosszul tesszük fel, és minkét oldalon bejut a levegő, a maszk piszkos vagy nem minőségi anyagból készült, akkor a dupla védelem sem feltétlenül hatásos. A dupla sebészi maszk viselése akár még csökkentheti is a hatékonyságot. Az egyszer használatos maszknak nagyon jó a szűrési képessége, de főleg az a hibája, hogy nem jól illeszkedik az archoz. A dupla maszk megnehezítheti a légzést, és ahhoz vezethet, hogy a réseken még több nem szűrt levegő áramlik be. A maszk fő feladata, hogy felfogja a vírust tartalmazó részecskéket, és így akadályozza meg a fertőzés terjedését egyik emberről a másikra. Nem kizárt, hogy a dupla maszk nem képes tökéletesen betölteni elsődleges szerepét.

A jobb védekezés érdekében ha emberek között van, tartsa be a kétméteres távolságot, és házon kívül csak minimális időt töltsön. Amikor otthon van, gyakran szellőztessen. Reszpirátor hiányában viseljen jó minőségű egyszer használatos, esetleg két- vagy háromrétegű pamutmaszkot, ami jól simul az archoz, és kényelmesen eltakarja a száját és az orrát.

Hogyan és ki ellenőrzi a reszpirátort?

Mielőtt forgalomba kerül, az erre kiválasztott személyek próbálják ki, s amikor már kereskedelmi forgalomban van, akkor pedig a hivatalos szervek, nálunk a Szlovák Kereskedelmi Ellenőrző és Munkaügyi Felügyelőség ellenőrzi. A folyamat két részből – vizuális ellenőrzésből és a dokumentáció ellenőrzéséből áll. Az Európai Unióban legfontosabb dokumentum az a tanúsítvány, amellyel a termék az európai piacra kerülhet. Ezenkívül még más dokumentumot is meg kell szerezni a forgalmazáshoz. Nem utolsósorban a használati utasítást is ellenőrzik. A vizuális ellenőrzéskor a csomagoláson feltüntetett információkat és magát a terméket is ellenőrzik. A terméken fel kell tüntetni a CE jelzést egy négyjegyű szám kíséretében, továbbá a gyártó üzleti nevét vagy a védjegyet, továbbá a vállalat székhelyét, helyét vagy címét, a típust vagy más adatot, ami segít identifikálni a terméket. Ha az eszköz az EU-n kívül készült, akkor ugyanez a forgalmazóra is vonatkozik. A reszpirátorok ellenőrzésének eredményeit a Szlovák Kereskedelmi Ellenőrző és Munkaügyi Felügyelőség honlapján találják meg.

Szabad szemmel is felismerhető a jó minőségű reszpirátor?

Legegyszerűbb azt megnézni, hogy a terméken ott van-e a CE és a négyjegyű szám, továbbá a műszaki norma száma, a nyilvánosságra hozatal éve, a szűrési képesség mértéke, az eszköz típusa. Ha a reszpirátoron legalább ezek az adatok megtalálhatók, nagy valószínűséggel a gyártó az érvényes jogi előírások szerint járt el, és helyes használattal képes bennünket megvédeni a fertőzéstől.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.