Ezt jelenti a ködös diagnózis

diagnózis k

Az orvosoknak – és a betegeknek is – nagy kihívást jelentenek a magyarázat nélküli diagnózisok.

Az orvos ilyenkor nem tud egyebet mondani a betegnek, mint azt, hogy fogalma sincs, mi a baja. Az elmúlt százötven évben az orvostudomány fokozatosan egyre inkább elválasztotta a betegséget az egyéntől. Ennek az lett a következménye, hogy pontos és objektív diagnózisok jöttek létre, de ezek mintha saját életüket kezdték volna élni. A diagnózisok afféle „kulturális forradalmat” csináltak, azaz megváltoztatták az orvos viszonyát a beteghez. A diagnózishoz az szükséges, hogy az illető elbeszélését a diagnózis nagyobb, közös fogalmával vesse egybe az orvos. Nagy megkönnyebbülés orvos és beteg számára egyaránt, ha a beteg kórtörténete beleillik a diagnózis összképébe. Mert tudjuk, mi a baj.

Amikor azonban tudjuk, mi a baj, gyakran már nem figyelünk oda annyira magára a betegre, illetve azokra a panaszaira, amelyek nem pontosan illenek bele a diagnózisba. A figyelem középpontjában ekkor tehát már nem a beteg áll, hanem maga a diagnózis. Ha eltérés van, akkor mondjuk azt, hogy „atipikus”, „bonyolult”, vagy „meghatározhatatlan” betegséggel állunk szemben. A homályos vagy ismeretlen eredetű betegségben szenvedők azonban nemcsak azt nem tudják, pontosan mi a bajuk, vagy hogyan kezelik őket, de azt is tapasztalják, hogy betegségüket egy idő után már nem veszik annyira komolyan.

(The New York Times)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!