Egészség
Illusztrációs felvétel - Shutterstock-felvétel

A stresszes életmód veszélyes lehet a kezünkre

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 15. 15:23

Hektikus korban élünk, aminek egészségi állapotunk látja kárát. Nem tudunk rendszeresen lazítani és pihenni. Állandó stresszben élünk, nem halljuk meg testünk figyelmeztetését: „Lassíts!” Ha nem oldjuk a stresszt, felhalmozódik szervezetünkben, s rendszerint a legjobban igénybe vett testrészekben, például a kézben. Ekkor jelenik meg a kézízületi kopás.

Kezünket napközben sokkal nagyobb terhelés éri, mint gondolnánk. SMS-ket írunk, állandóan szörfözünk az okos telefonon, a nap nagy részében a számítógép előtt ülünk, kertészkedünk, nehéz terheket cipelünk, ami nagyon igénybe veszi a kezet. Ez a magyarázata annak, hogy a kéz a test egyik legveszélyeztetettebb része és ízületi kopás fenyegeti. Legnagyobb veszélyben a nők vannak, akinél a kéz apró ízületeinek kopása négyszer gyakoribb, mint a tér- és 18-szor gyakoribb, mint a csípőízület kopása. Még hajlamosabbak erre a betegségre azok, akik egész életükben nem kímélték kezüket.

A kézujjak ízületi kopása nagyon fájdalmas betegség, s nagymértékben rontja az életminőséget. A tüneteket és a fájdalmat azonban enyhíthetjük. A hormonális változások hatására az ujjízületi kopás leggyakrabban a változókor előtt jelentkezik. Emiatt a nők stresszt élnek meg. Ezért kell keresni a lazítás lehetőségei: hobbi, meditáció, lelki és testi gyakorlatok, masszázs stb.

 

2018. május 14. 18:32

Erről árulkodik izzadságunk

A kéz és a belső szervek

Kezünk olyan mint a tükör, megláthatjuk rajta egészségünk állapotát. Gyakran elhanyagoljuk, pedig épp rajta mutatkozik meg belső szerveink és mozgásrendszerünk állapota. Minden kézízületnek a terhelhetősége véges, és regenerálódásra van szüksége, ami nyugalomban, elsősorban alvás közben történik. Ha hosszabb ideje úgy érezzük, hogy ujjaink merevek, a regenerálódási folyamatot megfelelő ételekkel gyorsíthatjuk fel. Az ujjakat állandóan tornáztatni és vérkeringésüket serkenteni kell. Télen ne feledkezzünk meg a kesztyűről. A fájdalom enyhítésére készítsünk pakolást meleg lenolajból. Elkészítése egyszerű: az olajat melegítsük fel, és mártsunk bele egy darab vattát. Helyezzük a fájó ujjra és tekerjük be nejlonnal, rögzítsük és helyezzük a kezet villanypárnára, hogy a pakolás ne hűljön ki. Minél hosszabb ideig hagyjuk a kézen. Kitűnő a főtt lenmagból készült pakolás is. Elegendő vízben főzzük kásává a lenmagot, és még melegen mártsuk bele a kezet, és minél hosszabb ideig hagyjuk benne.

 

2018. május 14. 19:55

A magas vérnyomásúak fele nem is tud betegségéről

A táplálkozás jelentősége

Ami a táplálkozás módosítását illeti, jó, ha csökkentjük a hús és a húskészítmények fogyasztását, és növeljük a rostbevitelt (teljes kiőrlésű termékek, zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, lenmag) és telítetlen zsírsavak fogyasztását (növényi olajak, omega zsírsavak).

Ajánlott a rizzsel, hajdinával vagy kölessel főzött lenmag is. Segíthetnek a kollagéntartalmú
táplálékiegészítők is. (drcz.k)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk