Öt tanács az autó tél utáni karbantartására

téli gumi

Az időjárás-előrejelzések szerint valószínűsíthető, hogy a hőmérő higanyszála már nem fog fagypont alá csökkenni, ezért eljött az idő a gépkocsik tél utáni szervizelésére.

Nemcsak tél, hanem tavasz előtt is fontos felkészíteni az autót a következő szezonra. A hideg, fagyos hónapok komoly megpróbáltatást jelentenek a gépkocsinak, ezért kell időben gondolni a karbantartásra. „A szervizelés elhanyagolása végeredményben nagyon sok pénzbe kerülhet, nem beszélve az autó rossz műszaki állapotából eredő kockázatokról” – állítja Róbert Hukel, a Škoda Auto eladás utáni szolgáltatások részlegének igazgatója.

1. Abroncscsere

A tavaszi karbantartás egyik legfontosabb része természetesen a gumiabroncs cseréje. Köztudott, hogy amint tartósan hét fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála, ajánlott lecserélni a téli abroncsokat nyáriakra.

A csere előtt érdemes leellenőrizni a nyári abroncsok profilmélységét, amely a vonatkozó törvények szerint minimum 1,6 milliméter, a biztonságos vezetés érdekében viszont a legkevesebb 4 milliméteres profilmélység az ajánlott. A téli abroncsokat egymásra állítva vagy állványon kell tárolni sötét helyiségben, ideálisan garázsban. Az elraktározott abroncsokban 1000 kPa nyomás az ajánlott. Ha az abroncsok egymáshoz érnek, mert nincsenek állványon, érdemes havonta legalább egyszer megforgatni őket. Akinek nincs megfelelő helye az abroncsok tárolására, az olyan szervizbe is leadhatja nyári szezonra, ahol van lehetőség az abroncsok tárolására.

Kapcsolódó cikkünk

2. Alapos mosás

Tél után fontos a gépkocsit alaposan megmosni. Nem árt legalább ilyenkor pénzt fektetni a legaprólékosabb kézi mosásra, mely során a legeldugottabb helyekről is el lehet távolítani a sót vagy egyéb szennyeződést. Ugyanilyen figyelmet kell szentelni az utastérnek, a csomagtérnek, a padlónak az ülések és a szőnyegek alatt.

Mielőtt bármilyen lakkot vagy tisztítószert használnának, győződjenek meg róla, hogy a gyártó által ajánlott készítményről van-e szó vagy sem.

3. A szélvédőmosó

Bár kevesen teszik, tél után ajánlott a téli szélvédőmosót a nyári hónapokban használatos folyadékra cserélni. Mindezt azért, mert a szélvédőmosó nyári keveréke sokkal hatékonyabban távolítja el az üvegről a kis bogarakat. A fagy az ablaktörlők gumijának sem kedvez, amely hajlamos megkopni és kinyúlni, ezért ellenőrizzék, milyen állapotban van, és szükség esetén cseréljék ki.

Kapcsolódó cikkünk

4. Fényszórók

Ha télen cserélték a fényszórókban az izzót, ellenőrizzék le, hogy van-e elég pótizzójuk, s hogy megfelelő szögben világít-e a fényszóró. A távolsági lámpák vagy a ködlámpák beállítását már jobb szakértőkre bízni.

5. STK

S ha már szervizelés, akkor ellenőrizzék le, mikor jár le a gépkocsi időszakos műszaki vizsgájának (STK) és a környezetvédelmi vizsgájának (EK) a hatályossága. Bár májustól csökkennek az érvénytelen vizsgálatokért járó bírságok, jelenleg még a régi szabályozás érvényes. Eszerint pedig a lejárt STK- és EK-engedély esetében is 165 euró, együtt tehát összesen 330 euró a büntetés. Aki 15 nappal a kézbesítés után kifizeti a büntetést, annak elengedik az összeg harmadát, tehát csak 220 eurót kell fizetnie. A 165 eurós bírságot ugyan a májustól hatályos törvénymódosítás is tartalmazza, viszont ha a gépjármű üzemeltetője utólag abszolválja a műszaki vagy a környezetvédelmi felülvizsgálatot, valamint 15 napon belül kifizeti a büntetés harmadát, tehát 55 eurót, akkor úgy tekintenek rá, mintha a teljes összeget kifizette volna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?