Egészség

Erről árulkodik izzadságunk

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 14. 18:32

- Shutterstock-felvétel

A verejtéket az úgynevezett izzadságmirigyek termelik, naponta akár 10 liternyit is. Ez természetesen nagyban függ az egyéni jellegzetességektől és a külső körülményektől is: nyáron, nagy melegben vagy komoly fizikai megerőltetést követően többet izzadunk.

A verejtékezés elsődleges feladata a testünk túlhevülésének megelőzése, az egészséges hőháztartás megőrzése. Legtöbbször a környezet hatására kezdünk izzadni, vagyis akkor, ha túlságosan melegünk van, de nagyon gyakori, hogy az izmaink „túlmelegedését” (pl. sportolás közben) igyekszünk ellensúlyozni az izzadással. Igen gyakori azonban, hogy az izzadásnak nem a meleg környezet és nem a fizikai megterhelés az oka. A fokozott verejtékezés úgynevezett nem specifikus tünet, vagyis nagyon sokféle testi és lelki „panasz” állhat a hátterében. Fokozott verejtékezéssel reagálhatunk például bizonyos gyógyszerekre, a csípős vagy erős ételek elfogyasztására, de az izzadékonyság a hormonális változásokkal is együtt járhat.

A pubertáskorban vagy a változókorban tapasztalhatjuk meg, de az is előfordulhat, hogy a szülés előtti időszakban vagy az azt követő napokban, hetekben lesz sokkal izzadékonyabb a kismama. Szinténsokan tapasztalják, hogy az erős érzelmek okozzák a fokozott izzadást, például az izgalom, a félelem vagy a harag miatt kezd valaki izzadni.

A fokozott verejtékezés akut vagy krónikus betegségekre is utalhat, de önmagában természetesen nem elegendő, egyéb tüneteket is figyelembe kell venni a megfelelő diagnózishoz. Gyakori például az izzadékonyság a pajzsmirigybetegségek esetén (emellett fogyás, szívdobogásérzés, légszomj is jelentkezhet), de a cukorbetegeknél is előfordulhat, különösen, ha a vércukorszintjük túlságosan alacsony. Nagyon sok fertőző betegséget kísérhet izzadás, sokszor lázzal, illetve hidegrázással együtt jelentkezik. Számos tudatmódosító szernek, gyógyszernek, stimulánsnak lehet az egyik mellékhatása az erős izzadás, de akkor is izzadással válaszolhat a szervezet, ha ezekhez a szerekhez nem jut hozzá, például alkoholisták vagy gyógyszerfüggők elvonási tüneteként jelentkezhet az izzadás. A koffein túladagolásának is lehet az egyik mellékhatása a verejtékezés, de ez meglehetősen ritka, ugyanis az izzadást és egyéb tüneteket (például a remegést, reszketést, felgyorsult szívverést, idegességet és ingerlékenységet) csak nagy mennyiségű koffein rövid időn belül való elfogyasztásakor tapasztalhatunk meg. Ehhez legalább 500 mg-nyi koffein szükséges, ami nagyjából 5-6 erős presszókávénak felel meg.

A testszag teljesen normális jelenség, sőt nagyon fontos szerepe lehet a párválasztásban, vagy abban, hogy a vér szerinti rokonainkat megkülönböztessük az idegenektől. A testszagot sok dolog befolyásolhatja, például a bőrünkön található baktériumflóra, a genetikai örökségünk, az életmódunk, a nem vagy az életkor. Emellett azonban néhány gyógyszer és étel is megváltoztathatja a testszagunkat. Számos kutatás foglalkozik a testszaggal, illetve az izzadsággal, pontosabban azzal, hogyan lehet ezeket az orvostudomány szolgálatába állítani. Például egyre több olyan kutyát képeznek ki világszerte, akik képesek felismerni bizonyos, betegségre utaló szagokat: néhány daganatos betegség megállapításában is segítségünkre lehetnek a nagyszerű szaglással bíró kutyák. (egeszsegkalauz)

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?