A párkapcsolatban élők jobban alszanak

alvás k

A biztonságos házasságban vagy a stabil partnerkapcsolatban élő nők jobban alszanak, mint az egyedül élők, vagy azok, akik elvesztették partnerüket. Erre utalnak legalábbis amerikai szerzők nyolcévi vizsgálatának eredményei.

A kutatás vezetője szerint stabil házasság esetében a legjobb az alvás, ezt mind az objektív mérések, mind pedig a szubjektív megítélés alátámasztotta. A különbség akkor is kimutatható volt, amikor a szerzők korrigálták az adatokat az alvásminőséget tudottan befolyásoló tényezők (életkor, etnikum, szociális helyzet, depresszió) szerint.

„Azok a nők, akik a nyolcéves követési idő alatt találtak maguknak partnert, hasonlóan jól aludtak, mint a stabil házasságban élő nők, azonban a részletes elemzések kimutatták, hogy náluk valamivel nyugtalanabb volt az alvás, mint a házasságban élőknél” – fogalmaztak a kutatók. Ez részben magyarázható a friss házassággal, de azzal is, hogy egyszerűen ezek a nők még nem szoktak hozzá, hogy a partnerükkel alszanak.

A vizsgálatban 360 nő vett részt, az átlagéletkoruk 51 év volt. A résztvevők évente számoltak be párkapcsolatukról.

Otthoni alvásvizsgálat (poliszomnográfiás vizsgálat) történt a vizsgálat kezdete után 6-8 évvel, három egymást követő éjszakán át.

A vizsgálat során a szerzők csuklómozgásmérővel regisztrálták az alvás és ébrenlét váltakozását körülbelül egy hónapon keresztül. Az elemzések során az egyedül és házasságban élőket, valamint a társukat elvesztők és új partnerkapcsolatot kialakítók adatait hasonlították össze.

Az eredmények a kutatók szerint arra utalnak, hogy a házasság biztonsága csökkenti az alvászavarok kockázatát, míg a házasság megbillenése növeli a kockázatot. Ezek az eredmények jól egyeznek a korábbi munkákkal, amelyek arra jutottak, hogy a párkapcsolat biztonsága és minősége jelentősen befolyásolják a nők alvását.

(Healthline)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?