Autó-motor

Már a motoros szánra is rendszám kell

Pozsony. Idén januárban lépett hatályba a közúti közlekedésről szóló jogszabály módosítása, melynek értelmében szinte minden gépjárművet saját rendszámtáblával kell ellátni. Ez például a motoros szánokra, kotrógépekre, vagy más, építőiparban használt ipari gépekre vonatkozik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 14. 18:00

ÚJ SZÓ-HÍR

A törvénymódosítás célja az volt, hogy minden egyes gépjármű, amelyet a közúti forgalomban használnak, regisztrálva legyen.

„Ennek köszönhetően nagyon könnyű és gyors lesz a gépjárművek azonosítása, ami az eltulajdonított gépkocsik felkutatásában is segíthet. Az utak ugyanakkor biztonságosabbak lesznek, hiszen ahhoz, hogy egy gépjármű rendszámtáblát kapjon, időszakos műszaki vizsgán is át kell esnie. A rendeletnek ökológiai vonzata is van, hiszen ezekkel a gépkocsikkal emissziós ellenőrzésre is el kell menni” – nyilatkozta az építésügyi és régiófejlesztési minisztérium államtitkára, Andrej Holák.

Ez az előírás nem vonatkozik majd a közutat igénybe vevő – de nem közúti szállítás vagy vontatás, hanem egyéb munkavégzés céljából készült vagy használt – önjáró motoros járművekre. Ezen járműveknek, mivel speciális rendszámtáblával vannak ellátva, már nem lesz szükségük kivételre a II. és I. osztályú utak használatára, kivéve hétköznap reggel 7-től 9 óráig, illetve pénteken és hétvégén délután négy órától este nyolcig.

Egyszerűbb közlekedés külföldön

Az újonnan rendszámtáblával ellátott gépjárművek külföldi regisztrációja is egyszerűbb lesz. A műszaki és emissziós ellenőrzés után ugyanis úgynevezett európai harmonizációs igazolást kapnak, amely lehetőséget ad arra, hogy más országokban is használják ezeket a gépjárműveket. Ráadásul az Európai Unióban érvényes szabad árumozgás értelmében ezeket a gépkocsikat probléma nélkül más uniós országba is átregisztrálhatják.

Két kivétel

A nyilvántartásba való bejelentés az L, M, N, O, T C, R, Ps és Ls kategóriákba tartozó gépjárművekre és traktorokra, ipari gépekre, motoros szánokra vonatkozik. A törvény rendelkezése alól kivételt csak azok a 2000. január 1-jéig gyártott kismotorok kaptak, melyek végsebessége nem lépi túl a 45 km/órát, s melyeknél a motor hengerűrtartalma nem nagyobb 50 köbcentiméternél. Ezek regisztrációja csak 2020 januárjától lesz kötelező.

2016 végéig a Ps kategóriába tartozó, mezőgazdaságban használt önjáró munkagépek is kivételt kaptak – például kombájnok, burgonya- vagy szőlőszedő gépek. Ez a kivétel nem vonatkozik az építőiparban használt munkagépekre, konkrétan azokra, amelyeket például vízvezetékek, gázvezetékek javításakor, útfelújításkor használnak – tájékoztatott Martin Kóňa, a közlekedésügyi tárca szóvivője. (dem)

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?