Autó-motor

Kipróbáltuk, meddig jutunk el a Nissan Leaf elektromobillal

Aki kíváncsi arra, milyen használni egy elektromobilt a hétköznapi forgalomban, annak ki kell próbálnia a Nissan Leafet. Nemcsak a városi forgalomban veszik reális hasznát, de már messzebbre is elmerészkedhetnek vele: a Pozsony–Besztercebánya közti 200 kilométert probléma nélkül abszolváltam.
Demecs Péter

2018. november 5. 15:59

Az előző generációhoz képest sokkal szebb - A szerző felvétele

Akár tetszik valakinek, akár nem, lassan eljön az idő, amikor az utakon közlekedő autók többsége elektromobil lesz. A Nissan tárt karokkal várja ezt a jövőt, nem véletlenül tartozik már most úttörőnek ebben a szegmensben. 2010-ben dobta piacra a kicsit furcsára sikeredett Leafet, de mivel azóta változott a világ, kénytelen volt modernizálni az autót. A Leaf második generációját már teljesen más tésztából gyúrták. 

Újdonságok sora 

Az autó szebb lett, és ami sokkal fontosabb, hogy jelentősen megnőtt. Négy személy kényelmesen elfér benne, a csomagtér térfogata pedig 400 liter. Az utastérben nyoma veszett a kemény műanyagoknak, megjelent a műbőr és a kellemes tapintású puhított műanyag. 

A Leaf számos új technológiát is kapott. A ProPilot gondoskodik például arról, hogy az autó nem hajt le az útról, ha a sofőr elalszik. A ProPilot Parknak köszönhetően a járgány teljesen önállóan beparkol, elég kiválasztani a parkolóhelyet. A legérdekesebb újdonság viszont számomra az e-Pedal-funkció volt. Ennek aktiválásakor a Leafet egyetlen pedál, a gázpedál segítségével tudják irányítani. Ha letapossák, értelemszerűen gázolnak, s amint elengedik, fékeznek. A rendszert viszont meg kell szokni, s fel kell mérni a fékezés intenzitását. Ugyanis ha fékezni akarnak, s megszokásból teljesen leveszik a lábukat a gázpedálról, akkor az autó azonnal lefékez, így könnyen előfordulhat, hogy beleharapnak a kormánykerékbe, vagy a mögöttük haladó sofőr nem fog tudni időben lefékezni. Másrészt, ha megszokják a pedál használatát, tényleg élvezetessé válik a vezetés. 
 

Műszaki adatok

Változat 40 kWh

Teljesítmény 110 kW/150 LE

Forgatónyomaték 320 Nm

Gyorsulás (0–100 km/ó) 7,9 mp

Átlagfogyasztás a tesztelés során 14 kWh

Reális hatótávolság kb. 280 km

Csomagtér térfogata 400 l

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4490/1790/2030

Modell alapára 34 250 euró 

Új akkumulátor 

Amikor átvettem az autót, 100 százalékra volt feltöltve a 40 kWh-s akkumulátor. Ez a fedélzeti számítógép szerint 280 kilométer megtételére elegendő. Az átlagfogyasztás egy hét során 14 kWh volt, tehát az új Leaffel egy feltöltésre a reális forgalomban 250–300 kilométer közötti távot tehetnek meg, bár nagyrészt egyedül ültem az autóban. Mindez persze rendkívül individuális. A áramfogyasztást nemcsak a vezetési technika és az utasok száma befolyásolja, hanem értelemszerűen az is, hogy használjuk-e a klímát, fűtünk-e az autóban, hallgatunk-e rádiót stb. Klíma nélkül és bekapcsolt rádióval viszont 200 kilométeres távot nyugodtan megtehetnek, ebből kifolyólag a hétköznapi városi forgalomban is probléma nélkül használható az autó. 

Háromfajta töltés 

Nem jó, ha teljesen lemerül az akku, körülbelül 20 százalékos feltöltésnél már érdemes rákapcsolni a gyorstöltőre. Másrészt nem is kell megvárni, míg 100 százalékig feltöltődik, ugyanis az utolsó 20 százalék feltöltése tart a legtovább. A Nissan ajánlása szerint ideális, ha az autót 20–80 százalék közötti töltésskálában használjuk, ez az akkumulátor legtakarékosabb üzemmódja. 

A Leaf töltésére a CHADeMO jelölésű kábelt kell lekapcsolni a töltőállomásokon. Ahhoz, hogy 20 százalékról elérjék a 80-at, nem egész 30 percre lesz szükségük. Ez már nem olyan tragikus, ezt az időt simán eltöltik kávézással vagy esti bevásárlással. Aki családi házban lakik, az éjszakára rákapcsolhatja az autót a házi hálózatra, ám ilyenkor a töltés 21 óráig tart. 

A villámtöltésen kívül a Nissan lehetőséget ad a lassúbb töltésre is, a 2. típusú kábelnek köszönhetően, amely az új Leaf standard tartozéka. Ezzel a töltés teljesítménye 7 kW, s az otthoni töltésre szolgáló Wallbox berendezéshez szolgál. A töltés időtartama ebben az esetben nem lépi túl a hét órát. 
Tény, hogy a korábbi generáció olcsóbb volt, az új viszont szebb, nagyobb a hatótávolsága és sokkal gyorsabban tudják feltölteni. Ennek köszönhetően a Leaf a hétköznapi forgalomban reálisan használható elektromobil. Aki tudja hol tölteni, az végleg elbúcsúzhat a benzinkutaktól, s élvezni fogja a halk vezetést. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Az ország csaknem egész területén talaj menti fagyok lehetnek

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?