Zseniális eszközt talált fel a rák diagnosztizálására egy szlovák testvérpár

a8a43731-ebe3-4f7e-9d9b-622a1fa21717_phpihihfl.jpg

Feltalálták a QUANTUM testfolyadék-elemzőt, amely egy perc alatt képes diagnosztizálni a rákot. Milliomosok lehetnének, ehelyett inkább segítenek az embereken.  

A zseniális ikerpár, Samuel és Daniel Furka biokémiai tanulmányaik során találták fel az eszközt, melynek kifejlesztése majdnem 11 évig tartott, és körülbelül 20 000 órát vett igénybe. Eredetileg egy olyan készüléket akartak létrehozni, amely képes 5 különböző betegséget azonnali kimutatására az emberi testnedvekből. Kiderült azonban, hogy a készülékkel kimutatható betegségek köre ennél jóval szélesebb, akár több tucatnyi is lehet. 

Fiatal korunk óta érdekelnek minket a tudománnyal kapcsolatos kérdések. Középiskolában nemzetközi versenyekre jártunk, de már az általános iskolában is érdekelt minket a téma. Amióta az eszemet tudom, kutatással akartunk foglalkozni

– mondta Samuel Furka. 

Érdekes, hogy az ikertestvéreknek nemcsak hobbiaik ugyanazok, de ugyanazt az utat követik már fiatal koruk óta. Samuel szerint ő és testvére kiegészítik egymást, mert mindketten a kutatás más-más részét részesítik előnyben.  

Az eszköz működése kívülről hihetetlenül egyszerűnek tűnik: vér-, vizelet- és székletmintát vesznek, betáplálják a gépbe, megnyomnak egy gombot, és egy perc múlva meg is van az eredmény. Valójában nem ilyen egyszerű a dolog –az adatokat mesterséges intelligencia dolgozza fel bonyolult matematikai és statisztikai módszerekkel.  

De ez még nem minden. A QUANTUM képes megjósolni, hogyan reagál majd a páciens onkológiai betegségére a kezelés, és hogyan fog fejlődni a betegsége a kezelés során. Samuel hangsúlyozza, hogy az eszköz nem helyettesíti a hagyományos vizsgálatokat, de segíthet az orvosnak megítélni, hogy milyen, és mennyi költséges laboratóriumi vizsgálat elvégzésére van valóban szükség. 

Az eszközben rejlő lehetőségeket világszerte felismerték már, így a testvérpár könnyűszerrel meggazdagodhatott volna belőle. Ők azonban nem ezt akarják: 

„Mindent ingyen csinálunk. Semmit nem adunk el belőle, még csak esély sincs rá. Ez nem üzlet” – mondta Samuel, hozzátéve, hogy saját pénzükből finanszírozták a projektet. 

Szerintük ha eladták volna a találmányt, az nem azokhoz jutott volna el, akiknek tényleg szüksége lenne rá. 

Az eszközt jelenleg Afrikában használják: 

Ott nem működik a diagnosztika, és átszállítani sem tudják a mintákat a hőség miatt. Így közvetlenül olyan helyen tudunk segíteni, ahol az arra tényleg rászoruló emberek élnek

– mondta Samuel. 

A testvérek álma az, hogy a QUANTUM-ot Szlovákiában is használni lehessen, ám ez még nem most fog bekövetkezni. A cél érdekében tavasszal Samuel és Daniel kilépnek a laboratóriumból, és a terepen folytatják a kutatást.  

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?