Autó-motor

Citroën Berlingo: igazi családi autó

Az elődje olyannyira sikeres volt, hogy tíz évig nem is akartak módosítani rajta. Az aktuális harmadik generáció már abszolválta szlovákiai bemutatóját. Megtudtuk, hogy mennyibe kerül és miben különbözik az előző generációtól. Íme az új Citroën Berlingo.
Demecs Péter

2018. október 30. 16:05

Ami jó volt a régi Berlingóban, az az új generációban is megmaradt, ráadásul sok új technológiával egészítették ki a járgányt - A szerző felvétele

A Berlingo első generációja 22 évvel ezelőtt jelent meg a piacon, s azóta több mint 3,3 millió kelt el belőle, Szlovákiában az elmúlt tíz év alatt 6500, s mint ahogy a statisztikák mutatják, a sikertörténet folytatódni fog, hiszen a modellből idén már annyit eladtak az országban, mint 2017-ben összesen. 

A Berlingo egy új, EMP2 platformra épül, ebből áll a futómű első része, a második az eredeti, ám masszívabb RG5. Ez utóbbinak köszönhetően a járgány teherbíró képessége eléri az ezer kilót. 

A Berlingo mindkét változata – a családi modell és a furgon – kétféle kivitelezésben rendelhető. A rövidebb, M jelölésű 4,4 méter hosszú, míg az XL változat 35 centiméterrel hosszabb. Opcióként megrendelhető a harmadik üléssor, minek köszönhetően a Berlingokönnyen hétüléses járgányra változik. Az XL kivitelezésében a harmadik üléssor előretolható, így a csomagtér térfogata automatikusan 320 literrel bővül. Az ötszemélyes XL változat csomagtere 1050 liter, míg a rövidebb változatban 775 literes rakodótér áll a rendelkezésre, ami az előző generációhoz képest kerek száz literrel több. Egyébként az utastérben 28 rekeszt, fiókot és polcot találnak különböző dolgok elhelyezésére, ami további 186 literes rakodóteret jelent. Tehát ha eddig nem felejtettek semmit az autóban, akkor a Berlingóban garantáltan ott felejtenek valamit. Ember legyen a talpán, aki megjegyzi, mit hova rakott . 

Ahogy a márka képviselői kifejtették, az új Berlingo tervezése során elsősorban azt kellett szem előtt tartani, hogy egy rendkívül népszerű modellről van szó. Miért kellett változtatni valamin, ami olyan jól befutott? Elsősorban azért, mert a technológiák az elmúlt években nagy fejlődésen estek át és a dizájn sem az, ami tíz évvel ezelőtt volt. 

Ami az erőforrásokat illeti: egy benzines és három dízelmotor közülválaszthatnak. A benzinmotort az ismert PureTech 110 képviseli 81 kW (110 LE) teljesítménnyel. A dízelmotorok esetében az 1,5 literes BlueHDi erőforrásokból válogathatnak. Alapnak számít az 55 kW (75 LE) teljesítményű, második helyre került a 74 kW (100 LE) teljesítménnyel ellátott motor, míg a legerősebb a BlueHDi 130, melynek teljesítménye 96 kW (130 LE). 

A Berlingo számos biztonsági elemet kapott, mint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, megjelenik a színes head-up kijelző vagy az új tolatókamera, amely madártávlatból is mutatja a gépkocsit. A Berlingo alapára benzinmotorral és alap felszereltségi szinttel 14 490 euró, a kínálat csúcsát képező változatot 23 290 euróért kapják meg. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Kórházba került Maroš Šefčovič felesége

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?