Egészség

Az A típusú májgyulladás (sárgaság)

Az elmúlt napokban jött a hír, hogy Rimaszombat környékén legalább ötvenen megbetegedtek sárgaságban. Alábbi írásunkban a betegség legfontosabb jellemzőit ismertetjük. A vírusos hepatitisz a máj heveny, vírusfertőzés okozta gyulladása. Az egész máj érintett és a májsejtek nagy tömegben pusztulnak el.
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. július 17. 10:00

sláger
Az elmúlt napokban jött a hír, hogy Rimaszombat környékén legalább ötvenen megbetegedtek sárgaságban. Alábbi írásunkban a betegség legfontosabb jellemzőit ismertetjük.

A vírusos hepatitisz a máj heveny, vírusfertőzés okozta gyulladása. Az egész máj érintett és a májsejtek nagy tömegben pusztulnak el. Többféle vírus okozhat többé-kevésbé súlyos májgyulladást.

Az A vírus okozta májgyulladás a leggyakoribb jóindulatú forma. Gyakran 20 éves kor előtt, járványszerűen jelentkezik. Az A vírus földünkön mindenütt megtalálható. A széklettel ürülő vírus szennyezett kézzel vagy fertőzött ételek fogyasztásával jut a szervezetbe. A nem eléggé megmosott héjas gyümölcsök fogyasztása gyakran áll a fertőzés hátterében. A hepatitisz A fertőzés rendszerint a rossz higiénés viszonyok következménye. A beteg főleg a betegség kitörése előtt, a lappangási idő alatt üríti a kórokozót. A legtöbb A típusú májgyulladás tünetmentesen zajlik le, és nem ismerik fel.

Tünetek

Ha a májgyulladást az A vírus okozza, a leggyakoribb tünetek a következők: két-három napig tartó magas láz, amely időlegesen csökken, majd újra felerősödik, fáradékonyság, ízületi fájdalmak, émelygés, hányinger, fejfájás, hasmenés, undorodás a hústól, zsírtól, alkoholtól, nikotintól, hidegrázás, étvágytalanság és fáradtság, néha hányás, ízületi fájdalom, csalánkiütésre emlékeztető bőrelváltozások. A harmadik és a tizedik nap között a vizelet sötét lesz, és sárgaság jelenik meg. Az egyéb tünetek a sárgaság súlyosbodásával 1-2 hét alatt javulnak, míg a sárgaság általában csak 3-4 hét alatt tűnik el.

Kezelés

Nincs jellegzetes kezelés, az esetek zömében erre amúgy sincs szükség. A májgyulladás leggyakrabban magától gyógyul meg egy-két hónap alatt. A betegeknek pihenésre és fehérjedús táplálékra van szüksége, csak az alkoholt kell egyértelműen kerülni.

Az A vírus terjedése a megfelelő személyi higiéne megtartásával akadályozható meg. Nincs ellene védőoltás. (cs-e)

Önnek ajánljuk
Peter Pellegrini

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Bugár Béla

Bugár szeretné, ha Sólymos továbbra is a Híd listáját erősítené

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Érsekújvár

Vágsellyén és Érsekújvárban is emelték az ingatlanadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.